Schildova ohranila krono Snežne kraljice

V Zagrebu, ki je že osmič gostil najboljše slalomistke na svetu, je svojo 32. zmago v karieri slavila Marlies Schild, drugo mesto je spet pripadlo Tini Maze, tretja pa je bila še ena Avstrijka Michaela Kirchgasser. Schildova se je tako veselila že četrtega naziva Snežne kraljice in visoke denarne nagrade.


Najhitrejše slalomistke na Sljemenu [foto: FIS]

Po prvi vožnji na meglenem Sljemenu je bil vrsti red prvih treh enak kot po koncu tekme – vodila je Marlies Schild, pred Tino Maze in Michaelo Kirchgasser. Mazejeva je bila edina, ki se je letos nepremagljivi Avstrijki uspela približati na manj kot sekundo. Poleg tega je Črnjanka zabeležila tudi najhitrejši čas v spodnjem delu proge, bila je 12 stotink hitrejša od Schildove.

V drugi vožnji je tekmovalke na poti do cilja spremljalo nekaj manj kot 10.000 gledalcev, kljub temu da na startu ni bilo nobene hrvaške smučarke. Progo pa je postavil trener naše šampionke Tine Maze Livio Magoni.


Pogled na progo [foto: FIS]

Presenetljivo dobro je z drugo progo opravila Američanka Lindsey Vonn, ki je bila sicer zaradi zdravstvenih težav šele na 24. mestu po prvi vožnji, potem pa v cilj prišla z več kot dvema sekundama prednosti. Ugnala jo je mlada Švedinja Emeile Wikstroem in skupaj sta se vzpenjali po lestvici navzgor. Na koncu se je bolna Vonnova veselila 9. mesta, Wikstroemova pa 7.

Mazejeva se je s še eno odlično slalomsko predstavo povzpela na tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala in obenem Sloveniji privozila prve stopničke na tem prizorišču. “Marlies Schild je odlična slalomistka. Veseli me, da sem hitrejša od vseh ostali ter da se mi forma stopnjuje. Danes sem smučala dobro. Včeraj sem na žrebanju štartnih številk hrvaške gledalce zaprosila naj danes navijajo zame, saj na štartu ni bilo hrvaških smučark. Obljubo so držali. Organizatorji so pripravili dobro progo, še zjutraj ni kazalo tako,” je po tekmi dejala veleslalomska svetovna prvakinja. Specialistke za tehnične discipline imajo sedaj nekaj dni zaslužnega počitka, naslednja slalomska preizkušnja pa bo 22. januarja na Mariborskem Pohorju.

Ilki Štuhec in Katarini Lavtar se žal ni uspelo prebiti v finalno vožnjo, saj sta obe smučarki s svojimi nastopi končali predčasno. Navkljub temu je trener Denis Šteharnik pohvalil njuni vožnji: “Pri obeh se vidi, da napetost na tekmi svetovnega pokala popušča, nastopili sta veliko bolj sproščeno. Ilka je smučala dobro, na prvem vmesnem času je bila zadaj 1.22 sekunde, na drugem pa 1.80, se pravi, da je bila zrela za finale. Katarina je bila za malenkost bolj zadaj, toda obe sta prikazali vožnje s treningov, kar je dobro. Proti koncu proge je prišla sprememba ritma, količki so bili postavljeni veliko bolj “levo-desno”. Obe sta v tem delu nastopili “na polno”, brez rešpekta in preračunavanja. V tem težkem delu sta obe želeli preveč, hoteli sta smučati preveč direktno linijo in sledil je odstop. Vseeno lahko rečem, da se vidi, da napetost na tekmah popušča in mislim, da prihajata v dobro formo.


Rezultati: Svetovni pokal .: Zagreb :. Slalom (ž)


Leave a Comment