“Schlieri” do 42. zmage, Hvala sedmi

Po šklepetanju z zobmi zaradi kuusamskega mraza pretekli vikend, je milo rusko podnebje med skakalce na bodočem prizorišču olimpijskih iger vneslo prijetnejše vzdušje. Skakalni center namreč leži v bližini Črnega morja, zato nizke temperature nastopijo (šele) v božičnem času. Na manjši skakalnici (HS 106) je danes po ženski preizkušnji potekala tudi prva moška posamična tekma svetovnega pokala v Rusiji na sploh.

Ta bo v najlepšem spominu ostala Gregorju Schlierenzauerju, ki je že 42. v karieri stopil na najvišjo stopničko odra za zmagovalce. Tam sta se mu pridružila tudi  nosilec rumene majice Severin Freund in reprezentančni kolega Andreas Kofler.


V Sočiju trenutno vladajo bolj spomladanske kot zimske razmere [foto: FIS]

»Schlieri« je s prednostjo 4,8 točk pred drugouvrščenim rojakom Koflerjem s skokom 104,5 m vodil že po prvi seriji. Tretji je bil Richard Freitag (101,5 m), četrto mesto pa sta si delila Thomas Morgenstern in Severin Freund. Razlike od drugega do sedmega mesta so bile pred začetkom finalne serije minimalne, zato je bil premešan vrstni red po koncu tekme pričakovan. Tako Freundu kot Schlierenzauerju sta uspela najdaljša finalna skoka (105,5 m), vendar je bila Avstrijčeva prednost prevelika, da bi mu Freund lahko ogrozil mesto na vrhu.


Od izenačitve po številu zmag z velikim Nykänenenom ga ločijo le še štiri [foto: GEPA]

Z najboljšim dosežkom svoje skakalne poti v svetovnem pokalu se lahko pohvali 19-letni Jaka Hvala, katerega je ponesrečena kuusamska tekma očitno izučila. Z dvema dobrima skokoma (100 m, 102,5 m) je končal na odličnem 7. mestu, ki ga je držal že pred finalom. “Včeraj sem na treningu in kvalifikacijah dokaj slabo skakal glede na Kuusamo. Danes sem vse skupaj prespal. Vedel sem na kaj moram paziti in sem se tako zbral za oba skoka. Ni bilo tako dobro kot v Kuusamu. Menim, da sem uspel narediti dva normalna skoka,” je po nastopu dejal Jaka Hvala ter opisal tudi stanje ob skakalnici: “Tu je eno samo gradbišče. Gradijo na polno. Vse je še blatno. Mislim, da bodo do olimpijskih iger uspeli urediti vse.


Avstrijci (Gregor Schlierenzauer, Alexander Pointner, Andreas Kofler) so se razveselili nove zmage [foto: GEPA]

Drugi Slovenec, ki se je uvrstil med trideseterico je bil Peter Prevc. Skoka 97,5 m v prvi seriji in veliko boljši 102 m v drugi, sta zadostovala za 13. mesto, na katerega je v finalu napredoval s 24. Zgolj v prvem delu tekme smo videli tudi Matjaža Pungertarja, ki je lovil svoje prve točke v svetovnem pokalu, a mu s kratkimi 96 m to (znova) ni uspelo. Dva metra krajši je bil  Jurij Tepeš, ki je bil predzadnji (49.).

Glede na razplet današnje tekme smo z rezultati zadovoljni. Čestitam Jaki za vrhunski dosežek in Petru, da je nastop stopnjeval. Na jutrišnji tekmi morda pričakujem kakšnega fanta več v finalni seriji. Pri zadnji deseterici v finalu so se pogoji zelo izboljšali, zaradi česar je žirija znižala zaletno mesto,” je po tekmi razmišljal glavni trener Goran Janus.

Jutri bo na olimpijski skakalnici še ena tekma. V neposrednem prenosu že ob 13.00.


Rezultati: Svetovni pokal .: Soči :. Uradni rezultati
Izjava: Goran Janus (.mp3)
Izjava: Jaka Hvala (.mp3)


Leave a Comment