Schlierenzauer kralj novoletne turneje


Tekmo v Bischofshofnu je dobil Gregor Schlierenzauer [foto: GEPA]

Najboljši skakalci so ponovno pokazali, da je novoletna turneja povsem upravičeno najprestižnejši dogodek v zimski skakalni sezoni. Vse do zadnjega sta se za končno lovoriko z minimalnimi razlikami borila Andres Jacobsen in Gregor Schlierenzauer, a Bischofshofen bo že drugo leto zapored bolj zadovoljen zapustil slednji. Že od samega začetka je veljal za enega od favoritov – česar pa ne bi mogli trditi za Jacobsena, ki nas je presentil z zmagama v Oberstdorfu in Garmisch-Partenkirchnu in tako pokazal, da je v boju za najboljša mesta. »Schlieri« je pred Jacobsenom vodil že po prvi seriji (133 m), v drugi pa je prednost obdržal s krajšim skokom (137,5 m) in lepšimi ocenami od Norvežana (139 m). Boj za tretje mesto na turneji z Andersom Bardalom in Kamilom Stochom je kljub slabši uvrstitvi na današnji tekmi (131 m in 9. mesto) vseeno dobil Tom Hilde. Zelo zadovoljen z današnjim izkupičkom bo tudi mladi Avstrijec Stefan Kraft (dvakrat po 131 m), ki je s tretjim mestom stopničke za najboljše dosegel že na svojem tretjem nastopu v svetovnem pokalu. Nasprotno pa se bodo na naslednjo postajo svetovnega pokala na Poljskem precej razočarani odpravili Nemci, saj so si od Severina Freunda (danes se ni uvrstil niti med dobitnike točk), Andreasa Wellingerja, Richarda Freitaga in Michaela Neumayerja pred turnejo obetali vrhunske rezultate vredne stopničk za najboljše, a so njihovi reprezentanti razočarali. Najbljižje želenim rezultatom je bil Neumayer na 6. mestu.


Najboljši na turneji je že drugo leto zapored Gregor Schlierenzauer [foto: GEPA]

Naši skakalci so dosegli soliden ekipni rezultat, a bolj navdušujoči rezultat kot na današnji tekmi, so dosegli v skupnem seštevku turneje. Robert Kranjec in Jaka Hvala, ki sta se v dvobojih pomerila z glavnima favoritoma za osvojitev novoletne turneje, sta se po pričakovanjih med dobitnike točk prebila kot »srečna poraženca«, medtem ko sta Peter Prevc in Jurij Tepeš premagala svoje nasprotnike in se direktno uvrstila v drugo serijo. »Leteči Kranjec« je v drugi seriji pokazal precej slabši nastop in je izgubil nekaj mest (127,5 m in 123,5 m, 27. mesto). Najmlajši v slovenski reprezentanci je bil pred številnimi navijači iz rodnih ponikev ponovno najboljši (128,5 m in 127 m, 11. mesto) med našimi orli, a Prevc ni bistveno zaostajal za njim (127,5 m in 130 m, 15. mesto). Smola je spremljala Jurija Tepeša, ki je kot eden izmed 32 tekmovalcev v drugi seriji, z daljavama 125,5 m in 118,5 m pristal prav na nesrečnem 31. mestu, ki ne prinaša točk za seštevek v svetovnem pokalu. Matjaž Pungertar je bil žal prekratek in je obtičal v prvem polčasu. Končne uvrstitve naših na turneji so naslednje: Prevc odličen 8., Hvala 14., Kranjec 21., Pungertar 44. in Tepeš 45.


Matjaž Pungertar je moral priznati premoč Andreasu Koflerju [foto: GEPA]

Boj za najvišja mesta v skupnem seštevku svetovnega pokala se brez premora neusmiljeno nadaljuje že čez 2 dni s kvalifikacijami v Poljski Wisli.

Z novoletno turnejo smo lahko na splošno zadovoljni. Izboljšali smo rezultate iz prejšnjega leta. Na koncu Peter osmi, Jaka 14., kar je tudi naš realen domet. S temi rezultati moramo biti zadovoljni. Tekma je bila na splošno dokaj težka, a je bila pravična. Delali smo določene napake. Na vrhu pa je pričakovano zmagal Schlierenzauer” je dejal glavni trener Goran Janus, ki bo s fanti sedaj odpotoval v poljsko Wislo.


Jaka Hvala [foto: GEPA]

Anže Semenič je preko celinskega pokala Sloveniji priboril dodatno kvoto, tako da bodo v naslednji periodi na tekmah svetovnega pokala lahko nastopili s sedmimi skakalci. To se v Wisli še ne bo zgodilo, saj se je Janus odločil, da bo Tepeš odšel na trening v domovino in se bo ekipi pridružil v Zakopanah. S tekmami svetovnega pokala ne bo nadaljeval niti Cene Prevc, se pa v ekipo vrača Jernej Damjan.

V Wisli bodo tako nastopili Robert Kranjec, Peter Prevc, Jaka Hvala, Matjaž Pungertar, Anže Semenič in Jernej Damjan.


Rezultati: Svetovni pokal .: Bischofshofen :. Uradni rezultati


Lestvice: Novoletna turneja
Lestvice: Svetovni pokal
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment