Tina Maze do velikega kristalnega globusa

Druga in zadnja ženska superkombinacija sezone svetovnega pokala je bila na sporedu v francoskem Meribelu. Tekmovalke so morale na začetek smuka zaradi velikih količin snega na progi Roc de Fer čakati 45 minut dlje, kot je bilo sprva predvideno, poleg treh Slovenk na startu pa je bilo še 34 tekmovalk.


Tina Maze je z zmago na superkombinaciji že osvojila veliki kristalni globus [foto: GEPA]

Preizkušnjo je odprla avstrijska smučarka Stefanie Moser in na nekoliko skrajšani progi postavila čas 1:17,29. Prvi slovenski nastop smo videli kmalu za tem in sicer pri startni številki 6, ki jo je nosila Vanja Brodnik. Ta je bila na prvem vmesnem času boljša od vodilne smučarke, za tem pa smučala nekoliko počasneje in ob prihodu v cilj za Avstrijko zaostala 57 stotink in zasedla peto mesto.

Takoj za tem smo videli nastop Ilke Štuhec, ki se je odrezala zelo dobro. Na prvem merjenju časa je imela pred Moserjevo več kot sedem desetink naskoka, potem pa v primerjavi z njo v spodnjem delu nekaj izgubila na času, a ob prihodu čez ciljno črto vseeno prevzela vodstvo s 33 stotinkami prednosti.


Tina Maze [foto: GEPA]

Tina vodila že po smuku

Pred nastopom Tine Maze, zmagovalke prve superkombinacije sezone v St. Moritzu, je vodilno mesto zasedala Avstrijka Nicole Hosp, ki je nastopila s startno številko 17. Naša smučarka se je na pot podala takoj za njo in imela že na prvem merjenju časa 61 stotink naskoka. Kljub temu najboljša smučarka sveta ni popuščala in nadaljevala v izjemnem slogu. Z agresivnim nastopom je imela na drugem merjenju časa že več kot sekundo naskoka pred Hospovo, do konca vožnje pa je ta prednost zrasla na 1,25 sekunde. Tini se je nato najbolj približala Američanka Julia Mancuso, ki je zaostala 41 stotink, tretja pa je bila Nemka Maria Hoefl-Riesch, s šestimi desetinkami zaostanka. Štuhčeva je po smuku zasedala 13., Brodnikova pa 25. mesto.

Vanja, ki je za svojo reprezentančno kolegico po prvem delu tekme zaostajala 2,58 sekunde, je na slalomu nastopila solidno in z zanesljivo, a ne najhitrejšo vožnjo prišla po koncu nastopa na tretje mesto. Zaostanek Ilke za Tino je znašal 1,68 sekunde. Štuhčeva je nastopila podobno kot Vanja in ob koncu slalomske vožnje prišla na peto mesto.

Hoefl-Rischeva z odstopom Tini prinesla veliki kristalni globus

Za tem pa smo seveda nestrpno spremljali razplet preizkušnje, ki bi lahko že določil zmagovalko letošnje sezone svetovnega pokala. Pred nastopom najboljših treh sta prvi dve mesti zasedali Avstrijki Nicole Hosp in Michaela Kirchgasser. Hoefl-Riescheva, ki je bila teoretično še edina smučarka, ki bi lahko odvzela globus Tini je nato odstopila, kar je pomenilo, da je morala naša smučarka za naslov najboljše v sezoni osvojiti najmanj peto mesto.


Tina Maze [foto: GEPA]

Mancusova je za tem prišla na tretje mesto, na kar je sledil nastop, ki se bo zapisal v zgodovino slovenskega smučanja in športa nasploh. Tina je, tako kot že mnogokrat v tej sezoni, svojo nalogo opravila zbrano – izjemno – in v cilj prišla z najboljšim časom. “Na progi sem se počutila zelo dobro. Že po treningih sem vedela, da lahko v Meribelu naredim nekaj velikega. Na sobotnem smuku sem imela v zgornjem delu nekaj težav, zato mi zelo ugajalo, da smo startali nižje. Nastopila sem rahlo bolna in resnično utrujena. Tekmovanje je potekalo dolgo. Še vedno bom osredotočena na tekme in poskusila osvojiti vse male kristalne globuse ter ste visoko pripravljenost,” je po tekmi menila Črnjanka.

Na koncu sta odlični uvrstitvi zabeležili tudi Ilka in Vanja, ki sta zasedli 10. in 18. mesto. Ilka je s tem prišla do druge najboljše uvrstitve na tekmah svetovnega pokala, Vanja pa celo do svoje najboljše.

Smuk je bil skrajšan, tako da smo bili glede na včeraj nekoliko prikrajšani, saj sta bili obe v zgornjem delu hitri. Pokazali sta boljši vožnji kot včeraj, veliko bolj konkurenčni, sta se jima pa v spodnjem delu primerili napaki, brez katerih bi lahko bil rezultat še boljši. Slalom sta odpeljali korektno, saj nismo imeli veliko treninga, tako da je rezultat za obe spodbuden, z njimi smo zadovoljni,” je o nastopu Ilke in Vanje dejal glavni trener Andrej Možina.

Kmalu tudi magična meja 2000 točk

Junakinja dneva oziroma celotne sezone, pa je seveda Tina, ki si je z 1844. točkami devet tekem pred koncem sezone že zagotovila veliki kristalni globus. Z zmago si je seveda priborila tudi mali kristalni globus za superkombinacijo, po tem, ko je že osvojila veleslalomskega. Tina pa ima do konca sezone pred seboj še devet tekem.


Rezultati: Svetovni pokal .: Meribel :. Superkombinacija (ž)


Leave a Comment