Smučarji preverili vozniške sposobnosti


Ilka Štuhec [foto: SZS]

Naši alpski smučarji, trenerji in predstavniki klubov so danes v Centru varne vožnje na Vranskem preizkusili jeklene konjičke v nevsakdanjih pogojih in s tem pridobili veliko novega in potrebnega znanja o varnosti na cestah. Trening varne vožnje je bil organiziran skupaj z Agencijo RS za varnost v prometu in AMZS-jem, vozila pa je priskrbelo podjetje Ford, pokrovitelj alpskih in nordijskih disciplin.

Takšni dogodki vplivajo na varnost v cestnem prometu in ta tečaj je eden izmed koščkov v mozaiku varnosti. Opozoril bi na nekaj stvari. Prvo je to, da kljub napornim treningom in urnikom poskušate poskrbeti, da je voznik spočit in pripravljen na vožnjo, da vedno uporabljate varnostne pasove in seveda da spoštujete cestno prometne predpise. Seveda lahko žal vedno pride do kakšnih izrednih dogodkov, tako da verjamem, da boste lahko po tem tečaju znali bolje odreagirati, kot ste do zdaj. Želim vam uspešno športno sezono, veliko dobrih rezultatov in seveda varno vožnjo,” je vsem zaželel Igor Velov, v.d. direktorja Agencije RS za varnost v prometu.


Klemen Kosi in Rok Perko [foto: SZS]

Prevoženih veliko kilometrov

Tekmovalci so v sezoni prevozijo približno 40.000 kilometrov, kar je izjemno veliko, zato se vsi zavedajo, kako pomembna je varna vožnja. “Tukaj se lahko naučiš kar nekaj stvari, predvsem preizkusiš stvari, ki jih moraš kasneje znati,” je o novi izkušnji dejal Andrej Šporn in se hipoma preusmeril na dogajanje na snegu: “O formi za enkrat še ne morem govoriti, mislim pa, da sem dobro pripravljen. Trening v Čilu je bil dober, čeprav bi lahko še več testiral smuči. Oktobra smo naredili več kot pred letom dni, toda trening je bil bolj na mehki podlagi, kjer bolj piliš tehniko. Upam, da bo v Vailu prava tekmovalna podlaga, da se lahko spravim na pravilen nivo, da 100-odstotno odpeljem in potem že v Lake Louisu začnem sezono tako kot je treba.

Močno zaviranje

Na poligonu sem se počutil dobro, razen morda takrat, ko je bilo treba močno zavirati, toda to je del varne vožnje. Drugače si želim, da bodo te izkušnje koristile na nadaljnjih vožnjah. Vzdušje v ekipi je drugače super, vse je v najlepšem redu in z veseljem pričakujem novo sezono. Moj cilj je, da ohranim oziroma še izboljšam mesto v superkombinaciji, predvsem pa, da se prebijem naprej še v kakšni drugi disciplini,” je po koncu vožnje menil Klemen Kosi.


Smučarji med varno vožnjo na Vranskem [foto: SZS]


Klemen Kosi prejema zadnja navodila [foto: SZS]


Čakanje na pričetek varne vožnje [foto: SZS]

Leave a Comment