Shiffrinova na vrhu, Mazejeva na stopničkah

Levi na Finskem je danes gostil prvo slalomsko preizkušnjo letošnje sezone. Na zahtevnem skandinavskem snegu je slavila Američanka Mikaela Shiffrin pred Nemko Mario Höfl-Risch in Tino Maze. Črnjanka je tako dokazala, da je bil ponesrečen nastop v Södlnu le slaba dnevna forma in se lahko v nadaljevanju sezone nadejamo odličnih rezultatov.


Tina Maze je morala priznati premoč le Mikaeli Shiffrin in Marii Höfl-Risch [foto: GEPA]

Prvo vožnjo zaznamovale visoke številke

Mazejeva, ki se je na prvo progo pognala kot predzadnja izmed najboljše sedmerice slalomistk lanske sezone, je s progo opravila solidno. V cilj je prišla brez večjih težav in za vodilno Shiffrinovo zaostala za 52 stotink sekunde. Sprva je kazalo, da to ne bo najboljša uvrstitev, a mlade tekmovalke z višjimi startnimi številkami niso uspele ugnati naše šampionke. So pa slednje pripravile kljub temu številna presenečenja. Ko so se številne tekmovalke že pričela pripravljati na finalni nastop, so se po strmini proge Levi Black podale tekmovalke s številkami nad 45. Prva je tako napadla Avstrijka Christina Ager (številka 53), ki je po dveh vmesnih časih imela še prednost pred vodilno Shiffrinovo, v cilj prve vožnje pa prišla na peto mesto. Še bolje je nastopila Nemka Marina Wallner, ki si je z rojakinjo in vzornico Hoefl-Rieschovo delila tretje mesto ter tako tesno dihala za vratnik Tini. V finalno vožnji se je uvrstilo kar devet tekmovalk s številkami nad 45. Nekaj kar se redko zgodi.

Razočarale so Švedinje, saj so na tekmo tako kot Avstrijke pripotovale kar z devetimi predstavnicami. V drugo je iz najvišje pozicije napadala Frida Hansdotter, ki je bila 15. Prva slalomska tekma pa veselja ni prinesla niti slovenskemu taboru. Maruša Ferk se je po poškodbi znova vrnila v belo karavano, a na 44. mestu ostala daleč od finala. Tretja slovenska predstavnica Katarina Lavtar je bila dve mesti slabša od Ferkove.


Tina Maze je na stopničke stopila tudi v Leviju [foto: GEPA]

Glavni trener tehničnih disciplin za ženske Denis Šteharnik je po tekmi dejal “Bila je presenetljiva tekma. Veliko je bilo odvisno od vetra, ki je pihal v zgornjem delu. Če si v ravninskem delu dobil veter v prsi si bil počasen, če ne, si pa lahko v tej ravnini veliko pridobil. Nekatere punce so imele srečo, nekatere ne. Proga oziroma podlaga sta bili izvrstni. Kar se tiče voženj obeh punc, je Maruša Ferk vse izgubila v prvih šestnajstih sekundah. Tam je imela že 1.06 zaostanka na ravnini. Veter ji je sicer pihal v prsi, toda tudi ni bila dovolj sproščena. V srednjem delu se je malo prebudila, spodnji del pa je že bil dober, a to je bilo žal premalo, preveč je izgubila v prvem delu proge. Pri Katarini je bila popolnoma obratna slika, v zgornjem delu 28 stotink zaostanka, potem pa 1.14, v spodnjem delu pa je popolnoma popustila, tam kjer bi morala dati še več od sebe, ko bi morala obdržati visok ritem, tako da je bilo to žal premalo. Škoda, saj je bila lepa priložnost. Proga je bila dobra, veter je pojenjal po številki 40, žal nismo izkoristili priložnosti.


Mikaela Shiffrin ostaja slalomska kraljica [foto: GEPA]

V drugo nepremagljiva Shiffrinova

Na začetku druge vožnje se je veter umiril in so bili tako pogoji za nastop vseh tekmovalk dokaj enaki. Vrstni red se je zaradi majhnih razlik dodobra pomešal. Najvišji skok po lestvici je uspel Norvežanki Nini Loeseth, ki je iz 29. napredovala vse do sedmega mesta. Tekmovalke z višjimi številkami so nastopile nekoliko previdneje, zaradi česar so izgubile na času, v cilju pa so se ena za drugo razveselile prvih točk v karieri. Povsem drugače pa je nastopila Agerjeva. Komaj 17-letna Avstrijka je tudi v drugo napadala in se na koncu ob premiernem nastopu na tekmah svetovnega pokala uvrstila tik pod zmagovalni oder.

V zaključku je Höfl-Riescheva nastopila odlično, njeni vožnji ni bila kos niti Mazejava. Lanskoletna zmagovalka svetovnega pokala je za Nemko zaostala, od obeh pa je bila za razred boljša Shiffrinova, saj je vse prehitela za vsaj sekundo. Mazejeva se je tako prvič v karieri povzpela na zmagovalni oder v Leviju. “Z današnjo zmago sem zadovoljna. V prvi vožnji sem imela nekaj sreče z vetrom. Pred finalnim nastopom sem napadla na vso moč. Želela sem pokazati, da sem v vrhunski formi. Po tej zmagi sem si precej oddahnila, saj sem dobila potrditev, da sem dobro trenirala,” je menila Shoffrinova, ki je tudi prevzela vodstvo v skupnem seštevku. Mazeja je sedaj peta.

Jutri bo Levi gostil še moški slalom. Prva vožnja se začne ob 10. uri.


Rezultati: Svetovni pokal .: Levi :. Slalom (ž)
Izjava: Denis Šteharnik (.mp3)


Leave a Comment