Švicarski ledeni mož željan novih uspehov


Carlo Janka je zadnjo zmago v svetovnem pokalu slavil v Kranjski Gori [foto: Klavdija Ahačič/smucka]

Sodeč po rezultatih v zadnjih dveh sezonah, bi težko verjeli, da je Carlo Janka leta 2010 na zaključku sezone v Garmisch-Partenkirchnu prejel veliki kristalni globus. 27-letni Švicar je aktualni veleslalomski olimpijski prvak, leta 2009 pa je bil v isti disciplini tudi svetovni prvak. Ta uspeh je dosegel v Val d’Iseru, kjer bodo tekme prav ta konec tedna.

Mladenič iz Obersaxsna se je vrnitve na francosko smučišče razveselil, še veliko bolj pa ga navdušujejo letošnji rezultati. Potem ko je uvodno tekmo v Söldnu izpustil zaradi domnevno preslabe veleslalomske forme, se je na drugem veleslalomu sezone v Beaver Creeku s startno številko 68 uvrstil kar na 6. mesto.


Na smukih v Kitzbühlu je nastopil petkrat, najboljši pa je bil z 11. mestom leta 2010 [foto: Carlo Janka/Facebook]

Po dveh skromnih sezonah, ki jih je Janka zaradi težav z zdravjem in opremo odsmučal pod svojimi pričakovanji, v letošnji stopnjuje formo in se očitno vrača na stara pota. Že na obeh tekmah v Lake Louisu, ki sta bili zanj prvi v olimpijski zimi, se je uvrstil med najboljšo petnajsterico, v Beaver Creeku pa s 6. mestom spomnil, kako je leta 2009 prav na koloradskem smučišču zares opozoril nase. Takrat je tam v enem koncu tedna zmagal tako smuk, kot tudi superkombinacijo in veleslalom. S temi dosežki je odločno zakorakal proti doslej največjemu uspehu kariere – nazivu najboljšega smučarja sezone.


Janka je v Val d’Iseru pred leti slavil svojo prvo zmago v najmočnejši konkurenci [foto: Klavdija Ahačič/smucka]

Spomladi leta 2011 se je Janka odločil za operacijo v zasebniki kliniki v Zürichu, kjer so mu odpravili srčno aritmijo, ki mu je že dalj časa povzročala težave. Le nekaj dni po posegu se je vrnil na bele strmine, in sicer na veleslalomski tekmi jubilejnega 50. pokala Vitranc. Zmaga v Kranjski Gori je bila potrdilo, da je bila operacija uspešna, ne pa tudi zagotovilo, da je Janka spet v svetovnem smučarskem vrhu. Sledilo je kar nekaj obdobij, ko se je ledeni mož – vzdevek se je Janke prijel zaradi umirjenega značaja in zadržanih reakcij v ciljni areni – bojeval s skrivnostnim virusom. Ta mu je vzel veliko moči. Če temu dodamo še iskanje pravih nastavitev opreme, spremenjena veleslalomska pravila in lanskoletne težave v ustroju švicarske alpske reprezentance, je bilo njegovo nazadovanje razumljivo. V lanski sezoni je namreč le enkrat pravilno prismučal v cilj veleslalomske tekme, in sicer v Beaver Creeku, ko je bil 24. Kranjskogorska zmaga iz leta 2011 pa zaenkrat ostaja Švicarjeva zadnja.

Letos si Janka očitno želi dostojno braniti veleslalomsko zlato iz Vancouvra, a glede na to, kako smuča Ted Ligety in druščina, bo v Sočiju imel težko nalogo.

Leave a Comment