Smučarji brez nogometa ne morejo


Nogometna tekma med smučarkami in smučarji [foto: SZS]

Smučarke in smučarji, ki bodo v zimskih mesecih branili slovenske barve na belih strminah, so že dodobra zaposleni s kondicijskimi pripravami. Glavna trenerja moških oziroma ženskih ekip, Klemen Bergant in Rasto Ažnoh, sta temu delu priprav namenila veliko pozornost, saj so te ključnega pomena pri zagotavljanju uspešnega nadaljevanja priprav na snegu in nato tekmovalnega dela sezone.

Fantje, tisti, ki nastopajo tako v tehničnih kot v hitrih disciplinah, oziroma bodo nastopali v svetovnem in evropskem pokalu so imeli 12. maja na sporedu kondicijski test, še isti dan pa so začeli s pripravami v Planici. Tam so tudi spoznali Niko Radjenovič, ki bo v prihodnje skrbela za telesno pripravo tekmovalcev, natančneje za tiste iz ljubljansko-gorenjskega dela, za štajersko-koroški del pa bo skrbel Rok Šalej, sicer tudi trener v FIS programu.


Kondicijske priprave na Rogli [foto: SZS]

Fantje smučali vse do sredine aprila

Fantje so letos prvič po dolgem času potegnili s sezono in smučali vse do 19. aprila. Trenerji smo se odločili, da je 6-tedenski kondicijski ciklus nujno potreben in da ga ne bomo razbijali s pripravami na snegu. Po pogovoru z Radjenovičevo so se tekmovalci odločili, da je dobro, da so na pripravah skupaj na enem mestu, tako da so konec maja zopet odšli v Planico. Trenutno so na Rogli, že kmalu pa jih čaka nadaljevanje priprav na morju. 9. oziroma 10. julija sledi novo testiranje, potem pa kondicijski kamp na Rogli ali Pokljuki,” je dejal Bergant, ki bo varovance prvič poslal na sneg 21. julija v italijanski Stelvio. Tam bodo imeli fantje na sporedu slalomske, veleslalomske in superveleslalomske treninge, nato pa sledijo priprave v Čilu, Argentini in na evropskih terenih.


Pri smučarjih je ravnotežje izrednega pomena [foto: SZS]

Izredno motivirana tri dekleta

Ažnoh pa o ženskem delu začetka sezone pravi: “Pri nas stvar poteka nekoliko drugače kot pri moških. S kondicijskim trenerjem smo šli v sistem, pri katerem se dekleta vsako sredo dobijo na pripravah v Višnji vasi in tam ostanejo do petka. Se pravi, da so nenehno na 3-dnevnih skupnih pripravah, ostale štiri dni v tednu pa delajo individualno. Punce so to dobro sprejele, izrecno pa moram pohvaliti Marušo Ferk, Vanjo Brodnik in Katarino Lavtar, ki so izredno motivirane. Nekatere mlajše imajo zdaj obveznosti v šoli, tako da kakšen dan priprav kondicije izostane, testiranja pa bodo pokazala kdaj bodo pripravljena za na sneg,” in dodaja: “Kondicija je izredno pomemben del priprav, ki smo se ga lotili podrobno, saj je tu še kar nekaj rezerv.

Dež prekrižal načrte

Del ekipe se bo julija na treningih pridružil moškim v Italiji, dekleta, ki bodo odšla v Argentino pa bodo prve občutke na snegu dobila na Moelltalu. Smučarke so imele včeraj drugače na sporedu 11-urni pohod po Pohorju, katerega del so bile tudi stalne kondicijske vadbe. Načrt, da preživijo noč v naravi, je sicer prekrižal dež, so pa dekleta zato na Rogli srečala moško ekipo in se jim pridružila na nogometni tekmi.


Skupinska slika udeležencev nogometne tekme [foto: SZS]

Leave a Comment