Slokarjeva zmagovalka paralelne tekme za svetovni pokal

Andreja Slokar je v avstrijskem Lechu na paralelni tekmi ugnala vso konkurenco in je prišla do svoje prve zmage v svetovnem pokalu v karieri. Izjemen slovenski dan je z osmim mestom dopolnila Tina Robnik.


Andreja Slokar je zmagovalke paralelne tekme v Lechu [foto: SZS]

Prva od slovenske dvojice je svoje delo v osmini finala zaključila Tina Robnik, ki je v obeh vožnjah smučala preudarno ter je zanesljivo opravila z Avstrijko Eliso Moerzinger. Andreja Slokar se je v uvodnem dvoboju pomerila s Francozinjo Coralie Frasse Sombet. Druga iz kvalifikacij je v spodnjem delu prve vožnje naredila manjšo napako in po polovici dvoboja je zaostajala za dve stotinki. V drugo pa je bila prepričljiva in se je, tako kot Robnikova, zanesljivo uvrstila v naslednji krog tekmovanja.

V četrtfinalu je Norvežanka Kristin Lysdahl preprečila, da bi bili v Lechu priča povsem slovenskemu polfinalu. Norvežanka je izkoristila manjšo napako Robnikove v prvi vožnji in si je prismučala lepo prednost. Robnikova je v drugo napadla na vso moč, a ji preboj v polfinale na žalost ni uspel. Zato pa se je tja uvrstila Slokarjeva, ki je bila izjemno hitra na obeh progah in je s prednostjo 14 stotink ugnala še eno Skandinavko Saro Hector iz Švedske.

Lysdahlova je bila nato v polfinalu tekmica tudi Slokarjeve, smuačrki pa sta uprizorili izjemen boj za vstop v finale. Norvežanka je bila v prvi vožnji hitrejša za 17 stotink, a naša smučarka se ni predala. V drugi vožnji polfinala je Slokarjeva na rdeči progi popravila start in je hitro izničila zaostanek iz prve vožnje. Zaključni zavoji so bili izjemno izenačeni, ure pa je prva ustavila Slovenka, ki je tekmico prehitela za sedem stotink. S tem si je že zagotovila svoje prve stopničke v svetovnem pokalu, a jo je čakal še finalni nastop s še eno Norvežanko, zmagovalko kvalifikacij Theo Louise Stjernesund.


Tina Robnik je prišla do osmega mesta [foto: SZS]

Tako kot se za finale to spodobi, je bil ta izjemno napet. Slokarjeva je ponovno malce zaostala na startu, a je bila še enkrat več izjemno hitra med količki. Po prvi vožnji je tekmovalki ločilo 12 stotink v korist Norvežanke. Tako kot v polfinalu, je nato tudi v finalu v drugi vožnji Slokarjeva nastopila na rdeči progi. Tekmeci sta bili izjemno izenačeni in sta se izmenjavali v vodstvu. Še enkrat več pa so časovne naprave bile bolj prijazne do Andreje Slokar, ki poskrbela za prvo slovensko zmago na paralelnih tekmah. “ Tekma je bila zelo zabavna. Malce je sicer specifična, ker je samo ena na leto in nikoli ne veš kako bo. Se je pa videlo, da sem zelo uživala in odlično za prvo zmago,” je bila z nastopom zadovoljna Slokarjeva.

Z borbami za od petega do osmega mesta je nadaljevala tudi Robnikova, ki je v prvi vožnji za pičlih šest stotink morala priznati premoč Hectorjevi. V drugem dvoboju pa je bila po napaki od Slovenke boljša še Nemka Lena Duerr. To je pomenilo, da je Robnikova zasedla končno osmo mesto ter ob tem dejala: “V četrtfinalu mi ni ravno uspelo tako kot sem si želela. Malce sem imela tudi smole, ko so se mi pred drugo vožnjo na startu zarosila očala. Zaradi tega nisem videla dobro na progo in je bilo kar težko smučati. Tudi v nadalnih vožnjah je bilo preveč napak, da bi se izšlo za še višja mesta. Moram priznati, da nisem povsem zadovoljna, vseeno pa osmo mesto ni slab rezultat. Seveda tudi super za Andrejo, je presenetila vse in smo vsi zelo veseli.

Analizo uspešnega dne je napravil tudi glavni trener Sergej Poljšak: “Super dan za Andrejo. Zmaga je zmaga, kar je ena super zadeva. V četrtfinalu je šlo zelo na tesno, nato pa je smučala iz vožnje v vožnjo boljše in zasluženo zmagala. Osmo mesto Tine Robnik je tudi super rezultat, škoda je le tistih manjših napak, ki so se ji dogajale. Nekaj je imela tudi težav s smučarskimi očali v tisti vožnjo, ko je izpadla. Bila je zelo hitra na treningu in v kvalifikacijah, ampak paralelni veleslalom je taka disciplina, da se vsaka napaka pozna. Kar pa se tiče Ane in Mete ni nič tragičnega. Z Meto smo bili skupaj na treningu na Finskem in vem, da se odlično smuča, tako da ne vem točno, zakaj danes ni šlo. Pri Ani pa tudi nismo imeli velikih pričakovanj danes. V prvi vožnji v kvalifikacijah je smučala dobro, naredila je le napako na startu. To ni nič dramatičnega. Sedaj si le želim, da bodo šle punce s takim zaletom naprej in bodo tudi v slalomu takole tekmovale.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lech :. Paralelna tekma (ž)


Leave a Comment