Smučarke odhajajo na južno poloblo

Nekaj več kot dva meseca pred začetkom tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju se naše smučarke v četrtek odpravljajo na ključne snežne priprave na južno poloblo. Tam bodo pod vodstvom glavnega trenerja Andreja Možine trenirale Ilka Štuhec, Maruša Ferk, Vanja Brodnik, Ana Bucik, Tina Robnik, Katarina Lavtar in Katja Horvat. Uvodna dva tedna bodo preživele v argentinski Ushuai, kjer že teden dni trenira najboljša smučarka minule zime Tina Maze, nato pa se bodo Štuhčeva, Ferkova in Brodnikova preselila v Čile. Na smučišču La Parva bodo namreč trenirale hitre discipline. Po informacijah, ki jih imajo v našem taboru, je na obeh smučiščih zadostna količina snega za kvalitetni trening.

Možina brez milosti do deklet

Zahtevnost treninga bo na maksimumu, saj se predvideva velika količina smučanja,” je trdo delo napovedal glavni trener Andrej Možina. Dekleta so sicer po koncu sezone bile na snegu vse do konca aprila, nakar so imela nekaj dni prosto, nato pa je sledila obširna in poglobljena kondicijska vadba. “Opravile so približno 110 treningov, kar je nekaj več, kot je bilo v zadnjem času. Pred dnevi smo opravili tudi kratek snežni trening na Hintertuxu z namenom prilagajanja na zimsko okolje,” je analizo opravljenega dela napravil Možina.


Ilka Štuhec, Maruša Ferk, Vanja Brodnik, Ana Bucik, Katarina Lavtar in Katja Horvat [foto: SZS]

Za kondicijsko pripravo je v zadnjih 13 tednih skrbel Gašper Kristan, ki se je z dekleti zelo dobro ujel. “Do sedaj je večino stvari potekalo po načrtu, z izjemo poškodbe Anje Omen, ki se vleče že nekaj let. Žal nam ni uspelo odpraviti njenih težav. Ostale dekleta so funkcionirala dobro, njihova motivacija je na visokem nivoju. Sam sem bolj v vlogi sodelavca, manj v vlogi motivatorja, kar se od vrhunskih športnic tudi pričakuje. Z moje strani je bilo sodelovanje dobro. Del priprav smo izpeljali tudi na morju,” je opravljeno delo opisal Kristan, ki bo z dekleti po prihodu iz južne poloble nadaljeval delo. Na sporedu je še pet tednov kondicijske vadbe.

Tekmovalke bodo segle v žep

Kot je že nekaj let v navadi, bodo tekmovalke del stroškov plačale same. Smučarke s statusom A (Ferk, Štuhec in Brodnik) bodo za eno mesečno vadbo odšteti nekaj manj kot 5000 €, tiste s statusom B pa bodo prispevale 6500 evrov. “Pripravljala sem se dobro, bila sem visoko motivirana. Komaj čakam treninge na snegu, saj smo opravili 13 tedensko raznoliko kondicijsko vadbo. Zelo dobro smo sodelovale, delale in se motivirale. Vzdušje je bilo super. V Argentini se bom posvetila tehničnim disciplinam. Želim si, da bi našla tiste prave občutke, da bom lahko kasneje izbrala prave smučarske čevlje glede na podlago. V Čilu si na treningu hitrih disciplin želim pridobiti prave občutke za hitrosti,” je želje opredelila Maruša Ferk, ki se bo v letošnji sezoni posvetila vsem disciplinam. “V zadnjih sezonah je veleslalom nekaj ‘pešal’, motivirana sem, da veleslalomsko formo do prvih tekem spravim na nivo, ki bi mi omogočal nastop na svetovnem pokalu. Ne mislim nastopiti le v hitrih disciplinah in slalomu, temveč načrtujem združitev vseh disciplin. Dobro bi bilo, da bi v eni disciplini dosegala dobre rezultate, potem pa počasi priključevala ostale. V vseh petih na enkrat ne gre.” Odhoda na prve resnejše snežne priprave se veselijo tudi preostale članice odprave.

Leave a Comment