Slovenija peta, zlato domačinom

Po šestih podeljenih kompletih medalj in odločitvah o treh svetovnih prvakih oziroma prvakinjah je danes v Schladmingu prišla na vrsto ekipna preizkušnja. Za naslov najboljše reprezentance se je na mešanici slaloma in veleslaloma borilo petnajst ekip, med katerimi je bila seveda tudi slovenska, branilci naslova izpred dveh let pa so bili Francozi.


Avstrijci so se razveselili ekipne zmage [foto: GEPA]

Prvi paralelni dvoboj osmine finala je potekal prav med naše ekipo in ekipo Norveške, saj so se Avstrijci, kot vodilni v pokalu narodov, v četrtfinale uvrstili avtomatično. Tekmo sta tako odprli Ana Drev in Mona Loeseth, v vožnji, ki je trajala približno dvajset sekund, pa je bila boljša Norvežanka in sicer za 47 stotink. Naslednji dvoboj je potekal med Žanom Kranjcem in Henrikom Kristoffersenom. Smučarja sta bila do polovice proge enako hitra, potem pa je Kranjec z nekaj odličnimi zavoji pospešil in ugnal tekmeca za štiri desetinke.

Za tem sta se pomerila Ana Bucik ter Nina Loeseth. Tudi ta del preizkušnje se je za našo ekipo iztekel dobro, saj je Ana uspela ugnati tekmico za 46 stotink sekunde. Zadnji slovenski nastop v osmini finala je pripadel Mihi Kuernerju, ki se je spopadel z Leifom Kristianom Haugenom. Dvoboj je bil nekaj časa izenačen, potem pa je Haugen, ki je smučal odlično dobil nekaj prednosti in prišel v cilj 57 stotink hitreje kot Miha. Rezultat v dvobojih je bil s tem izenačen, Norvežani pa so po nekoliko prehitrem veselju končali s tekmovanjem, saj je imela naša ekipa boljši posamični čas. “Ni bilo stresno, ko smo mislili, da so Norvežani napredovali, toda vedeli smo, da nekaj ni v redu. Mislim, da sem dobro smučala. V drugi vožnji sem malo zamudila na startu, potem pa sem izgubljeni čas želela nekoliko preveč agresivno dobiti nazaj. Mislim, da smo se dobro borili,” je po tekmi menila Ana Bucik.

Avstrijci trši oreh

Naslednji nasprotniki naših deklet in fantov so bil trši oreh. Nasproti sta jim namreč stali domači smučarki in smučarja. Začetek četrtfinala se je začel zelo dobro, saj je Drevova za več kot sekundo ugnala Carmen Thalmann, naslednji dvoboji pa so se končali z zmagami Avstrijcev. “Dober občutek je, ko prideš v cilj in premagaš tekmovalko, ki nastopa doma. Na startu slišiš vse, precej drugače je bilo kot v prvo, res je bil dober občutek. Vesela sem, ker sem preizkusila veleslalomski teren, mislim, da bo zato v četrtek nekoliko lažje,” se je zmage proti domačinki razveselila Ana Drev. Kranjec se je pomeril z Marcelom Hirscherjem in ob napadalni vožnji naredil napako zaradi katere je odstopil. Bucikova se je nato spopadla z Mihaelo Kirchgasser in se večino proge držala zelo dobro, v cilj pa prišla z zaostankom 52. stotink. Mišel Žerak je v dvoboju s Philippom Schoerghoferjem šel na vse ali nič, naredil napako in odstopil.


Philipp Schoerghofer je bil del avstrijske ekipe [foto: GEPA]

Žan Kranjec je za tem spregovoril o dvoboju s Hirscherjem: “To je bilo nekaj posebnega. S tem se sicer nisem obremenjeval, imel sem še večjo motivacijo. Zdelo se mi je, da sem dobro dirkal, toda preveč sem tvegal in tako odstopil. Nič nisem imel za izgubiti, samo presenetil bi lahko in premagal Marcela.” Mišel Žerak pa prvi nastop na članskem svetovnem prvenstvu pospremil z naslednjimi besedami: “Trudili smo se po najboljših močeh, a ni nam uspelo premagati Avstrijcev. Upam, da bo drugič bolje. Presenečeni smo bili, ko so rekli, da so šli naprej Norvežani, toda potem se je vse uredilo. Vzdušje tuje neverjetno, množica te prevzame, super je.

Mali finale nam je postreglo z zanimivimi boji med nemškimi in kanadskimi smučarji, na koncu pa so Nemci s samo eno stotinko prednosti pred tekmeci prišli do bronaste kolajne. Boj za zlato odličje se je na navdušenje množice končalo v prid domače ekipe, ki je v velikem finalu ugnala Švedsko. Naša ekipa si je na koncu še s tremi reprezentancami delila peto mesto. Na tretjem nastopu v tej disciplini na svetovnih prvenstvih je tako prišla do najboljšega rezultata.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Schladming :. Ekipna tekma


Leave a Comment