Slovenci do bronastega odličja

Svetovno prvenstvo v poletih v norveškem Vikersundu bo iz slovenskega gledišča ostalo zapisano z zlatimi črkami. Po včerajšnjem naslovu svetovnega prvaka Roberta Kranjca se bodo naši fantje v domovino vrnili še z ekipno bronasto medaljo. Poleg omenjenega so Slovenijo zastopali še Jernej Damjan, Jurij Tepeš in Jure Šinkovec, ki so svoje naloge na moštveni preizkušnji v sončnem vremenu in presenetljivo konstantnem vetru, opravili več kot odlično.


Slovenski junaki [foto: FIS]

Po dveh ekipnih tekmah, ko Avstrijcem nikakor ni uspelo priti v ospredje, so se le-ti izkazali ob pravem času in se končno lahko povzpeli na najvišjo stopnico odra za zmagovalce. Thomas Morgenstern, Andreas Kofler, Gregor Schlierenzauer in Martin Koch so se ponovno lahko zasluženo veselili naslova najboljše ekipe v poletih na svetu. Drugo mesto pa je pripadlo nemškemu moštvu v postavi Andreasa Wanka, Richarda Freitaga, Maximiliana Mechlerja in Severina Freunda.


Svetovni prvaki [foto: FIS]

Slovenski orli tretji že po prvi seriji

Prvi, ki se je spustil pa zaletišču letalnice je bil Jernej Damjan in prijetno presenetil s svojim nastopom, saj je prvič ta konec tedna v Vikersundu preletel 200-metrsko znamko (202 m). Avstrija je že na začetku prepričljivo povedla s poletom Morgensterna dolgim 224,5 m, druga je bila Nemčija. Slovenija je za tretjim mestom zaostajala le 9 točk. Drugi slovenski predstavnik je bil včerajšnji nekaj časa novi slovenski rekorder Jurij Tepeš, ki pa ni uspel ponoviti skoka iz poskusne serije, ko je skočil 222 m. Polet je skrajšal za kar 20 m, vendar je bilo dovolj, da se slovenska ekipa obdrži tik za najboljšimi tremi. Po nastopu tretjega Slovenca Jureta Šinkovca je Slovenija padla za še eno mesto. Ko je sledil nastop zadnje najboljše skupine je žirija znižala nalet za dve mesti, pred nastopom Roberta Kranjca pa še za eno, vendar to ni zaustavilo novopečenega svetovnega prvaka, saj je poletel do 235,5 m in Sloveniji zagotovil odlično tretje mesto pred nadaljevanjem tekme. Avstrija je še vedno prepričljivo držala vodstvo pred drugouvrščeno Nemčijo.

Kranjec
Robert Kranjec [foto: GEPA]

V finalni seriji se razmere niso bistveno spremenile in do konca smo lahko gledali izjemno prijetno tekmo s povečini enakimi razmerami za vse skakalce. Svoj drugi nastop je opravil Damjan, ki je ponovno poletel daleč, pristal je pri 211 m. “V ekipi sem nekako nadomestil Petra Prevca. Poskusil sem prikazati najboljše skoke. Vedel sem, da sem sposoben, kar sem tudi dokazal. Že v poskusni seriji sem napravil dober skok, v prvi seriji odličnega, nato v finalu pa še boljše,” je od sreče žarel Damjan. Norvežani so bili Slovencem tik za petami, toda po nastopu Bjoerna Einarja Romoerena (172,5 m) je Norveška popolnoma izgubila stik z najboljšimi. Finale je začenjala s četrtega mesta, po prvi skupini skakalcev pa je padla kar na sedmo. Niti po nastopu Andersa Fannemela (199 m) ji ni kazalo najbolje. Drugi je za Slovenijo nastopil Jurij Tepeš in popravil vtis iz prve serije, saj je v drugo poletel mnogo bolje – 217,5 m. Razlika med Slovenijo in Norveško je bila za skandinavske vikinge neulovljiva (78 točk). “Nad rezultatom sem navdušen. Super. Letel sem veliko dlje, kot sem upal. Sproščenost je prinesla še dodatne metre. Vedel sem, da moram dati najboljše od sebe” je dejal Tepeš.


Jure Šinkovec [foto: GEPA]

Tudi tretji slovenski orel Jure Šinkovec je poletel solidno (208 m), vendar dovolj dobro, da je že bilo jasno, da je bronasta medalja zelo blizu. “Ko sem prišel na letalnico in videl, da zastave miruje, sem vedel, da bo to naš dan. Vsi smo dali svoj maksimum, Moramo biti zadovoljni s tem rezultatom,” je menil Šinkovec. Vse dvome o tem je kasneje razblinil Robert Kranjec, ki je v slabših razmerah le “izvlekel” 205 m, čeprav je kazalo, da bo pristal že okrog 170 m. Norvežani so bili po izjemnem poletu Runeja Velte (243 m) znova nevarno blizu, toda Anders Bardal (211) ni uspel poleteti tako daleč, da bi Norveško vendarle popeljal do odra za zmagovalce. Na koncu so zasedli četrto mesto, Avstrija in Nemčija pa sta se z odličnimi poleti svojih skakalcev brez težav obdržali na prvih dveh.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Vikersund :. Uradni rezultati


Leave a Comment