Svindal prvič najboljši na domačem terenu

Moški del svetovnega pokala se je ta konec tedna mudil na Norveškem. Potem ko je bil na včerajšnjem smuku drugi, je tokrat domačin Aksel Lund Svindal ugnal vso konkurenco v superveleslalomu. 30-letnik v Kvitfjellu še nikdar ni stal na najvišji stopnički, zmagovalni prvenec na domačem terenu pa je za Svindala še toliko bolj pomemben, saj si je z njim zagotovil superveleslalomski kristalni globus in stopil velik korak proti velikemu.


Svindal je prvič zmagal v Kvitfjellu. [foto: GEPA]

Svindal je imel pred predzadnjo preizkušnjo superveleslaloma v iztekajoči se sezoni zajetno prednost v seštevku te discipline, tako da bi mu že deveto mesto zadoščalo za osvojitev globusa. A želel si je zmage na domačem terenu, ki se mu je vsa leta izmikala. Tudi na včerajšnjem smuku ga je z odlično vožnjo presenetil Francoz Adrien Theaux. Tokrat je Norvežan smučal brez napak, ugodnejše pa so bile tudi razmere na progi. Veter je bil namreč šibkejši, zato tekmovalcem ni povzročal večjih težav. Poleg Svindala se je odlično odrezal  tudi Avstrijec Georg Streitberger, ki je, tako kot pretekli konec tedna na smuku v Garmischu, končal na drugem mestu. Na zmagovalni oder je prismučal še Italijan Werner Heel.


Streitberger je ob koncu sezone v odlični formi. [foto: GEPA]

Točke so osvojili tudi trije Slovenci, kar lahko glede na letošnje rezultate na superveleslalomih štejemo za uspeh. Najizkušenejši med njimi, Andrej Šporn, je bil 23., dve mesti za njim se je uvrstil Boštjan Kline, točke pa je za 28. mesto dobil tudi Rok Preko. Klemen Kosi je zaostal nekaj več in bil uvrščen na 39. mesto.

Svindal je z zmago le še potrdil dominantnost v superveleslalomu, letos je zmagal že v Lake Louisu, Val Gardeni in Kitzbühlu, in zanesljivo osvojil mali kristalni globus, ki je mimogrede prvi podeljeni v moški konkurenci. Po tekmah v Kvitfjellu se je zaostril tudi boj v skupnem seštevku svetovnega pokala. Marcel Hirscher ima tako pred prihajajočima tekmama za Pokal Vitranc v Kranjski Gori le še 29 točk prednosti pred Svindalom, ki si veliko obeta tudi od nastopov na zaključku sezone v Lenzerheideju, kjer je vedno smučal dobro.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kvitfjell :. Superveleslalom (m)


Leave a Comment