Sprosti peto na Golteh

Na smučišču Golte so organizatorji predstavili potek priprav na letošnja tekmovanja za svetovni pokal v telemark smučanju. Hkrati so se predstavili tudi člani slovenske reprezentance v telemarku.
 
Golte bodo letos 20. in 21. januarja prvič gostile najboljše telemark smučarke in smučarje, ki se bodo tako že trinajstič na slovenskih smučiščih borili za točke FIS svetovnega pokala. Organizatorji v Bohinju so v preteklosti zaradi neugodnih vremenskih razmer dvakrat morali odpovedati tekmovanje. Organizatorji so prepričali odgovorne na FIS s sodobno ponudbo – tekmovalce bo pričakal moderno urejen hotel, proga “Medvednjak” je za tekmovanja v telemarku šprintu ravno pravšnja (trenutno poteka še homologacija terena). Tekmovališče je tudi zasneženo z umetnim snegom in odlične razmere so v preteklih dnevi za kvaliteten trening izkoristili tudi člani domače reprezentance.


Slovenska telemark reprezentanca z vodjo Urbanom Simčičem [foto: SZS]

Imamo že kar dolgo tradicijo, ustanovljeni smo bili leta 1969 in za seboj imamo že kar nekaj tekmovanj. Organizirali smo na primer tekme v alpskih disciplinah, dva evropska pokala za ženske in moške, veseli pa smo, da smo lahko tudi del zgodbe v telemarku, še posebej na tem najvišjem nivoju, to je v svetovnem pokalu. To je neka nova izkušnja, upam, da se bomo dobro predstavili in da bomo pokazali ostalim državam, da znamo tudi v tej disciplini narediti dobre stvari,″ je dejal direktor centra Golte, Ernest Kovač.

Projekt Golte 2015 je pozitivna zgodba o uspehu tudi zato, ker so k organizaciji pristopili trije partnerji – SK Transport Dvornik iz Slovenj Gradca, ki skrbi za tehnično izvedbo, Telemark klub Kranj, ki prispeva organizacijo sodnikov in strokovnih sodelavcev medtem ko smučarski center Golte skrbi za namestitve in spremljevalni program.

Na tekmovanjih pričakujemo okrog 60 tekmovalcev iz petnajstih držav. Sezona svetovnega pokala se je novembra pričela s tekmovanji v avstrijskem Hintertuxu. V Slovenijo tekmovalci prispejo le dan po tekmovanjih v nemškem Bad Hindelangu, po koncu pa se bodo preselili še v avstrijski Rauris, kjer tekme že tradicionalno pripravlja Angleška smučarska zveza.

Jure Aleš [foto: SZS]

Program tekmovanj na Golteh

Ponedeljek, 19.1. Otvoritev in žreb štartnih številk
–       Mozirje 18:00

Torek 20.1. FIS svetovni pokal v telemarku , Šprint (Ženske/Moški)
–       Prvi tek 09:30
–       Drugi tek 12:30

Sreda 21.1. FIS svetovni pokal v telemarku, Šprint (Ženske/Moški)
–       Prvi tek 09:30
–       Drugi tek 12:30

Reprezentanti so hudičevo dobri

Za telemark reprezentanco, ki deluje v okviru Smučarske zveze Slovenije je dolgo pripravljalno obdobje. Tekmovalci so večino priprav oddelali “na suhem”, a so svojo odlično pripravljenost dokazali že na uvodu v sezono z odličnima dosežkoma obeh mladincev – Roka Šmejica in Jureta Aleša. Udarna postava za letošnjo sezono je tako Sašo Aleš, Jure Aleš in Rok Šmejic, medtem ko Luka Pintar v letošnji sezoni ne bo nastopal na vseh tekmovanjih. Menjavo smo videli tudi na mestu vodje reprezentance – po osmih letih je vajeti ponovno prevzel Urban Simčič. ″Telemark je disciplina, ki je medijsko relativno slabo prisotna, predvsem zato, ker se v njej ne obrača veliko denarja, je pa zato tu toliko več srčnosti. A telemark je disciplina na pohodu, kar se odraža znotraj naše reprezentance oziroma organiziranosti. Zadevo smo postavili na zelo zdrave temelje, rezultat tega pa je, da imamo sicer malo reprezentantov, so pa zato ti hudičevo dobri. To bomo letos dokazali tudi z rezultati.


Slovenska telemark reprezentanca po treningu na Golteh [foto: SZS]

Smučišče Golte je v času božično novoletnih praznikov ponudilo odlične razmere za trening na snegu. Slovenska reprezentanca je razmere izkoristila za trening tehnike, kar nekaj voženj pa je bilo opravljenih med količki na „tekmovalnem poligonu“. Sašo Aleš, ki je konec pretekle sezone s četrtim mestom v Geilu prišel do svojega najboljšega rezultata v karieri, je spregovoril o pripravah in pričakovanjih pred tekmami: ″V tej sezoni si želim izboljšati svoj najboljši rezultat, tako da bi končno stal na stopničkah. Ker smo se letos zelo dobro pripravljali, navkljub temu, da ni bilo ravno obilo snega in da smo imeli nekaj finančnih težav, je ta cilj kar uresničljiv.

Leave a Comment