Štirje v vrsto in po hribu navzdol

Menda so se prebivalci obronkov Kobanskega nad Dravsko dolino s pležuhi po zasneženih gričih dričali že pred več kot 200 leti. Še posebej mladim je bilo to velikokrat edino prevozno sredstvo, s katerim so se pozimi zabavali, pa tudi vozili v dolino, do trgovine, šole, k maši … Danes pležuh še živi, v Selnici ob Dravi pa tudi drugod po Sloveniji in nekateri z njim tudi tekmujejo. A tako kot bodo lahko dirkali 19. februarja pod Mariborskem Pohorjem, verjetno še niso! Obeta se namreč pležuh kros, natančneje 4 kros, še natančneje – Red Bull Pležuh 4 Cross!

Štiri kros
Športni navdušenci danes dobro poznajo četveroboje z gorskimi kolesi, pa snowboard in smučarski kros, ko se po štirje tekmovalci hkrati spustijo po zaviti progi, polni skokov in ostrih zavojev. Prva dva, ki prečkata ciljno črto, napredujeta v naslednji krog, tretji in četrti pa izpadeta. Vse tako, na izpadanje, do finala, kjer se četverica najboljših bori za zmagovalne stopničke. Tudi tokrat bo podobno, le da bodo 19. februarja kolesa, hitre smuči in deske zamenjali prej omenjeni pležuhi, doma narejene sankalne naprave z eno drsno površino, največkrat kar odrezano smučko, sedalom in enostavnim držalom.

Originalni pležuh
je doma nad Dravsko dolino in je po ustnem izročilu star več kot dvesto let. Kasneje se je razširil na področje Pohorja, kjer so ga imenovali tudi “pok” in na območje Slovenskih goric, kjer je bil poznan kot “drlec”, včasih pa je slišal tudi na ime “koza” ali “polžek”. Drsna površina je bila narejena iz ukrivljene deske, “doge”, ki so jo sneli z neuporabnega soda, pležuh pa je bil v celoti lesen. Tradicija se je skozi leta, tudi po zaslugi Country Cluba iz Selnice, ohranila, današnji pležuhi pa so izboljšani in največkrat iz boljših materialov. Graditelji za drsno ploskev radi uporabljajo odrezane smuči, pod oblazinjenim sedežem pa se včasih najdejo celo vzmeti. Selniški pležuharji pravijo, da se je njihova naprava razvila le z eno drsno površino zato, ker je tako lažje vodljiva in hitrejša, danes, ko za to uporabljajo odslužene smuči, pa robniki na njih omogočajo hitro vožnjo tudi po zelo trdem, poledenelem snegu. “Osnova za dobro vožnjo je občutek za ravnotežje. Ko ga enkrat občutiš, dvigneš noge in zavijaš z nagibanjem v levo ali desno,” še povedo izkušeni pležuharji. Pravi šport torej, idealen za 4 kros!

1. Red Bull Pležuh 4 Cross
se bo zgodil 19. februarja na Snežnem stadionu v Mariboru, pod geslom “Obudi tradicijo in zmagaj četveroboj.” Pležuharji se bodo na pohorskih strminah najprej pomerili v kvalifikacijah na čas, kjer se bodo poskusili prebiti na glavno tekmovanje. Tam se bodo nato, po pravilih četveroboja na izločanje, borili z ramo ob rami, za hude in tako ali drugače leteče nagrade ter seveda za prestižni naziv prvega pležuharskega 4 kros kralja. Tekmovalci se bodo morali na tekmovanje prijaviti preko spletnega obrazca, mimogrede pa bodo lahko osvojili še kakšno nagrado, na račun izvedbe in izgleda svojega pležuha. Ravno zato se splača potruditi in morda za Red Bull Pležuh 4 Cross izdelati povsem novo dirkalno napravo! A pozor, ta mora ustrezati strogim predpisom.

Vse o teh, o tekmovanju, pripravah, pravilih in prijavah pa boste našli na spletnem naslovu http://www.redbull.si/.

Leave a Comment