Shiffrinova še enkrat več iz drugega planeta

V Kranjski Gori je prišel na vrsto še slalom za 54. Zlato lisico. Po veleslalomski tekmi, na kateri je do rezultata kariere prišla Tina Robnik, točke pa sta osvojili še Meta Hrovat in Ana Drev, so imeli slovenski navijači znova priložnost spodbujati šesterico tekmovalk.

Tekmovalke so znova lovile čas Američanke Mikaele Shiffrin, ki je za nastop na podkorenski strmini potrebovala 51.44 sekunde. Švedinja Frida Hansdotter je na drugem mestu zaostala 1.47 sekunde, še 13 stotink več pa je trajala vožnja Švicarke Wendy Holdener.


Novo zmago, že 40. v karieri, je slavila Mikaele Shiffrin [foto: GEPA]

Prvi nastop domačinke smo videli pri startni številki 12, ki jo je nosila Ana Bucik. Naša smučarka na poti tokrat ni pokazala vsega kar zna, v spodnjem delu proge pa je nato sledila napaka, ki je vodila do odstopa. Ana je v ciljni areni dejala: “Mislim, da tudi vožnja do odstopa ni bila ravno dobra. Bilo je sicer dovolj za drugi tek in napad v drugi vožnji, tako da je škoda da te priložnosti ne bom imela. Bila je klasična slalomska napaka. A kot sem rekla, sama vožnja ni bila ta prava, tako da bo treba za naprej nekaj spremeniti. Mislim, da bom šla že kar danes popoldne na en trening in potem jutri dopoldan in tako poskušala dodati nekaj za Flachau.

25. po vrsti je startala Maruša Ferk, ki je nastopila nekoliko zadržano, a si priborila solidno izhodišče za finale. Točno pet sekund zaostanka za vodilno jo je popeljalo na 21. mesto. “Na ogledu se mi zdelo, da je več oprijema, a tu spodaj kar preveč drsi. Če nisi 100-odstoten te malo preveč nese pod vrata, v zgornjem delu pa ne. Celo progo se je treba boriti, moraš biti zelo igriv. V drugo bo treba iti bolj sproščeno, igrivo in bolj napadati,” je po uvodni predstavi rekla Maruša.

Zelo dobro vožnjo je na svojem osmem slalomskem nastopu v svetovnem pokalu prikazala Klara Livk. Brezkompromisno smučanje v strmini ji je prineslo 18. mesto oziroma 4.49 sekunde zaostanka. Ostalim trem Slovenkam preboj v drugi tek žal ni uspel. Neja Dvornik, ki ima letos za seboj že kar nekaj zmag in stopničk iz tekem kategorije FIS, je svoj prvi nastop na tekmah svetovnega pokala sklenila kmalu po startu.

Meta Hrovat je bila blizu trideseterice, a ji tvegana vožnja v zadnjem delu proge ni uspela. O tem je dejala: “V bistvu sem imela celo progo, glede na to, da so bile razmere takšne, da je bilo že nekaj lukenj, kar v redu občutek. Potem pa sem želela proti cilju preveč in sem spustila ter prehitro dobila hitrost, ni mi zneslo, nisem ujela vrat in sem odstopila. Drugače sem zadovoljna, z grenkim priokusom zaradi tega danes. Včeraj pa sem bila ponosna nase, da sem se uspela zbrati in odpeljala pred domačimi navijači tako kot znam. Danes sem zadovoljna z vožnjo do tam, a se pač ni izšlo.

Andreja Slokar je danes doživela še slalomski debi, ki pa ga je sklenila z odstopom. Najprej je spregovorila o današnji vožnji: “Problemov sem imela ogromno, lotila sem se malo z rezervo, a moram reči, da je proga zdržala zelo dobro. Teren je težak, a je enako težak za vse tekmovalke. Največ, kar sem lahko naredila je bilo, da sem se vrgla dol,” za tem pa dodala še nekaj besed o celem vikendu, v katerem je prvič tekmovala s svetovno elito: “Na začetku sem mislila, da mi bo to povzročilo kar nekaj problemov, a moram reči, da bi se z lahkoto navadila na ta ritem, bilo je super.

Maruša je v drugo začela dobro, proti cilju pa je na času nekaj izgubila in prišla v cilj kot peta. Dan v Kranjski Gori je povzela takole: “V prvo bi sigurno lahko bila malo bolj sproščena, igriva in malo bolj spustila v spodnjem delu. V drugo sem začela energično in živahno, želela sem si dobrega rezultata. V spodnjem delu sem preveč držala smuči, bolj bi jih morala spustiti. Nič, zdaj gremo na naslednjo tekmo, že čez dva dneva je nočni slalom. Še vedno čakam na tisti uvrstitev med deseterico v tej sezoni.

Navijači so kmalu imeli priložnost videti drugo Slovenko v finalu. Klara je tudi tokrat smučala zelo napadalno in poskusila priti do svojih prvih točk svetovnega pokala v karieri, žal pa se ji je ob tvegani vožnji primerila napaka. O današnjih predstavah je dejala: “S prvim tekom sem sigurno zadovoljna, saj so bili pogoji težki, uspela pa mi je super vožnja. V drugi se mi žal ni izšlo. Prehitela sem z bokom in zgodil se je zdrs. Pri slalomu se napake pač dogajajo. Škoda, da se je to zgodilo ravno doma in ko mi je prvič uspelo priti v finale. A zdaj gremo v Flachau in upam, da mi bo tam uspelo.

Do 40. zmage v karieri je prišla Shiffrinova, Hansdotterjeva je bila druga, tretja pa Holdenerjeva. Maruša Ferk je na koncu zasedla 20. mesto.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kranjska Gora :. Slalom (ž)
Izjava: Maruša Ferk (.mp3)
Izjava: Klara Livk (.mp3)
Izjava: Ana Bucik (.mp3)
Izjava: Meta Hrovat (.mp3)
Izjava: Andreja Slokar (.mp3)


Leave a Comment