Tina Maze peta na smuku, naslov Goerglovi


Elisabeth Goergl [foto: OK GAP]

V Nemčiji se je Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju nadaljevalo z ženskim smukom. Lov na medalje je potekal ob precej visokih temperaturah, predvsem v spodnjem delu proge Kandahar, saj se je živo srebro dvignilo do šestih stopinj Celzija. Na startu je stalo 36 tekmovalk.

Preizkušnjo v Garmisch-Partenkirchnu je odprla Američanka Laurenne Roos in 2920 metrov proge prevozila s časom 1:48.87. Takoj za njo se je na progo podala Maruša Ferk, smučala napadalno in brez napak, ter prišla na drugo mesto s 17 stotinkami zaostanka. “Sigurno, kot sem rekla že v petek, mi je tisto deveto mesto dalo malo samozavesti. Danes sem si rekla, da imam dobro številko, vreme je v redu, proga je v redu, tako da moram še več riskirati in napadati in bo kar bo. Kar dobro se vse vse izšlo, na nekaterih koncih pa sem bila še celo malo na limitu, ampak v redu,” pa je po tekmi dejala Maruša Ferk in še dodala, da se bo za četrtkovo veleslalomsko preizkušnjo najverjetneje pripravljala tudi s kakšno tekmo na evropskem pokalu.

Američanka in naša smučarka sta na prvih dveh mestih ostali vse do nastopa Avstrijke Andree Fischbacher, ki je vodilno prehitela za stotinko sekunde, takoj za tem pa je še boljši čas postavila Švicarka Dominique Gisin. Le-ta je prvo mesto zasedala še nekaj minut, vse do nastopa rojakinje Lare Gut s številko 13, ki jo je prehitela za 0,52 sekunde.

Potem pa so sledili nastopi najboljših smukačic sezone. Zmagovalka superveleslaloma, Avstrijka Elisabeth Goergl, je znova prikazala odlično vožnjo in s skoraj sekundo prednosti prišla na najvišje mesto. Nemka Maria Riesch se je uvrstila na mesto za njo, Američanka Lindsey Vonn pa je se je nato uvrstila med Avstrijko in Nemko.

Pri visoki startni številki 29 smo spremljali drug slovenski nastop. Tina Maze, ki je v petek blestela na superkombinaciji, je svojo nalogo ponovno opravila vrhunsko. Čez celotno progo je bila blizu stopničkam, predvsem pri tretjem in četrtem vmesnem času, ob prihodu čez ciljno črto pa je zasedla peto mesto, kar je bila tudi njena končna uvrstitev. “Danes sem, glede na to, da sem imela malo nesreče pri žrebu številk, zelo zadovoljna. Smučala sem se dobro, riskirala veliko, kar je na takšni tekmi zelo pomembno. Tako da sem zadovoljna s tem rezultatom,” je po tekmi dejala Črnjanka.

Do odličij so tako prišle Elisabeth Goergl, Lindsey Vonn in Maria Riesch, Tina pa je s petim mestom poskrbela za najboljšo slovensko uvrstitev na smuku Svetovnega prvenstva. Do zelo dobrega rezultata je na koncu prišla tudi Maruša, ki je bila 12.

Trener hitrih disciplin Gregor Šparovec je po smuku spregovoril o nastopu Maruše: “Že včeraj pred žrebanjem sem povedal, da si želim, da bi imela startno številko spredaj, kar je velika prednost in imela je srečo na žrebu. Danes pa je pokazala, da je tista prava tekmovalka, ki na tekmi pokaže najboljše. Mogoče to še ni bila optimalna vožnja, ampak vseeno, rekli smo, da bo uvrstitev med petnajst v redu, da bomo s tem zadovoljni in dvanajsto mesto je odlično za Marušo, tako da sem zelo zadovoljen.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Garmisch – Partenkirchen :. Smuk (ž)
Izjava: Gregor Šparovec (.mp3)
Izjava: Tina Maze (.mp3)
Izjava: Maruša Ferk (.mp3)


Leave a Comment