SP: Valenčič šesti pred domačim občinstvom


Axel Baeck, Mario Matt in Nolan Kasper [foto: Klemen Zibelnik]

V Kranjski Gori se je danes ponovno zbrala množica navijačev, ki so ob izteku proge Podkoren spremljali najboljše slalomiste sveta. Drugi del Pokala Vitranc se je začel ob 9.30, ko je svoj nastop začel prvi izmed 79 tekmovalcev. Na startu je znova stala tudi šesterica naših smučarjev. Mitja Valenčič je nastopil 19. po vrsti, Matic Skube 38., Bernard Vajdič 56., Miha Kuerner 70., Klemen Kosi 72., Patrick Jazbec pa 75.

Tekmo je odprl Šved Andre Myhrer, ki je s podkornsko progo, opravil s časom 53.72. Takoj za njim je nastopil Francoz Jean-Baptiste Grange, ki pa je približno na polovici poti povozil količek in bil kasneje diskvalificiran. Kmalu smo videli, da je bila postavitev zelo zahtevna, kar je mnogim tekmovalcem povzročalo preglavice. Poleg Šveda je nekaj manj napak naredil Avstrijec Mario Matt in se z 21 stotinkami zaostanka uvrstil na drugo mesto, na kar je s številko 6 nastopil Italijan Manuel Moelgg in prevzel vodstvo s stotinko prednosti. V nadaljevanju je zelo dobro smučal še Francoz Steve Missillier in postavil takrat tretji čas voženj, presenetil pa je Šved Axel Baeck, ki je s številko 17 prišel na prvo mesto, znova s samo stotinko sekunde prednosti.

Prvi slovenski nastop se je iztekel dobro. Valenčič je imel na prvem vmesnem času tri desetinke zaostanka za vodilnim Baeckom, nato pa naredil nekaj napak, zaradi česar je v cilj prišel z dvanajstim časom, ki je bil 0,94 sekunde slabši od najboljšega. Skube, ki je imel še danes zjutraj nekaj težav s počutjem, se je čez celotno vožnjo boril solidno in ob prihodu čez ciljno črto zasedel 26. mesto, kar pa žal ni bilo dovolj za finale, saj je v nadaljevanju zdrsnil na 33. Vajdič, Kuerner in Kosi svojih nastopov niso končali, Jazbec pa je postavil 42. čas vožnje.

Postavitev na drugi progi je bila prav tako zahtevna kot na prvi. Tekmovalci so se nekajkrat zamenjali v vodstvu, na kar je ob bučni podpori navijačev prišel na vrsto nastop Valenčiča. Edini Slovenec v finalu je svojo nalogo opravil vrhunsko in pokazal eno izmed najboljših voženj v tej sezoni. Vodstvo je prevzel z 32 stotinkami prednosti in tam ostal dolgo časa, tudi po nastopu Kostelića, ki je imel sicer boljši čas, a je, tako kot Grange v prvem teku, povozil količek.

Valenčič je zdrsnil na drugo mesto šele po nastopu Američana Nolana Kasperja, sedmega po prvi vožnji, na kar so nastopili tekmovalci z nekoliko večjo prednostjo po prvem teku. Na koncu je do zmage prišel avstrijski veteran Matt, ki je za devet stotink ugnal smučarja, ki sta si delila drugo mesto in sicer Baecka in Kasperja. Valenčič je tako osvojil šesto mesto, kar je njegov najboljši rezultat sezone. Pred navdušenimi domačimi navijači si je tako tudi priboril nastop na finalu svetovnega pokala v švicarskem Lenzerheideju. “Ja res sem zelo vesel. Moram reči, da mi je druga vožnja zelo dobro uspela. Od starta sem dobil pravi ritem, poskušal sem napadati kolikor se je dalo, čeprav je tempo v strmini malo padel, ampak nekako sem uspel priti do cilja. Nastop v Lenzerheideju pa je najlepša nagrada za današnjo predstavo,” je po tekmi dejal Valenčič.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kranjska Gora :. Slalom (m)
Izjava: Mitja Valenčič (.mp3)
Fotogalerija: 06.03.2011, Kranjska gora :. Slalom


Leave a Comment