VIDEO: Svetovni rekord Krafta, Slovenci po borbi do 4. mesta

Ekipno tekmo smučarjev skakalcev v Vikersundu je po začetnih težavah z vetrom dobila Norveška pred Poljsko in Avstrijo, ki ima novega svetovnega rekorderja, Stefana Krafta, ki je poletel do 253.5 metrov. Naši orli so osvojili zelo dobro četrto mesto.

Tudi danes je v Vikersundu tako in žirija tekmovanja je ekipno tekmo po nastopu 10 skakalcev v 40 minutah razveljavila dosežke in nov začetek napovedala ob 17.15 uri, uro po prvotnem začetku tekme. Ker se veter ni umiril niti ob prvi predvideni prestavitvi, se je vse skupaj prestavilo še za 15 minut. Po desetih (od 12) letalcih je bila sicer v vodstvu Slovenija z 203.5 metri Anžeta Laniška, ki je v poizkusni seriji z 218 metri postavil osebni rekord. Poleg njega so preko dvestotice poleteli tudi Jurij Tepeš, Peter Prevc in Domen Prevc, najdlje Tepeš z 239.5 metri. Naša četverica je bila edina, kjer so vsi preleteli nekdaj magično mejo 200 metrov.


Stefan Kraft je pristal pri novem svetovnem rekordu 253,5 m [foto: GEPA]

Ob 17.30 uri se je tekma zares začela še enkrat. Vladali so težki pogoji z rahlim vzgornikom, kar v Vikersundu pomeni, da v primeru, da ne skakalec ne preleti hrbtišča, hitro pristane, sicer pa ga odnese v dno letalnice. Žal se je prav prvo zgodilo Lanišku, ki je pristal že pri 120 metrih, s 83,6 točkami pa so naši zasedali 9. mesto (Lanišek je edini dobil dodatek točk). Vodili so Avstrijci z 239 metri Michaela Hayböcka, ki je zbral 204,4 točk, druga je bila z 245.5 metri Piotra Zyle, novim poljskim rekordom, Poljska s 199,8 točkami, tretja pa Norveška s 194,0 točkami. Četrta Švica je imela 132,7 točk.

Robert Johansson postavil nov svetovni rekord

V drugi skupini je Tepeš z 210 metri popravil slovenski vtis, a v zraku je imel kar nekaj težav, kar mu je onemogočilo še precej daljši polet. Z 259,5 točkami so se naši dvignili na 6. mesto. Po Tepešu pa je sijajno zajadral brkati Robert Johansson, ki je letel in letel in pristal pri novem svetovnem rekordu – 252 metrih! S tem je za pol metra izboljšal prejšnji rekord rojaka Andersa Fannemela, ki je bil svetovni rekorder dobri dve leti. To je Norveško dvignilo na drugo mesto s 407,9 točkami, boljši so bili le še Avstrijci s 415,6 točkami. Poljaki so padli na tretje mesto s 380,4 točkami. Je Tepeš v izteku čutil nelagodje, ker je takoj po njegovem poletu padel svetovni rekord? “Situacija tukaj je taka, da če dobiš malo vzgonskega vetra takoj iz mize in je hitrost nizka, je to dobro. Jaz ga nisem imel in zgodilo se je tisto, kar sem že včeraj upal, da se ne bo. Priletel sem prenizko in sem se le še reševal. Iz takega skoka pa se ne da napadati. Čeprav je bil skok dolg, se mi ni izšlo po željah.

Tudi tretja skupina je ponudila nekaj izjemno dolgih poletov in eno negativno presenečenje v obliki Gregorja Schlierenzauerja, ki je poletel 175 metrov. Peter je bil mnogo daljši, pristal je pri 233 metrih, naši pa so s 483,9 točkami pridobili še dve mesti in so bili že na četrtem mestu, a precej za Avstrijo, ki je padla na tretje s 548,5 točkami. Vodila je Norveška, s 610,8 točkami pred Poljsko s 593,5 točkami, potem ko je Maciej Kot skrajšal izjemen polet dolg 244.5 metrov.

Kraft poskrbel za drugi svetovni rekord v enem dnevu!

V četrti skupini prve serije je še enkrat padel svetovni rekord! Pod njega se je podpisal trenutno najboljši skakalec na svetu Stefan Kraft s kar 253.5 metri! Imel je sicer obilo sreče pri doskoku, da z zadnjico ni podrsal, a izšlo se je in nova rekordna znamka je bila tu! Odlično je polet izvlekel tudi Domen, ki je jadral do 216.5 metrov, naše pa je utrdil na četrtem mestu s 678,6 točkami. Vodili so Norvežani z 818,1 točkami pred Poljaki z 817,6 točkami, omeniti pa velja še izenačitev nemškega rekorda, potem ko je Andreas Wellinger poletel 245 metrov. Nemci so bili po 132 metrih Karla Geigerja v prvi seriji šesti s 648,4 točkami.

Lanišek krepko popravil vtis

V prvi skupini finalne serije je Lanišek krepko izboljšal dosežek iz ponesrečene prve serije v konkurenci. Z 202 metri je Slovenijo znova malce oddaljil od zasledovalcev od petega mesta naprej. Daniel Andre Tande je s 185 metri poskrbel za dramo v boju za zmago, svoje je dodal tudi Hayböck z 202.5 metri. Spodrsljajev Norvežana in Avstrijca v vetru v hrbet ni izkoristil Zyla, ki je pristal pri 192 metrih. Poljska je kljub vsemu vodila pred Norveško in Avstrijo ter Slovenijo.

