SZS proti zelenim številkam


Tomaž Lovše [foto: Klemen Zibelnik]

V prostorih Smučarske zveze Slovenije (SZS) je potekala novinarska konferenca po 6. redni seji Izvršilnega odbora SZS. O sklepih ter o delovanju SZS sta zbrane novinarje seznanila predsednik Tomaž Lovše.

Predsednik Lovše je na začetku spregovoril o odličnem startu naših športnic in športnikov v tej sezoni. Pohvalil je rezultate Tine Maze, ki se je že dvakrat uvrstila med deseterico na tekmah svetovnega pokala, pa tudi rezultate mlade smučarke Tine Robnik, ki je pred nekaj dnevi osvojila dve zmagi na tekmovanju kategorije FIS. Na področju teka na smučeh je predsednik izpostavil dobro novico o okrevanju Petre Majdič in ji čestital za dve uvrstitvi na zmagovalni oder. Omenil je tudi našo štafeto, ki je zasedla deseto mesto, ter tako izpolnila normo za prihajajoče Svetovno prvenstvo v Oslu. Pohvalil je tudi skakalca Petra Prevca ter kombinatorca Gašperja Berlota in Mitjo Oraniča, ki redno dosegajo točke na najvišjem nivoju tekmovanj. Čestital je tudi deskarjem, na čelu z Markom Grilcem, ki je zmagal v Londonu in ne nazadnje tudi našim biatloncem, ki so včeraj odlično nastopali v Oestersundu in zabeležili tri uvrstitve med deseterico. Slednji rezultat je seveda pomemben tudi v luči investicije v Športni center Pokljuka, saj imajo tam naši športniki odlične pogoje za priprave.

Predsednik je nato nekaj besed namenil tudi finančni plati SZS. Najprej je spregovoril o proračunih posameznih panog: “Obsegi proračunov so praktično zagotovljeni, pogodbe so podpisane. Proračun alpskega smučanja znaša 1.8 milijona evrov, biatlona 534.000 evrov, deskanja na snegu 267.000 evrov, smučanja prostega sloga 67.000 evrov, nordijskih disciplin 2.5 milijona evrov, telemarka pa 12.000 evrov.” Po besedah predsednika so bile ključne aktivnosti SZS v zadnjih mesecih pridobivanje sponzorjev, kar pa v trenutnih gospodarskih razmerah ni bilo lahko. Predsednik je za tem podal informacije o finančnem stanju SZS: “Ob začetku mojega mandata so terjatve SZS znašale 1.3 milijona evrov, od tega je bilo zapadlih 0.5 milijona, na dan 31. 10. pa so terjatve znašale 0.5 milijona, od katerih je bilo zapadlih 0.3 milijona, kar pomeni, da smo pospešili izpeljavo terjatev.« Za tem so bili predstavljene še spremembe v obveznostih SZS: »Na dan prevzema vodstva je imela SZS 5.5 milijona evrov obveznosti. Kratkoročnih poslovnih obveznosti je bilo 3.4 milijona, kratkoročnih finančnih 0.9 milijona, dolgoročnih finančnih pa 1.2 milijona. Stanje na dan 30. 10. je sledeče. Obveznosti so se zmanjšale na 3.9 milijona, kratkoročne poslovne so se zmanjšale na 1.5, kratkoročne finančne na 0.5, dolgoročne finančne pa so se povečale na 1.9 milijona. To gre izključno na račun nakupa delnic Športne loterije. Del kupnine sem dal sam kot donacijo, za drugi del pa smo se zadolžili, pri čemer morate vedeti, da letna dividenda znaša več kot tretjino celotnega posojila, kar pomeni, da je ta naložba za nas zelo oportuna.

SZS je v času novega vodstva tudi racionalizirala svoje poslovanje z zmanjšanjem števila zaposlenih in sprejela nov statut, ki bo prav tako pripomogel k učinkovitosti delovanja. “Spremembe statuta se bodo udejanjile pri organiziranosti SZS. Na začetku mandata je mogoče izgledalo da smo kot novo vodstvo začeli delati prepozno, saj smo bili globoko v novi sezoni. Volilna skupščina na vsake štiri leta bo od zdaj naprej v mesecu januarju, ker se na ta način lahko zagotovi, da bo v obdobju, ko se je potrebno dogovarjati s trenerji in sponzorji, zveza imela vodstvo s polnimi pooblastili, tako da ne bomo imeli takšne ‘luknje’ kot sedaj,” je dejal predsednik in opisal še eno pomembno spremembo statuta: “Nekdo, ki bo kandidiral za predsednika panoge, bo moral že pred volitvami predložiti polovico kandidatov za odbor. Vsak predsednik je namreč toliko uspešen, kolikor ima za seboj uspešno ekipo. Tisti, ki bo izvoljen, bo drugo polovico odbora v tridesetih dneh dopolnil z ljudmi, ki so mogoče kandidirali na drugi listi, saj morajo biti tisti, ki imajo voljo in znanje, vključeni. Zdaj se bo točno vedelo kdo vodi panogo. Ista oseba bo vodila zbor in odbor ter bo sedela v Izvršilnem odboru SZS.” Predsednik je nato povzel delovanje SZS v preteklih mesecih: “Poslovanje smo stabilizirali, obveznosti je manj, tekoče obveznosti pa se poravnajo redno. Situacija ni perfektna, saj bi potrebovali vsaj še enega velikega sponzorja. V izjemno čast mi je, da sem kot predsednik lahko pokazal, da se da zadeve stabilizirati.

Leave a Comment