SP: Vonnovi prva tekma, Tina in Ana do točk


Viktoria Rebensburg, Lindsey Vonn in Elisabeth Goergl [foto: GEPA]

Ledenik Rettenbach nad Soeldnom je danes gostil prvo tekmo svetovnega pokala za ženske. Sezona se je začela z veleslalomsko preizkušnjo na zelo strmi in zahtevni, 1120 metrov dolgi progi, v boj za točke pa se je podalo 63 tekmovalk iz 18. držav. Slovenijo so tokrat zastopale tri tekmovalke.

Prvi tek, na katerem so morala dekleta smučati mimo 48. vrat, se je začel ob 9.45, po progi pa se je prva spustila Avstrijka Elisabeth Goergl. Tri nastope za tem je odlično smučala Italijanka Federica Brignone, prevzela vodstvo in tam ostala vse do konca prvega teka. Tina Maze je nosila startno številko 7 in z nastopom začela dobro, v strmem srednjem delu pa izgubila precej časa in v cilj prišla s šestim časom. Za Italijanko je zaostala 2.46 sekunde.

Ostali dve slovenski predstavnici Mateja Robnik in Ana Drev sta imeli nekoliko višji startni številki – 39 in 40. Mateja, ki je v zadnjih dveh sezonah tekmovala le enkrat, je s svojim nastopom začela solidno in za Italijanko zaostajala 0,79 sekunde, proti koncu strmine pa naredila napako in zgrešila vrata. Ana je bila v zgornjem delu nekoliko počasnejša, a bolj zanesljiva v nadaljevanju, ob prihodu čez ciljno črto pa je zasedla 27. mesto.

Prva, ki se je v drugem teku podala na progo, je bila tako Ana Drev. Svojo nalogo je opravila dobro in v cilj prišla s časom 2:28,48. 20. mesto po prvi vožnji je zasedala Tina Maze, ki je v drugo odsmučala podobno kot v prvem teku, ter ob prihodu v cilj zasedla deveto mesto. Naši smučarki sta na koncu prišli do točk – Tina je bila namreč 23., Ana pa 28. Prva tri mesta so zasedle Američanka Lindsey Vonn, Nemka Viktoria Rebensburg in Avstrijka Elisabeth Goergl.


Ana Drev [foto: GEPA]

S finalom sem bila po prvi vožnji zadovoljna. S smučanjem seveda tudi, saj se mi je zdela vožnja pri tej moji številki dobra. V drugo sem poskušala iztržiti maksimum, je pa res, da sem pregrobo smučala, spodnji del pa se mi ni najbolje izšel, zaradi tega ni bilo boljšega rezultata. Je pa to vseeno spodbuda za naprej. Tudi na treningih kažem dobre vožnje in verjamem, da bodo šle stvari skozi sezono navzgor,” je po tekmi dejala Ana Drev.

Strokovni vodja alpskih disciplin Vlado Makuc je ocenil vožnje Mateje in Ane: “Mateja je nastopila na začetku spodbudno, prvi vmesni čas je bil zelo obetajoč, strmina je šla tudi dobro, v tretjem delu pa je naredila nekaj napak, ki jih je morala popravljati in žal je sledil odstop. Ana je odsmučala tako kot zna, se pravi suvereno, saj pozna to strmino. Mogoče je ravno zato tudi imela v drugi vožnji malo preveč spoštovanja do proge. Tudi sama je rekla, da ve, da bi lahko dala več od sebe, vendar tri osvojene točke obetajo nekaj dobrega za naprej. Vzdušje v ekipi je super, tako da ni bojazni, da ne bi iz tekme v tekmo stopnjevali rezultatov.

Tina Maze pa je zbranim novinarjem dejala: “Danes pač ni šlo, upam da bom čim prej začela res napadati. To ni bilo to in tega se zavedam. Mislila sem, da bo šlo v drugem teku bolje, a nisem imela pravega zaupanja. Nočem dramatizirati, dejstvo je, da stvari niso bile na pravem mestu. Ne morem delati več kot lahko. Sigurno sem imela malo treme pred prvo tekmo in sem upala, da bo vse na svojem mestu. Trenirali smo dobro in veliko, ti vožnji pa sta bili eni izmed slabših v zadnjih dveh, treh mesecih.


Rezultati: Svetovni pokal .: Soelden :. Veleslalom (ž)Tina Maze [foto: GEPA]

Leave a Comment