Ted Ligety veleslalomski svetovni prvak


Ted Ligety [foto: GEPA]

Moški so se danes na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v nemškem Garmisch – Partenkirchnu borili za predzadnji komplet. Tokrat so bile na razpolago veleslalomske medalje. Na startu je stalo 98 smučarjev iz 57 držav, med njimi tudi en slovenski predstavnik – Matic Skube, ki je nosil številko 38.

Ob 10. uri se je po progi Kandahar 2 prvi podal Američan Ted Ligety, z zelo strmim terenom opravil dobro in postavil čas 1:02.33. Do konca prvega teka so ga prehiteli trije smučarji, med katerimi je bil najboljši Norvežan Aksel Lund Svindal. Avstrijec Philipp Schoerghofer je za njim zaostal 5 stotink sekunde, Hrvat Ivica Kostelić pa je na tretjem mestu zaostajal 23 stotink. Matic se je z visoko startno številko odrezal solidno ter ob koncu nastopa zasedel 26. mesto, na katerem je ostal vse do konca prvega dela veleslaloma.

V drugo je Matic prikazal podobno vožnjo kot na prvem teku in se ob prihodu čez ciljno črto uvrstil na tretje mesto. Na koncu je naš smučar pristal na 26. mestu in prvič v karieri zabeležil uvrstitev na tekmah svetovnega prvenstva. Pri vrhu smo videli zanimiv razplet. Ligety je v drugo nastopil še bolje, opravičil vlogo favorita ter prišel do zlatega odličja. Srebro je z drugim časom finalne vožnje osvojil Francoz Cyprien Richard, bron pa Schoerghofer.

Trener tehničnih disciplin Pavli Čebulj je po tekmi dejal: “Prvo vožnjo je Matic odpeljal dobro, tudi glede na številko, saj ga nihče za njim ni prehitel. V drugi pa nekako ni našel pravega ritma, imel pa je tudi nekaj težav v zgornjem delu. Rezultat bi seveda lahko bil boljši. Vseeno je to neka izkušnja, prvi nastop na svetovnem prvenstvu in upam, da si je s prvo vožnjo nabral nekaj samozavesti za slalom.” Matica bomo lahko na zadnji tekmi Svetovnega prvenstva spremljali v nedeljo, kjer bo nastopil tudi Mitja Valenčič.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Garmisch – Partenkirchen :. Veleslalom (m)


Leave a Comment