Srebrni pričetek prvenstva za Tino Maze

Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v Beaver Creeku se je začelo z žensko superveleslalomsko preizkušnjo. Boj za prvi komplet odličij se je začel nekoliko kasneje, kot je bilo prvotno načrtovano, saj je bil start na progi Raptor zaradi vetra prestavljen nekoliko nižje po pobočju. Prva izmed 46-ih tekmovalk se je na pot tako podala ob 19.30 po srednjeevropskem času, pogoji za nastope pa so bili ob spremenljivem vetru in slabi vidljivosti vse prej kot lahki.

Pri slovenski nastop v ZDA je pripadel Ilki Štuhec, ki je nosila startno številko 6. Po treh četrtinah nastopa si je navkljub solidnemu smučanja nabrala 1.04 sekunde zaostanka za takrat vodilno tekmovalko, Italijanko Eleno Curtoni, z zadnjim delom proge pa je opravila zelo dobro in zaostanek razpolovila. Ciljno črto je tako prečkala s četrtim časom. O svojem nastopu je dejala: ″Z nekaterimi deli proge sem zadovoljna, z drugimi malo manj. Žal mi je, da te priložnosti nisem tako dobro izkoristila.


Tina Maze se je razveselila sedmega odličja na svetovnem prvenstvu [foto: GEPA]

Pred nastopom najboljše sedmerice smučark svetovnega pokala je prvo mesto zasedala Avstrijka Cornelia Huetter, ki je postavila čas 1:10.55. S startno številko 18 je nastopila Lindsey Vonn, domača favoritinja za zlato odličje, in svojo nalogo opravila odlično. V cilju je prevzela vodstvo z enajstimi stotinkami prednosti.

Branilka naslova do drugega mesta

Takoj za njo se je na progo Raptor podala branilka naslova superveleslalomske prvakinje iz Schladminga in najboljša smučarka letošnje sezone svetovnega pokala. Tina Maze je imela na prvem in drugem merjenju vmesnega časa po odličnem smučanju približno tri desetinke sekunde naskoka pred Vonnovo, za tem pa je v primerjavi z Američanko nekoliko zaostala. Zadnji del ji je znova uspel izjemno, kar je pomenilo, da je prišla v cilj z dvanajstimi stotinkami prednosti in na prvo mesto.


Tina Maze se je razveselila sedmega odličja na svetovnem prvenstvu [foto: GEPA]

Temu je sledil še nastop Anne Fenninger. Avstrijka je bila v zgornjem delu proge še hitrejša od Mazejeve, od polovice naprej pa je na času začela izgubljati. Vseeno je uspela ohraniti prednost vse do cilja in prevzela vodstvo s samo tremi stotinkami boljšim časom od naše smučarke, s čimer je prišla do zlatega odličja.

Tretji in zadnji slovenski nastop smo videli pri startni številki 35. Le-to je nosila Vanja Brodnik, ki je na progi naredila nekaj napak, ki so ji v cilju prinesle 3.96 sekunde zaostanka za vodilno in končno 27. mesto. Ilka je svoj četrti nastop na svetovnih prvenstvih končala s 17. časom voženj, Tina pa je z drugim mestom že sedmič v karieri prišla do odličja na svetovnem prvenstvu. ″Zelo sem vesela, pogoji so bili res spremenljivi in niso bili enaki za vse. Ob vsem tem mislim, da sem naredila res izjemno vožnjo in zato sem zelo ponosna in vesela tega,″ je dejala Tina.

Dekleta v sredo čaka drugi trening smuka.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Beaver Creek :. Superveleslalom (ž)


Leave a Comment