Svindal do jubilejne 20 zmage v karieri


Na zmagovalni oder so se povzpeli Matthias Mayer, Aksel Lund Svindal in Christof Innerhofer [foto: hahnenkamm.com]

Avstrijski Kitzbuehel je gostil prvo izmed treh preizkušenj svetovnega pokala za moške. Na sporedu je bila superveleslalomska tekma, na kateri smo imeli med 56 tekmovalci tudi štiri naše predstavnike. Zelo zahtevna, 2150 metrov dolga proga Streifalm, je danes terjala kar nekaj odstopov, pogoji pa so bili zahtevni tudi zaradi nekoliko slabše vidljivosti.


So si naši smučarji slabo ogledali progo? [foto: hahnenkamm.com]

Večina naših fantov danes ni imela sreče z nastopi. Boštjan Kline, ki je startal s številko 33, je z nastopom končal predčasno. Podobno se je pripetilo tudi Andreju Špornu, ki je na enem izmed zavojem ubral napačno smer, in Roku Perko, ki je nastopil nekoliko poškodovan. Edini, ki je prišel do uvrstitve je bil tako Klemen Kosi. Slednji je z zaostankom 3,23 sekunde zasedel zadnje 41. mestu. Logično se poraja vprašanja ali je za odstope treh slovenskih tekmovalcev kriv slab ogled proge.

Z razgibanim terenom, ki bo posebno poglavje predstavljal na jutrišnjem klasičnem smuku, se je najbolje spopadel Norvežan Aksel Lund Svindal, ki je postavil čas 1:14.48 in s tem prišel še do tretje letošnje superveleslalomske zmage. “Pred menoj je težek vikend, ki pa se je pričel nadvse uspešno. Ne vodim statistike, a ste me (op.p. novinarji) opozorili, da sem prvič slavil v Kitzbuehlu. Tukajšnja proga je izredno težka. Superveleslalom ta konec tedna ni vrhunec, vendar je kljub temu lepo slaviti zmago. V zgodovino se vpišejo zmagovalci smuka,” je po tekmi razmišljal Svindal, ki je prišel do jubilejne 20 zmage v karieri ter zmagal zaostanek v skupnem seštevku svetovnega pokala na 88 točk za Avstrijcem Marcelom Hirscherjem. Do nastopa Norvežana je prvo mesto zasedal Avstrijec Matthias Mayer, ki pa je na koncu osvojil drugo mesto s 13 stotinkami zaostanka za zmagovalcem. Smučarjema se je na stopničkah pridružil še Italijan Christof Innerhofer, ki je bil 27 stotink počasnejši od Avstrijca.


Že na superveleslalomu se je zbralo lepo število gledalcev [foto: hahnenkamm.com]

Avstrijci razočarani

Domači navijači so prizorišče zapuščali sklonjenih glav. Skupaj z vodstvom reprezentance so namreč pričakovali zmago, a je njihov glavni adut Klaus Kroell napravil večjo napako in v cilj prišel kot 16. V uteho jim je torej drugo mesto Mayerja, med deseterici pa nato zaman iščemo naslednjega severnega soseda. Georg Streitberger je namreč kot drugi najboljši Avstrijec šele na 11. mestu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kitzbuehel :. Superveleslalom (m)


Leave a Comment