Še leto dni do olimpijskih iger v Sočiju

Natanko eno leto je še do največjega zimskega športnega dogodka, na ogromni uri pa se bo posebej odšteval tudi čas do začetka paraolimpijskih zimskih iger, ki se bodo v Sočiju začele mesec pozneje.

Uro, ki je visoka skoraj šest metrov, v širino meri 2,2 metra in je dolga 4,4 metra, tehta pa 7,8 tone, je skoraj v tajnosti postavilo svetovno znano švicarsko podjetje Omega, partnerica Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). Ogromna ura je postavljena na kupolo podzemnega nakupovalnega centra Okhotni Ryad, na mestu, kjer je stala kapela v spomin na ruske vojake, ki so izgubili življenja v rusko-turški vojni med leti 1877-1878. Podobne ure, kot ta v Moskvi, so začele odštevati čas še v Sočiju, Nižnjem Novgorodu, Rostovu, Jekaterinburgu, Novosibirsku, Kabarovsku in Pjatigorsku.


Organizatorji so razkrili tudi olimpijsko plamenico [foto: sochi2014.com]

V Sočiju, kjer bodo potekala športna tekmovanja, se bodo danes odvili številni dogodki, ki bodo obeležili čas do ZOI, začeli pa so se s fotografsko razstavo, ki bo počastila športne fotografe. Zvečer se bo proslava preselila v veliko ledeno areno, kjer bo predsednik MOK Jacques Rogge podelil vabila predstavnikom ZOI 2014 in predstavnikom olimpijskih komitejev Kanade, Brazilije, Južne Koreje in Rusije.

Gostje na tem dogodku bomo lahko spremljali šov amabasadorja Sočija 2014, svetovno znanega umetnostnega drsalca Ilje Averbuka, in še nekaterih ambasadorjev prihajajočih iger. V dogodku bo sodelovalo okoli 300 umetnikov z različnih področij, na slavnostnem dogodku pa ne bo manjkal niti veličastni ognjemet,” so sporočili iz Olimpijskega komiteja Slovenije.

Leave a Comment