Smučarji invalidi tekmovali v Kranjski Gori


Janez Slivnik [foto: Organizacijski komite]
 
Med 14. in 16. januarjem je Kranjska Gora gostila tekmovanji IPCS svetovni pokal v alpskem smučanju za športnike invalide. Trem svetovnim pokalom na letošnjem koledarju zimskih tekmovanj, se je tako pridružil še četrti. Tekmovanje, ki je bilo organizirano pod okriljem podjetja Hit Alpinea, je potekalo na smučarski progi v Podkoren. Na vitranški strmini so se pomerili vrhunski športniki v slalomu in veleslalomu. Kot predtekmovalec pa je blestel komaj 15 letni Hrušičan Jernej Slivnik.

[foto: Organizacijski komite]

Slovenija je drugič v zgodovini gostila tekmovanje za svetovni pokal v alpskem smučanju za športnike invalide. Ta priložnost se je ponudila po odpovedi tekmovanja v Abtenau in podjetje Hit Alpinea je v sodelovanju z nacionalnim in mednarodnim paraolimpijskim komitejem, RTC žičnicami Kranjska Gora, ASK Kranjska Gora ter s podporo LTO Kranjska Gora izpeljala tekmovanja na najvišji ravni – z 88 tekmovalci iz kar 19 držav.
 
Tako družba Hit kot družbe v skupini Hit se ob svoji poslovni dejavnosti zavedajo tudi družbene odgovornosti, hkrati pa v paleto raznolikih dejavnosti dodajajo organizacijo športnih dogodkov na najvišji ravni. Izredno me veseli, da je Hit Alpinea pristopila k organizaciji tekmovanja kot glavni nosilec in organizator. Tekme svetovnega pokala so odlična promocija destinacije Kranjska Gora in predstavljajo dodatno popestritev dogajanja v regiji. Vsem športnicam in športnikom želim obilo uspehov na tekmovanju in prijetno bivanje v naših hotelih,″ je povedala Simona Mele, članica uprave Hit in predsednica OK.


[foto: Organizacijski komite]

Prvič je Slovenija gostila to tekmovanje v letu 2013, ko je naše barve zastopal Gal Jakič. ″Mednarodni Paraolimpisjki komite ( IPC)  nam je prvič zaupal organizacijo v Avstriji odpadlega svetovnega pokala pred tremi leti, ki  je bilo uspešno izvedeno na Rogli. S tokratno organizacijo nadometnega tekmovanja v svetovnem pokalu smo si, upam, odprli pot v redni program za naslednja tri leta. Naše ambicije pa presegajo le organizacijo tekmovanj, saj smo se v Sloveniji in še posebej  Kranjski Gori, odločili za partnerstvo z mednarodnimi športnimi organizaciji, kar nam omogoča tako kvalitetna namestitvena kot športna infrastruktura ter vrhunsko usposobljeni kadri,″ pa je v imenu organizatorjev in Hita Alpinea v Kranjski Gori povedal Damijan Pintar.

Sobotna premiera Slivnika

Super je bilo. Proga je bila dobra, tudi postavitev je bila taka. V srednjem delu je bila malce bolj odprto postavljena, zato sem se tam bolj sprostil,″ je po prihodu v cilj povedal 14-letni Hrušičan in dijak jeseniške gimnazije (športni oddelek) Jernej Slivnik. Mednarodni paraolimpijski komite mu je dovolil, da nastopi kot predtekmovalec. Na obeh progah, pred 1. in 2. tekom, se je hrabro lotil proge in ob prihodu v cilj požel velik aplavz.


[foto: Organizacijski komite]

Za našim smučarjem so na svoj račun prišle profesionalne in profesionalci. Med sedečimi smučarji je sploh prvič v karieri zmagal Kanadčan Kurt Oatway. V stoječi konkurenci je bil najhitrejši Rus Aleksej Bugaev, pri slepih in slabovidnih se je na najvišjo stopničko zavihtel Giacomo Bertagnoli. ″Vesel sem te zmage. Trener mi je vedno govoril, da sem sposoben dobro smučati. Proga je bila izvrstno pripravljena,″ je dejal Kanadčan Quaway. ″Ob prehodu v strmino se je nekaj zgodilo. Tam sem se potem skorajda ustavil. Morda sem se celo. Zato tudi teh sedem sekund zaostanka ni tragedija. Proga pa je, če dobro pomislim, ena najtežjih!″ je dejal Hrvat Dino Sokolović, ki je med sedečimi smučarji po napaki v spodnjem delu pristal na 11. mestu.


[foto: Organizacijski komite]

Pri dekletih sede je bila najhitrejša Nemka Anna Schaffelhuber, med slepimi in slabovidnimi se je zmage veselila Eleonor Sana iz Belgije, pri stoječih je na najvišjo stopničko stopila Francozinja Marie Bochet.

V nedeljo opravičili svoj status

Kranjsko Goro bodo najbolj veseli zapustili trije zlati z zadnjega svetovnega prvenstva in paraolimpijskih iger. Francozinja Marie Bochet (smučarke stoje), Nemka Anna Schaffelhuber (smučarke sede) in Rus Aleksei Bugaev (smučarji stoje) so petkovi veleslalomski zmagi dodali še slalomsko. Rus Ivan Frantsev je bil najhitrejši med slepimi in slabovidnimi.

Med smučarji sede je Hrvat Dino Sokolović za pičlo stotinko sekunde ugnal Japonca Taikija Moriija. Prvo ameriško zmago v tej sezoni pa je med slepimi in slabovidnimi prismučala Staci Mannella, ki jo je kot vodnik spremljal Sadie De Baun.


[foto: Organizacijski komite]

Želimo si, da tekma v Sloveniji postane stalnica svetovnega pokala. Tudi na tak način bi lahko privabili več mladih v ta šport. Na tem pa hvala tudi organizacijskemu odboru tekme v Kranjski Gori, Hit Alpinei, še posebej pa g. Pintarju in družini Jakič, ki so uspeli v nekaj dneh organizirati tekmo v Kranjski Gori,″ je po koncu smučarskega praznika na Gorenjskem povedal Damijan Lazar, predsednik ZSIS-POK.

Že drugič rešili Mednarodni paraolimpijski komite. Pred tremi leti z Roglo, letos pa s Kranjsko Goro. Z odlično organizacijo tekme pa si bomo skušali odpreti vrata v redni koledar tekem svetovnega pokala. Prvi pogovori so stekli: cilj pa je jasen – alpsko smučanje bi gostili v Kranjski Gori, deskanje pa na Rogli,″ pa je dodal Damjan Pintar, direktor tekme svetovnega pokala v Kranjski Gori.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kranjska Gora :. Veleslalom
Rezultati: Svetovni pokal .: Kranjska Gora :. Slalom


Leave a Comment