Tekmovalno desko je na Rogli v kot postavil Andreas Lausegger

Na zadnjih tekmah za svetovni pokal v deskanju na snegu smo bili priča kar nekaj slovesom. Preteklo soboto je tako v nemškem Sudelfeldu še zadnjič med elito deskala Nizozemka Nicolien Sauerbreij. Še teden prej, na zadnjo januarsko soboto, pa se je na naši tekmi na Rogli od svetovnega pokala poslovil Andreas Lausegger. Deskar s Podna/Bodentala v neposredni bližini Slovenije je z nastopom na Rogli sklenil uspešno kariero. Mnogi slovenski ljubitelji alpskega deskanja dolgo niso vedeli, da je Andreas, kot dvojezični Korošec, vsaj malce tudi naš. Ob zaključku kariere se je razgovorili tudi za naš portal.
 

Smucka.com: Vašo zadnjo tekmo za svetovni pokal ste odpeljali v Sloveniji. Lahko bi rekli, da je v tem kar nekaj simbolike, saj ste koroški Slovenec s Podna/Bodentala. Kakšni so občutki tekmovalca pred zadnjim štartom v elitni konkurenci?

Andreas Lausegger: Občutki so bili dobri. Še posebej zaradi lepega vremena ter izvrstnih tekmovalnih pogojev sem se te tekme in zadnjih voženj še toliko bolj veselil. Rogla je perfektno prizorišče, na katerem sem vsa ta leta res z veseljem tekmoval. Organizatorji so vedno poskrbeli za dobre tekmovalne pogoje, k dinamičnemu in pozitivnemu vzdušju pa so veliko pripomogle tudi navdušene množice navijačev. Tudi tokrat je bilo tako. Takšno vzdušje bi si želel na vseh tekmah za svetovni pokal.


Andreas Lausegger s Podna/Bodentala je zaključil tekmovalno kariero [foto: Miha Matavž/FIS]

Smucka.com: Avstrijski javnosti pa ste zadnjič, dobesedno, pomahali v slovo na tekmi v Bad Gasteinu. Kdaj ste se pravzaprav odločili, da zaključite kariero?  Letos na FIS tekmah v Gasau ste bili namreč obakrat še zelo hitri.

Andreas Lausegger: Zaradi skromnih finančnih sredstev, ki so mi bila na voljo in številnih poškodb moja športna kariera ni bila enostavna. Neugodne okoliščine, pa tudi dejstvo, da zaradi omejenih sredstev mnogokrat nisem mogel sodelovati na tekmovanjih po svetu, kar bi bilo za vrhunskega športnika potrebno, so me ovirale pri uresničevanju mojih športnih ciljev. Čeprav sem na januarskih FIS tekmah v Gasau dosegel dobri uvrstitvi (3. in 6. mesto, op.p.), sem se potem, ko sem nisem uvrstil v avstrijsko reprezentanco za svetovno prvenstvu v Lachtalu, odločil da zaključim svojo aktivno športno kariero. Odločitev seveda ni bila lahka …
 

Smucka.com: Prvič ste na tekmi svetovnega pokala nastopili v Kreischbergu leta 2009. Tako kot vaša zadnja tekma svetovnega pokala, je tudi vaša prva  nekako povezana s Slovenijo. V osmini finala ste namreč izgubili dvoboj proti Flandru. Ta tekma je bila za Slovence izjemna. Flander drugi, Košir tretji, Marguč četrti, Demšar sedmi, Šušteršič devetnajsti. Tudi vi ste bili odlični, petnajsti. To tekmo imate zagotovo v lepem spominu?

Andreas Lausegger: Srečni trenutki in lepi občutki z mojega prvega nastopa na tekmi za svetovni pokal mi bodo seveda ostali v najlepšem spominu. Tudi za slovensko ekipo je bila ta tekma izjemna. Ja, v osmini finala me je premagal Rok Flander. Kot zanimivost bi dodal, da sva z Rokom v kvalifikacijah paralelno vozila tudi na moji zadnji tekmi na Rogli. Ob koncu torej lahko na vse skupaj lahko res gledamo kot na neko zaokroženo celoto …
 

Smucka.com: Tekom kariere ste dosegli več lepih uvrstitev, bili ste tudi avstrijski državni prvak na Gerlitznu/Osojščici v slalomu leta 2010. Na svetovno prvenstvo ali OI pa se vam ob močni konkurenci v avstrijski reprezentanci ni uspelo uvrstiti. Kaj vam je zmanjkalo za preboj povsem na vrh? Kaj štejete za vaš največji uspeh?

