Štuhčeva četrta v Beaver Creeku

Četrto tekmo svetovnega pokala in prvo superveleslalomsko v olimpijski zimi je na ameriškem koloradskem snegu po včerajšnji prepričljivi smukaški zmagi dobila Švicarka Lara Gut. V Beaver Creeku sta ji na zmagovalnem odru družbo delali Avstrijki Anna Fenninger in Nicole Hosp. Progo je odlično odpeljala tudi njuna rojakinja Elisabeth Goergl, ki pa je bila po koncu tekme diskvalificirana.


Slovenska junakinja je potrdila dobro pripravljenost [foto: GEPA]

Superveleslalom kariere za Štuhčevo

S tretjo štartno številko je nastopila najboljša Slovenka na današnji tekmi Ilka Štuhec. Na cilju je za takrat vodilno Nicole Hosp zaostala za 14 stotink, čeprav je bila še na drugem merjenju vmesnega časa hitrejša od Avstrijke. Da se ji obeta najvišja uvrstitev v tej disciplini in najboljši rezultat v svetovnem pokalu, je kazalo že, ko so s svojim nastopom opravile najboljše smučarke. Vrstni red na prvih treh mestih je s štartno številko devet z brezhibno vožnjo uspelo nekoliko razmešati Avstrijki Elisabeth Goergl, nato pa se na vrh dolgo ni uspelo približati nobeni. “Hitro se je videlo, da je bila zelo odločna, zelo dobro je šla v strm del proge. Potem so se hitro pokazale primerjave z ostalimi tekmovalkami. Rezultat res ni skromen, vsi smo verjeli, da se lahko zelo dobro pelje,” je Ilkino vožnjo pospremil Andrej Možina, odgovorni trener hitrih disciplin za svetovni pokal.

Štuhčevo sta prehiteli le še dve tekmovalki, daleč najhitrejša je do cilja prismučala Lara Gut, ki je do takrat vodilno in kasneje diskvalificirano Goerglovo prehitela za kar 90 stotink. Že v zgornjem delu je pogumna Švicarka tvegala veliko, dvakrat je bila celo na robu, da konča v snegu kot ena od favoritinj Tina Weirather, a je vseskozi ohranjala hitrost in visoko linijo ter zbrano prismučala še do tretje letošnje zmage.


Lara Gut nadaljuje zmagoviti niz. Ob njej sta še Ana Fenninger in Nicole Hosp [foto: FIS Alpine]

Mazejeva nič več v rdeči majici

Trener najboljše smučarke minule zime Andrea Massi je še včeraj poudarjal, naj bomo potrpežljivi, in da se bo Tina kmalu vrnila v takem sijaju, kot je bila bržčas celotno lansko sezono. Dobitnica malega kristalnega globusa in svetovna prvakinja v superveleslalomu je danes morala rdečo majico vodilne v tej disciplini predati Lari Gut. Črnjanka se je na progo podala kot predzadnja iz elitne sedmerice tekmovalk in jo brez večjih vidnih napak odsmučala z debelima dvema sekundama zaostanka za vodilno. Bila je 14., kar je sicer bolje od včerajšnjega smukaškega nastopa (16. mesto). Mazejeva je imela v preteklih dneh na treningih v Beaver Creeku kar nekaj težav z navajanjem na hitrost in težavnost nove proge, ki so jo organizatorji pred časom označili za najhitrejšo progo na svetu za ženske. “Sneg je zelo agresiven in mi, ki smučamo v hitrih disciplinah, nanj nismo tako navajeni. V Evropi so proge dosti bolj ledene, drugačna je tudi tehnika zavojev,” je v teh dneh izjavila zmagovalka že treh letošnjih tekem Gutova. Očitno je, da se je z njo najbolje spoprijateljila prav 22-letna Švicarka.

Pod slovensko zastavo je v Beaver Creeku kot 54. nastopila tudi Maruša Ferk, ki pa novih točk svetovnega pokala ni osvojila. Najboljšo trideseterico (35. mesto) je zgrešila za nekaj manj kot sekundo.

Dekleta bodo novo priložnost za vrhunske uvrstitve lovile  jutri, ko bo na sporedu veleslalom. Poleg Mazejeve in Štuhčeve bosta slovenske barve zastopali še Ana Drev in Katarina Lavtar.


Proga Raptor, poimenovana po ptici roparici [foto: FIS Alpine]


Rezultati: Svetovni pokal .: Beaver Creek :. Superveleslalom (ž)


Leave a Comment