Slavje Neureutherja na podkorenski strmini

53. pokal Vitranc se je zaključil s predzadnjim slalomom za svetovni pokal v letošnji sezoni. Zmagal je Felix Neureuther, s čimer je Nemec prevzel vodstvo v slalomskem seštevku svetovnega pokala. Drugi je bil Neureutherjev rojak Fritz Dopfer, tretji pa, tako kot včeraj, mladi Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je tudi skupni zmagovalec pokala Vitranc.


Felix je trenutno najboljši slalomist letošnje zime [foto: GEPA]

Pred približno 7.000 gledalci se je v Kranjski Gori razpletel izjemen obračun najboljših slalomistov sveta. Razmere za smučanje so bile izredno dobre. Kljub temu, da so se organizatorji in tekmovalci zbali, da bo snežna površina zaradi sončnega vremena v drugi vožnji odločala o zmagovalcih, se to ni zgodilo. Proga je zdržala in nudila dobre pogojev vsem tekmovalcem.

Odstop Valenčiča

Vodstvo po prvem delu je pripadlo olimpijskemu zmagovalcu Mariu Mattu, ki je imel minimalno prednost pred Felixom Neureutherjem. Tretji čas je imel Kristoffersen, Marce Hirscher, ki je odprl vitranški slalom, pa je bil šele šesti.


Matt je na prvi progi potrdil olimpijsko formo [foto: GEPA]

Na startu domače tekme je bila tudi šesterica Slovencev, ki pa se v finale ni uvrstila. Mitja Valenčič – zanj je bila današnja tekma zadnja v karieri – je imel največ možnosti za preboj med najboljšo trideseterico, a je v srednjem delu povozil količek in ostal brez uvrstitve. Podobna usoda je doletela Žana Kranjca, Matic Skube in Miha Kürner pa sta bila prepočasna, da bi se resneje spogledovala z mesti okoli tridesetega mesta. Z željo nabrati čim več izkušenj, sta startala tudi Žan Grošelj in Aljaž Dvornik. Mladeniča, ki sta sicer vrstnika danes tretjega Kristoffersena, sta bila uvrščena na 53. oziroma 54. mesto.

Hirscher v sklepnem delu sezone popušča

V razburljivem finalu je s 17. mesta na 8. napredoval Alexis Pinturault, najboljši čas druge proge pa je Kanadčana Michaela Janyka popeljal iz 29. na 15. mesto. Razočaran Kranjsko Goro zapušča Hirscher, ki se na nobeni tekmi ni uspel zavihteti med najboljšo trojico. Danes je bil šele peti in s tem rezultatom vodstvo v slalomskem seštevku prepustil Neureutherju. 25-letni Avstrijec pa si pred zadnjimi tekmami v Švici ni zagotovil niti izdatne prednosti v boju za veliki kristalni globus. Pred Svindalom ime le štiri točke prednosti, tako da se bosta smučarja za najprestižnejšo lovoriko borila vse do zadnje tekme.


Hirscher se bo za tretji veliki kristalni globus boril do zadnje tekme [foto: GEPA]

Veliko bolj pametno in predvsem z večjo mero občutka kot Hirscher je z drugo progo opravil Neureuther. Za to je bil nagrajen z deveto zmago v svetovnem pokalu in vodstvom v slalomski razvrstitvi. Mario Matt je odstopil na zadnji strmini, a četudi bi pravilno prečkal ciljno črto, ne bi ogrozil Nemčeve zmage. S kranjskogorskim vikendom bo zagotovo zadovoljen Kristoffersen, ki je tudi danes stopil na najnižjo stopničko zmagovalnega odra in dokazal, da je kljub rosnim 19 letom že ujel najboljše smučarje sveta. Z drugim mestom pa je prve stopničke v letošnji sezoni dočakal tudi Dopfer.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kranjska Gora :. Slalom (m)


Leave a Comment