Sanjski povratek Žana Koširja

Bitko na progi Jasa na Rogli je dobil Švicar Nevin Galmarini, toda glavna zvezda današnjega deskarskega praznika na Rogli je bil nedvomno Žan Košir, ki je spisal še eno pravljico. Že včerajšnja sproščenost na žrebu štartnih številk je dala slutiti, da se danes lahko zgodi nekaj velikega. In se je. Žan je dobil kvalifikacije in nato na krilih navijačev iz domačega Tržiča prideskal do tretjega mesta. Tradicijo odličnih uvrstitev na domači Rogli nadaljuje tudi Rok Marguč, ki je po porazu v osmini finala osvojil deseto mesto.


Najboljši na današnji tekmi Radoslav Yankov (2.), Nevin Galmarini (1) in Žan Košir (3.) [foto: Miha Matavž]

Šušteršič: “Lepa tekma. Odlično vzušje. Pika na i vsemu pa je seveda Koširjev rezultat!”

Vsekakor si nisem mislil, da bom dobil kvalifikacije. Je pa to bila potrditev, da znam in zmorem. Ker telesno še nisem na tako visoki ravni kot sem bil v najboljših časih, sem se finalnih obračunov lotil temu primerno. Uspelo je,” pravi Žan Košir in hkrati dodaja, da je to tudi recept za naslednje tekme, ki se jih bo lotil. “V tem trenutku še ne vem, če bom letos še tekmoval. Vsekakor pa ne bom odnehal, še nameravam tekmovati. Moj glavni cilj, kateremu so podrejeni vsi napori, pa so olimpijske igre prihodnje leto v Koreji,” o načrtih za naprej razmišlja Košir, ki je v polfinalu za las izgubil dvoboj proti Nevinu Galmariniju, a se nato znova zbral in z zmago v malem finalu poskrbel za erupcijo na tribunah. Naš drugi finalist, Rok Marguč, je bil v dvoboju proti Avstrijcu Benjaminu Karlu na dobri poti v četrtfinale, a se mu zaradi napake žal ni izšlo. Domačo tekmo je vseeno končal na odličnem desetem mestu in tako po ˝ničlah˝ na zadnjih dveh tekmah dokazal, da je še vedno del najožje elite.

Slovo Roka Flandra

S solidnim sedemnajstim mestom je tekmovalnemu deskanju v slovo pomahal Rok Flander, ki je tik pred finalnimi obračuni požel aplavz publike ter s strani Sama Štanteta (predsednika odbora za deskanje pri SZS), deskarske legende Polone Zupan ter reprezentančnih kolegov prejel tudi simbolična darila, ki ga bodo spominjala na deskarsko kariero. V imenu sotekmovalcev mu je simbolično štartno številko (143 = število Flandrovih nastopov v FIS svetovnem pokalu) predal Jure Hafner, ki je s solidnim devetnajstim mestom končno dokazal, da nanj še kako lahko računamo v nadaljevanju sezone. Enako velja za Tima Mastnaka (38. mesto), Črta Ikovica (45. mesto), Glorio Kotnik (30. Mesto) in Ivo Polanec (40. mesto), ki bodo novo priložnost iskali v nadaljevanju zime. Tim, Gloria in Iva že konec naslednjega tedna v bolgarskem Banskem. Tja, na domče prizorišče, z dobro popotnico (drugim mestom) odhaja lanski zmagovalec svetovnega pokala, Radoslav Jankov.


Rok Flander je končal kariero [foto: Miha Matavž]

Če v moški konkurenci zmaga ni ostala v slovanskih rokah (lani je zmagal Rus Andrej Soboljev, ki ga zaradi poškodbe na Rogli ni bilo), pa je v konkurenci deskark Slovankam uspelo. Zmagala je ˝dvoživka˝ (tekmuje tudi v alpskem smučanju) Ester Ledecka (Češka), druga je bila Nemka Carolin Langerhorst, ki ji Rogla očitno leži, saj je bila lani na Mladinskem svetovnem prvenstvu tu bronasta. S tretjim mestom je čast deskarske velesile (Avstrije) rešila Korošica Ina Meschik. “Lepa tekma. Odlično vzdušje. Pika na i pa je seveda Koširjev rezultat. Žal preboj povsem na vrh ni uspel Marguču, toda deseto mesto je kljub temo odličen izid. Delno sem zadovoljen s Hafnerjem, ki pa zmore več. Mastnaku in Kotnikovi žal ni uspelo, Ikovic in Polančeva pa sta deskala v okviru svojih zmožnosti,˝ je po tekmi varovance ocenil trener Izidor Šušteršič, ki pa ga Flandrov rezultat ne preseneča. “To pa je posledica deskarske kilometrine in izkušenj. Razmere so mu šle na roke in dokazal se je. Kapo dol za izid in celotno kariero,” pa je za konec kompliment namenil še Roku Flandu. Šušteršič z ekipo (Rok Marguč, Tim Mastnak, Jure Hafner, Iva Polanec) že v torek potuje v Bolgarijo, kjer bosta na sporedu dva paralelna veleslaloma za svetovni pokal. Mladi Črt Ikovic ostaja doma, kjer se bo pripravljal za nadaljevanje sezone.


Žan Košir je zasedel tretje mesto [foto: Miha Matavž]

Se vidimo naslednje leto!

Se vidimo naslednje leto!,” sporočajo zadovoljni organizatorji, ki so pod streho spravili še eno odlično tekmo. “Tretje mesto Koširja, odlična tekma in zadovoljni gledalci. Vse se je poklopilo. Deskarji in obiskovalci z Rogle odhajajo zadovoljni. Tako je naš trud poplačan. Takšne tekme so zagotovo najlepša promocija za tekmovalno alpsko deskanje,” še dodajajo Pohorci, ki bodo svetovni pokal v istem terminu gostili tudi naslednje leto. Obeta se nam torej nov spektakel na Jasi, tekma bo namreč še štela kot kvalifikacijska za olimpijske igre, tako da bodo boji še kako napeti tudi februarja 2018.


Rezultati: Svetovni pokal .: Rogla (m)
Rezultati: Svetovni pokal .: Rogla (ž)


Leave a Comment