Tepeš z drugo daljavo približal Slovenijo najboljši trojici

V drugi skupini finalne serije je sijajno poletel Tepeš, ki je jadral do kar 232.5 metrov in s tem naše približal vodilni trojki z izjemo Norveške. Bivši svetovni rekorder Johansson je spet poletel izjemno, 238 metrov, in Norveško spet vrnil na prvo mesto s 1165,5 točkami. Poljaki so znova zapravili vodstvo s 195.4 metri Davida Kubackega, kratek pa je bil s 188 metri tudi Manuel Fettner. Poljska je imela 1129,9 točk, Avstrija 1085,8 točk, naši pa 1046,5 točk.

Peter še enkrat odlično, Domen popravil osebni rekord

V tretji skupini so se izjemni poleti nadaljevali. Peter je ob močnem vetru v hrbet še enkrat letel odlično, 231 metrov pa je naše še bolj približalo Avstriji. Naši so po sedmih poletih zbrali 1232,4 točk, Avstrijci pa 1244,5 točk, potem ko je Schlierenzauer pristal pri 212.5 metrih. Na vrhu so z 234 metri Johanna Andreja Forfanga ostali Norvežani s 1354,9 točkami pred Poljaki, za katere je Kot poletel 238.5 metrov, zbrali pa so 1320,6 točk.

V zadnji skupini se je vrstni red na vrhu samo še potrdil, najbolj pa smo se razveselili novega osebnega rekorda Domna Prevca, ki je poletel do 226.5 metrov. Zmago Norvežanov je z 242 metri potrdil Andreas Stjernen, ki je po nekaj minutah čakanja odgovoril na osebni rekord Kamila Stocha z 243 metri. Svetovni rekorder Kraft je z 244 metri prav tako potrdil tretje mesto Avstrije.

Tepeš pohvalil vseh osem skokov, žal mu je, da rekorder ni Slovenec

To je bila tipična tekma za Vikersund, kjer je skakalnica tako narejena, da če piha vzgornik, pogoji niti približno ne morejo biti pošteni za vse. Koridor je bil nastavljen preveč na široko in mi smo verjetno že s prvim tekmovalcem izgubili moč, da bi v drugi seriji lahko napredovali. Saj smo napredovali, skakali smo odlično, pokazali smo, kam sodimo, a enostavno smo bili preveč zadaj. Mislim, da smo naredili osem zelo dobrih skokov, a nekako se nam ni sešlo, tako kot se nam letos že večino sezone ne,” je po tekmi razmišljal Tepeš, ki je nato podal še mnenje okrog novih svetovnih rekordov. “Vetrovna tekma in če tukaj piha od zadaj, se da tekmo veliko bolj nadzirati, če piha vzgornik, pa se zgodijo takšni svetovni rekordi. Super, ker so bili, a škoda, da ga ni uspelo doseči nobenemu izmed nas!


Andreas Wellinger je še vedno vodilni v RAW Air turneji [foto: GEPA]

Jurij je nato povedal še, kako se je bilo zbrati na tekmo, glede na vse dejavnike in da je bilo ob njegovem prvem skoku že veliko izgubljenega: “Popolnoma enako. Osredotočiti se moraš na svoj skok. Vedeli smo, da zdaj lahko še bolj napadamo. Vedno greš 100%, zdaj pa veš, da nimaš česa izgubiti. Ko nimaš česa izgubiti, skočiš bolje, lahko se zgodi, da skočiš tudi slabše. Nam se to ni zgodilo. Mislim, da je tudi Anže v prvi seriji skočil super, a se v takih razmerah enostavno dlje ni moglo skočiti.

Janus Lanišku ničesar ne očita: “Posrkalo ga je”

Goran Janus je dan, ki je bil malenkost krajši kot včerajšnji, vsaj po urah preživetih na skakalnici, povzel takole: “Ja, ta prva serija… Videli smo dva svetovna rekorda, kar je prava redkost, da se zgodi v eni seriji. Škoda za Anžeta za prvi skok, a glede na to, kakšne pogoje je dobil, ga je samo poskralo in mu nimam česa očitati. V finalni seriji je vse lepo popravil. Ostali so bili OK, vesel sem in ponosen na fante. Borili so se in to je pomembno. Proti naravi se enostavno ne da, tudi žirija bi bila lahko malo bolj pozorna. Videli smo, da je samo Anže dobil plus točke. Finalna serija je bila bolj realna.” In komentar svetovnih rekordov z ust našega glavnega trenerja? “Fantje so odlično skočili, izkoristili so dobre pogoje in eno z drugim se izide. Na tej napravi se je to izšlo in svetovni rekord se je zgodil.

Izjemen boj za skupno zmago na turneji

V pokalu narodov vodijo Poljaki, 238 točk zaostajajo Avstrijci, 367 Nemci, 1506 Norvežani in 1954 Slovenci. V seštevku RAW AIR turneje pred zadnjim dnem še vedno vodi Wellinger s 1879,5 točkami, drugi je Kraft s 1873,3 točkami, tretji Stoch s 1806,0 točkami, četrti Stjernen s 1805,7 točkami, peti pa Peter s 1757,3 točkami. Norveška turneja se jutri zaključuje s posamično tekmo 40 letalcev ob 14.15 uri. “Napoved je bila že za danes v redu, pa smo videli, kako ni v redu, tako da je težko komentirati vremenske pogoje. Želim si dobrih pogojev in dolgih poletov naših fantov,” je pred zadnjo tekmo sezone na tujem sklenil Janus.


Rezultati: Svetovni pokal .: Vikersund
Izjava: Jurij Tepeš (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment