Telemark testival – s prosto peto po Kranjski Gori

Za začetek smučarske sezone so člani Telemark kluba Kranj pripravili “Telemark testival”. Na praznični ponedeljek, 26 decembra, bodo v Kranjski Gori opremo in napotke brezplačno ponudili vsem obiskovalcem. Organizatorji pričakujejo obisk več kot sto smučarjev s prosto peto. Dogodek napoveduje tudi skorajšnje tekme za svetovni pokal januarja v Bohinju.

Na smučiščih v Kranjski Gori bo ob začetku letošnje sezone moč preizkusiti zanimivo tehniko smučanja s prosto peto, bolj znano pod imenom “telemark”. Za ta slog je potrebna posebna oprema, ki se od “klasične alpske” razlikuje predvsem po mehkem smučarskem čevlju in posebni vezi. Za uspešno smuko pa je pomembno tudi, da vas v svet romantike na snegu pospremijo strokovni napotki. Oboje, torej potrebno opremo in strokovno vodstvo bodo člani Telemark kluba Kranj brezplačno ponudili na “Telemark TESTitvalu”, ki bo potekal na dan samostojnosti in enotnosti, 26. decembra na smučišču v Kranjski Gori. Organizatorji pričakujejo obisk več kot 100 navdušencev nad to zvrstjo smučanja. Kljub temu pa obljubljajo dovolj opreme za vse, ki se bodo prvič predali občutkom stare tehnike v moderni preobleki, za strokovnost bodo poskrbeli Miha Grilj, Robert Aleš in Urban Simčič, sicer tudi člani Demonstratorske vrste za telemark pri ZUTS.


Telemark tehnike se lahko hitro naučimo [foto: Urban Simčič]

Telemark smučarji prisegajo na geslo “sprosti misli – sprosti peto”. Zavoje izvajajo v značilnem položaju “telemark” in tako na svojstven način občutijo naravo. Tehnika smučanja, ki se je razvila na norveškem, se je v Sloveniji razširila v zadnjem desetletju, predvsem po zaslugi deklet in fantov združenih v prvem slovenskem telemark klubu. David Primožič je pred leti celo postal svetovni prvak, večkrat pa je slavil tudi v svetovnem pokalu. Tekme svetovnega pokala v Sloveniji organizirajo že od leta 2001, zvezdnike tega športa pa bo moč videti na FIS svetovnem pokalu v Bohinju 22. in 23. januarja.

Telemark smučanje na oko velja za bolj zahtevno obliko smučanja, kar pa trdijo le neuki te veščine. Gibanje telesa je namreč povsem naravno, zelo podobno hoji po hribu navzdol. Prosta peta pa telemark smučarju omogoča še veliko več kot pri uporabi klasične opreme. Z isto smučko je možno tekmovati v svetovnem pokalu, smučati po globokem snegu (če ga kaj podari narava), grbinah ali se celo podati na turno smuko. Večina smučarjev za osvajanje severnega ali južnega tečaja uporablja prav opremo za telemark smučanje. Seveda je potrebno nekaj vaje, da se začetnik privadi in nauči pravega zavoja, a številna dekleta v tej panogi dokazujejo, da gre bolj za psihološko kot fizično moč. Prvega ne pozabiš nikoli, telemark zavoja namreč. Pridite in preizkusite tudi sami!

Informacije in rezervacije: www.telemark-klub-kranj.si

Leave a Comment