Smukaško zlato Mayerju, Miller in Svindal brez odličja

Visoko nad vasico Roza Khutor, kjer stoji moderni smučarski center, je bila danes prva preizkušnja za odličja v alpskem smučanju. Na najdaljšem olimpijskem smuku je izkušenejše kolege ugnal mladi Avstrijec Matthias Mayer, ki je debitiral na olimpijskih igrah. Srebra se je razveselil Italijan Christof Innerhofer, brona pa Norvežan Kjetil Jansrud.

Proga v Sočiju smukaška klasika

Proga, ki se imenuje kar po vasici Roza Khutor, vsebuje vse prvine, potrebne za olimpijsko preizkušnjo v kraljevski disciplini. Izjemno strm začetek z zahtevnimi dolgimi zavoji preide v valovit srednji del, kjer so navidez lahki zavoji oteženi z umetnimi grbinami, ki tekmovalcu rušijo ravnotežje. Zadnja tretjina smuka je položna, treba je torej dobro drseti in se medtem pripraviti na dva dolga skoka, ki temkovalca po približno dveh minutah smučanja popeljeta v cilj. Glede na to, da je sneg zelo trd – kar je seveda idealno za preskušnjo olimpijskega kova – je hitrost vseskozi visoka. Nenehna zbranost in jekleni živci so torej temelj smučanja, ki je na skoraj 3,5 km dolgi progi v Sočiju vodilo do odličij.

Mayer pometel s favoriti

Pred začetkom smukaške preizkušnje bi večina poznavalcev napovedovala drugačen razplet. Po izvedenih treningih je bil zagotovo prvi kandidat za zlato Američan Bode Miller, kar je bil zanj tudi cilj letošnje sezone. V boj za odličja bi se teoretično moral vmešati tudi prvi smukač v svetovnem pokalu Norvežan Aksel Lund Svindal. A kot se je že velikokrat izkazalo, so olimpijske igre tekma presenečenj. Čeprav 23-letnega Mayerja ne moremo imeti za smučarskega neznanca – mladi Korošec je že velikokrat pokazal dobre vožnje v svetovnem pokalu, denimo lani v Kitzbühlu je bil na superveleslalomu drugi – in je veljal za tihega favorita olimpijske preizkušnje, zmage v svetovnem pokalu še nima. Poleg tega letos smuka za svetovni pokal ni končal višje od petega mesta.


Veliki zmagovalec olimpijskega smuka [foto: Matthias Mayer/Facebook]

Mayerju, ki je nastopil s startno številko 11, je uspela dobra vožnja na zahrbtni ruski progi, a bi se njegov čas dalo izboljšati. Da je Avstrijec v zgornjem delu nekajkrat res zapeljal izven idealne linije, je dokazal Christof Innerhofer, ki si je na tem delu proge prismučal zajetno prednost. A 29-letni Italijan ni uspel smučati v tako visokem tempu do cilja, zato je zlato zgrešil za pičlih šest stotink sekunde. Le deset stotink pa je bil od najžlahtnejšega odličja oddaljen Norvežan Kjetil Jansrud, ki je prav tako prijetno presenetil. To je za 28-letnika sicer že druga olimpijska medalja, srebrn je bil že na veleslalomu v Vancouvru pred štirimi leti.

Današnja preskušnja je pokazala, da tremi podležejo tudi najizkušenejši. Tako Miller in Svindal sta namreč naredila preveč napak, da bi se lahko okitila z odličjem. Američan je bil na koncu osmi, Norvežan pa četrti.

Kosi na debiju 24.

Slovenske barve je branil le Klemen Kosi, saj zaradi nesrečnega padca Rok Perko ni mogel startati. 22-letni Mariborčan je nosil startno številko 33, s solidno vožnjo pa na svojem premiernem olimpijskem nastopu zasedel 24. mesto. Član mariborskega Branika sicer vidnejšo uvrstitev pričakuje na superkombinacijski tekmi.

Rezultati: Olimpijske igre .: Soci :. Smuk (m)

Leave a Comment