Srečanje športnikov na razpravi o slovenskih nacionalnih barvah in odnosu do državnih simbolov


Vodilni možje slovenske politika na razpravi [foto: OKS]

Minister za obrambo Roman Jakič se je v petek v Kongresnem centru Brdo pri Kranju udeležil srečanja z vrhunskimi športniki, zaposlenimi v državni upravi, ki ga je gostil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Srečanje je bilo namenjeno razpravi o slovenskih nacionalnih barvah in odnosu do državnih simbolov.

Na srečanju so se s športniki, ki so zaposleni v Slovenski vojski, Policiji in na Carinski upravi RS, o slovenskih nacionalnih barvah in odnosu do državnih simbolov pogovarjali tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije dr. Janez Kocijančič, minister za notranje zadeve in javno upravo dr. Gregor Virant, sodelavec OKS Ivo Tomc, predsednica Društva za marketing ter redna profesorica na področju mednarodnega poslovanja in prodekanja za razvoj na ljubljanski Ekonomski fakulteti dr. Maja Makovec Brenčič ter sodelavec v OKC Sandi Murovec.

Športniki lahko promovirajo državo

Urad predsednika RS in Olimpijski komite Slovenije sta dogodek organizirala, saj lahko športniki na tekmovanjih z uporabo simbolov izkažejo spoštovanje do države, hkrati pa v mednarodni javnosti povečujejo njeno prepoznavnost. Tako je predsednik RS Borut Pahor izrazil prepričanje, da so športniki in njihovi dosežki tisti, ki navdihujejo zlasti mlade ljudi, kar je posebej pomembno v kriznih časih. Športniki s svojimi uspehi po prepričanju predsednika mlade bodrijo, da je s trdim delom, odrekanjem, talentom in znanjem vse mogoče. To je posebej pomembno v kriznih razmerah, saj športniki s svojimi uspehi, ko tekmujejo ob simbolih naše države, v ljudeh porodijo občutek, da tudi njim lahko uspe. Vnemo in vztrajnost športnikov v teh razmerah rabi slovenska družba, katere politika je po prepričanju predsednika Pahorja končno začela igrati kot reprezentanca, družbeni nagon po preživetju pa so začeli izkazovati tudi ljudje, ki želijo izstopiti iz pesimizma.


[foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Luka Špik je prisotnim predstavnikom visoke oblasti očital, da je pri marčevski denarni nagradi vlade ekipi Tini Maze šlo za diskriminatorno potezo. Najboljša smučarka sveta je bila s strani držav nagrajena s 44.000 €. Po Špikovem mnenju o upravičenosti nagrade za Mazejevo ni dvoma, a je potrebno na tem področju napraviti neke standarde, saj tudi preostali športniki promovirajo Slovenijo. Z njegovo pobudo so se strinjali Borut Pahor, dr. Janez Kocijančič, dr. Gregor Virant, Roman Jakič, …

Dr. Janez Kocijančič je izpostavil, da slovenski športniki že dve desetletji predstavljajo državne simbole z izbrano in sistematično uporabljano oblikovno podobo, ki temelji na zeleni, modri in beli barvi in je že dodobra uveljavljena. Ivo Tomc je predstavil priročnik, namenjen poenotenju uporabe slovenskih državnih simbolov v športu, ki ga bo junija na svoji spletni strani objavil OKS.

Minister Roman Jakič je poudaril, da domoljubja nihče ne more zapovedati, lahko pa ga prav prek športa spodbujamo. Pohvalil je OK in športne panožne zveze glede razvoja športne uniforme, kot vodja atletske ekipe na OI v Atenah in treh paraolimpijskih ekip pa je posebej izpostavil pomen usklajenosti uniform olimpijskih in paraolimpijskih reprezentanc ter ocenil, da je uporaba zelene barve na uniformah povečala prepoznavnost Slovenije. Glede zaposlovanja športnikov v državni upravi je minister Jakič dejal, da MORS zaposluje 66 oziroma največ vrhunskih športnikov in zagotovil, da bo tako tudi ostalo. Tudi minister dr. Gregor Virant je dejal, da se bo zavzel, da se število zaposlenih vrhunskih športnikov v državni upravi ne bo več zmanjševalo. Kot sta pojasnila ministra, bo vlada po medresorskem usklajevanju lahko že kmalu razpravljala tudi o zaščiti delovnih mest športnikov, zaposlenih v državni upravi.

Oblikovalec Sandi Murovec je predstavil, kaj je pomembno pri oblikovanju olimpijske opreme, dr. Maja Makovec Brenčič pa je spregovorila o pomenu priročnika, ki ga pripravlja OKS, ter o vključevanju oglaševalcev v izdelano olimpijsko opremo.

Leave a Comment