Andreas Lausegger: Zaradi številnih poškodb, ki so me spremljale skozi vso kariero, sem se moral vedno, znova in znova, dokazovati in si izboriti pravico za štart na tekmovanjih za svetovni pokal. V zadnjih treh sezonah sem bil veliko poškodovan, kar je neprijetno. Borba za mesto v močni avstrijski ekipi je bila torej pri meni zaradi odsotnosti stalnica. S pozitivno naravnanostjo mi je uspevalo in vedno znova sem se vračal in izkazal na tekmah najvišjega ranga.
Največji uspeh? Težko reči. Omenjena prva tekma za svetovni pokal je bila zame zagotovo izjemna. Na različnih mednarodnih tekmah sem na stopničkah stal triintridesetkrat. Še pred tem sem bil zelo uspešen na regionalnih in državnih tekmah. Poseben izziv zame je bil nastop na Univerziadi v Harbinu na Kaitajskem leta 2009, kjer sem osvojil zlato v deskarskem krosu ter srebro v paralelnem veleslalomu.

Smucka.com: Ste kdaj razmišljali, da bi tekmovali za Slovenijo?

Andreas Lausegger: Če bi mi uspelo dobiti močnega pokrovitelja, ki bi mi lahko v celoti pokrival stroške, bi bil pripravljen tekmovati za katerokoli državo.


Andreas na Rogli z reprezentančnimi kolegi [foto: Andreas Lausegger – Fans/FB]

Smucka.com: Kako ste se sicer razumeli s slovenskimi deskarji?

Andreas Lausegger: Z vsemi slovenskimi deskarji sem se vedno dobro razumel.
 

Smucka.com: Na Koroškem je kar nekaj Slovencev, ki so bili vrhunski športniki. Poleg vas je bil v mednarodni konkurenci izjemno uspešen naprimer kolesar Peter Wrolich. Predvidevam, da so koroški Slovenci ponosni na slovenske športnike v avstrijskih ekipah in na mednarodnem prizorišču?

Andreas Lausseger: Seveda so. Športnike podpira Slovenska športna zveza ter prek poročanja številni mediji, tako slovenski (tednik Novice, radijske in TV oddaje v okviru ORF kot je ˝Dober dan Koroška, dober dan, Štajerska˝) kot tudi avstrijski. Ljudje tako predvsem prek medijev s ponosom in veseljem spremljajo dosežke vrhunskih športnikov iz dvojezične južne Koroške.
 

Smucka.com: Kaj boste počeli po karieri. Boste morda organizirali tudi poslovilno tekmo/srečanje na Bodentalu/Podnu?

 
Andreas Lausseger: V celoti se bom posvetil študiju ekonomije, ki ga zaključujem na Univerzi v Celovcu. Za svoj užitek bom še naprej deskal po koroških in slovenskih smučiščih. Za organizacijo poslovilne zabave pa mi zaradi obveznosti na fakulteti ne bo ostalo dovolj časa.
 

Smucka.com: Poleg deskanja tudi sicer spremljate športno in ostalo dogajanje v Sloveniji? Pogosto obiščete Slovenijo?

Andreas Lausegger: Z izjemo tekmovanj na Rogli, kjer sem bil aktivni udeleženec, zaradi natrpanega urnika doslej nisem mogel obiskati nobenih drugih športnih prireditev v Sloveniji. Sicer pa redno spremljam hokejiste Olimpije in pa tekme slovenske hokejske reprezentance.
 

Smucka.com: Kako pa ste se sploh začeli ukvarjati z deskanjem? Kdo je bil vaš vzornik v mladosti?

Andreas Lausseger: V domačem Podnu/Bodentalu sem stopil na smučke že kot otrok. Takrat je bilo deskanje na snegu zelo popularno, in seveda ni trajalo dolgo, da sem smučke nadomestil z desko. Snowboarding me je fasciniral od samega začetka. Prišel sem v stik s športnim društvom Kastner & Öhler, ki je v Podnu prirejalo tečaje in tekme deskarjev na snegu. Predsednik društva, Alfons Kristan je takoj odkril mojo športno nadarjenost in me spodbudil k sodelovanju. Včlanil sem se v društvo in tam ostal član do današnjega dne. Moj trener pri Koroški smučarski zvezi je bil Alex Namesnik, s katerim sva se skozi vsa ta leta leta zelo dobro razumela. Res je ogromno pripomogel k mojim uspehom. Moj vzornik pa je bil od samega začetka Sigi Grabner – koroška legenda! Na tekmovanjih sva si delila sobo in postala dobra prijatelja. Sigi je z menoj delil bogate izkušnje, mi pripovedoval raznorazne ankdote ter me motiviral.

Leave a Comment