Schlierenzauer nepremagljiv v Vikersundu


Še tretjič zapored letos se je Kranjec uvrstil na oder za zmagovalce [foto: GEPA]

Robert Kranjec, ki brani mali kristalni globus za skupno zmago v posebnem seštevku poletov, je imel že vnaprej zagotovljen nastop na tekmi. Pred slabim letom se je prav tu ovenčal z naslovom svetovnega prvaka v poletih, danes pa se je na Norveškem ponovno izkazal s tretjim mestom. Prvo serijo je sicer končal na petem mestu s poletom, dolgim 212 m.

Vodil je Švicar Simon Ammann (215,5 m), nekaj manj kot točko se je za njim uvrstil bržčas eden najboljših letalcev sveta Gregor Schlierenzauer (216,5 m). Tretje mesto je zasedal poljski adut Kamil Stoch (213,5 m), četrto pa na veselje domačih navijačev nekoliko presenetljivo Andreas Stjernen (215,5 m).

Izjemno majhne razlike pri vrhu

Pred začetkom druge serije je žirija povišala nalet za tri mesta, vetrovni pogoji pa so bili zdaj ugodni, zdaj spet nekoliko slabši. Dolgo časa je s poletom, dolgim 225 m, vodil Piotr Zyla, skakalci, ki so svoj nastop opravili za njim, so vztrajno nazadovali po razpredelnici. Prvi, ki je Poljaka premagal, je bil prav Kranjec z odličnim poletom 232,5 m. Prevzel je vodstvo s 23 točkami prednosti pred Zylo. Kar dva skakalca sta za Kranjčanom poletela do popolnoma enake daljave, vendar je Stjernen za 4 desetinke zaostal za Slovencem, nekoliko več Stoch. Takrat je že bilo znano, da bo Kranjec še tretjič letos na odru za zmagovalce, saj sta bila na vrhu le še dva. “Z današnjo tekmo sem zelo zadovoljen. V prvi seriji je bilo težko, saj je bila hitrost na odskočni mizi nizka. V drugo je bilo že veliko bolje. Občutki so bili nekoliko drugačni kot lani, saj smo imeli višje hitrosti zaradi spremenjenih dresov. Bomo videli ali bom jutri lahko ugnal Schlierenzauerja,” je dejal Kranjec.

Gregor Schlierenzauer je napadal svojo 46. zmago in jo z najdaljšim poletom (240 m) tudi dosegel. Kranjca je prehitel za točko in desetinko, Ammanna, ki je nastopil zadnji (229,5 m) pa za pet desetink točke.


Izenačitev z Nykenenom smo napovedovali že nekaj časa – danes se je to končno zgodilo [foto: FIS]

Tudi Tepeš med deseterico

Po zmagi v petkovih kvalifikacijah in najboljši daljavi v današnji poskusni seriji, Jurij Tepeš na tekmi ni poletel tako daleč, kot zna. Z 206,5 m je stopnice za zmagovalce napadal z osmega mesta. Finalnemu poletu je ob slabših vetrovnih razmerah dodal dva metra in pol, nekoliko zaostal in se na koncu zadovoljil z devetim mestom. Peter Prevc se je prav tako uvrstil med dobitnike točk. V prvi seriji je skočil 182,5 m, v drugi pa 176 m, kar je bilo dovolj za 26. mesto. Matjaž Pungertar je bil za finale prekratek (144 m), zasedel je 38. mesto.

Robertovo tretje mesto je odličen uspeh. Čestitke Robertu, da se je v drugo zbral. Škoda, da ni imel malo boljših pogojev, vendar je tretje mestu kljub temu odličen rezultat. V drugo sta imela veter v hrbet tudi Peter in Jurij, vendar moramo biti z rezultati zadovoljni. Jutri je nova tekma,” je po tekmi razmišljal glavni trener Goran Janus.

Letalci se bodo v nov lov za točke in metre pognali znova jutri ob 14.30.


Rezultati: Svetovni pokal .: Vikersund :. Uradni rezultati
Izjava: Goran Janus (.mp3)Robert Kranjec [foto: GEPA]

Leave a Comment