Stopničke za Marjana Jelenka

Marjan Jelenko je odlično nastopil na tekmi poletne velike nagrade v avstrijskem Beljaku. Zrečan je uspeh pričel tlakovati na skakalnici, kjer je skokom s 92,0 m zasedal deseto mesto. Za vodilnim po “prvem polčasu” Avstrijcem Fabianom Steindlom (99,5) je zaostajal 23 sekund. Na tekaškem delu pa je 23-letnik nastopil več kot odlično. S petim tekaškim delom se je namreč prebil naprej in se pred ciljnim delom boril za uvrstitev na najnižjo stopničko zmagovalnega odra. To mu je tudi uspelo, saj je v skupinici petih tekmovalcev ohranil največ energije ter se tako razveselil tretjega mesta.


Marjan Jelenko je tokrat stopil na zmagovalni oder [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Z razpletom današnje tekme sem zelo zadovoljen. V poskusni seriji mi je uspel odličen skok, imel sem četrti rezultat. Na tekmi sem imel nekoliko slabše pogoje, a tudi slabši skok, a smo bili vsi skupaj. Štartal sem deseti, vedel sem, da se na teku da napredovati. V tekmo sem šel samozavestno. Med tekom sem se počutil odlično. Z Johannesom sva takoj ujela skupino in smo šli štiri kroge skupaj, nato pa sta nam dva Nemca preveč ušla. Preostali smo šli skupaj do konca, na zadnjem vzponu sem dal vse od sebe in prišel na stopničke,” je po tekmi dejal Jelenko, ki je sedaj četrti v skupnem seštevku poletne velike nagrade. “Tudi na zadnjo postajo potujemo z načrtom preveriti našo trenutno pripravljenost. Od sebe bom dal vse, tako kot sem storil že v Beljaku. Tekma bo na večji skakalnici, kjer bodo večje razlike. V glavi nimam skupne razvrstitve. Šel bom le tekmovati, na koncu pa bomo videli, kaj bo to pomenilo.

Zmage se je vnovič razveselil Nemec Johannes Rydzek, ki je bil najboljši že na tekmi v Oberwiesenthalu. Pred Jelenka se je na drugo mesto uvrstil še en Nemec, in sicer Bjoern Kircheisen.

Marjan je tako drugič v karieri stopil na zmagovalni oder. Prav tako je bil tretji pred dvema letoma na ekipnem šprintu v Oberwiesenthalu. Se da ta dva uspeha primerjati. “Lahko bi jih primerjal. Tudi takrat sem bil najboljši v finišu. Takrat smo bili v skupini štiri, tokrat nas je bilo sedem. V tem je podobnost, sem pa letos veliko močnejši v teku, kot sem bil pred dvema letoma.

Tokrat je bolje nastopil Gašper Berlot, ki se je na 20. mestu razveselil prvi letošnjih točk. Na teku je pridobil tri pozicije. Jože Kamenik in Luka Oblak sta zasedla 49. oz. 50. mesto. “Prednosti v skakalnici nismo imeli, saj mi osebno ne odgovarja. Z njo se ne morem sprijazniti. Na progi pa smo imeli prednost, saj smo v Beljaku letos naredili dva treninga. Tu je kratek krog in smo na treningih naredili po 20 krogov, tako da smo poznali vzpone, kje moramo napasti, kje se tekma lahko dobi,” je o prednosti “domačega” terena razmišljal današnji slovenski junak.


Do točk je prišel tudi Gašper Berlot [foto: GEPA]

Današnja tekma je odlično izpadla za nas, saj smo dosegli tretje mesto. Marjan je napravil odličen rezultat. Bistveno bolje je nastopil Gašper, Luka pa je nastopil po svojih zmožnostih, Jože je ima še nekoliko težav, vendar mislim, da se bo tudi on kmalu pobral. Ne rezultira tako na skakalnici kot na treningih. Zame je bila tekma, saj do sedaj nisem veliko gledal tekem nordijske kombinacije na rolerjih, proga je namreč v Beljaku dobro pregledna in hitra, strahovito zanimiva. Nove rolke, ki jih dobijo tekmovalci za tekmovanje s strani FIS, so zelo hitre. Na spustih je prisotna velika hitrost, tekmovalci pa eden za drugim. Takšnih stvari se ne vidi ravno vsak dan. S končnim finišem skupine, kjer je bil najboljši Marjan, se je vse skupaj poklopilo. Nekoliko se pozna, da smo tukaj nekoliko bolj doma, saj nam je bližje. Dosegli smo vrhunske rezultate,” je po tekmi razmišljal glavni trener Jože Berčič ter nekaj besed spregovorilo tudi o zadnjih dveh tekmah, pred katerima Marjan drži četrto mesto: “Naš načrt ostaja enak, to pa je, da preverimo našo pripravljenost. Na podlagi tega lahko napravimo še posamezne popravke pred zimsko sezono in gremo v zimsko sezono dobro pripravljeni. V Oberstdorfu bodo tekme na veliki skakalnici, tja pridemo direktno na trening, saj ni veliko časa. V soboto je finale s 15 km tekaškim delom, kjer pridejo do izraza specialisti za tek ter se tako lahko še marsikaj spremeni.

Poletna velika nagrada se bo zaključila v petek in soboto v nemškem Oberstdorfu, kamor potujeta Jelenko in Berlot.


Izjava: Jože Berčič (.mp3)
Izjava: Marjan Jelenko (.mp3)


Rezultati


Leave a Comment