SP: Tina Maze na stopničkah


Tina Maze [foto: GEPA]

Tina Maze je na prvem slalomu za ženske v zgodovini svetovnega pokala v Courchevelu osvojila sijajno tretje mesto in s tem 22 stopničke v karieri. Zmagala je Avstrijka Marlies Schield, točke pa je osvojila tudi Maruša Ferk.

Oblaki skozi katere se je prebijalo tudi nekaj sončnih žarkov, je pozdravilo prvič v zgodovini svetovnega pokala tudi žensko smetano svetovnega pokala v slalomu. Po prvi vožnji je bilo veliko razlogov za veselje za Slovenijo, saj je Tina Maze s številko 10 izkoristila dobre pogoje ob njenem nastopu in je dosegla četrti čas. Vodila je Finka Tanja Poutiainen pred Avstrijko Marlies Schield in domačinko Nastasio Noens. Tina je imela 66 stotink zaostanka za Finko. V finale se je prebila na 24. mestu tudi Maruša Ferk, žal pa se ni izšlo Vanji Brodnik, ki je z visoko štartno številko, 68, osvojila 35. mesto. Prva proga je bila zelo selektivna, saj je izpadlo kar 24 tekmovalk med 69 nastopajočimi.

V finalu je Ferkova pridobila dve mesti in končala tretji slalom letošnje sezone na 22. mestu. Napad na stopničke je v finalu začela Švedinja Maria Pietilä-Holmner z osmega mesta, ki je v vodstvu vztrajala tudi pred nastopom četrte s prve vožnje, Tine Maze. Črnjanka je odpeljala odlično finalno vožnjo in pokazala vse svoje znanje ter s prestola vrgla Švedinjo, zmagovalko Aspna. V cilj je Tina prišla s prednostjo 27 stotink sekunde, veselje pa je bilo veliko. Za našo šampionko se je na progo podala domačinka Noensova, ki je na dveh tretjinah proge že zaostajala za Tino. V cilju se je zaostanek le še povečal, Francozinja je padla na sedmo mesto, stopničke za Slovenijo pa so bile tu! Najmanj tretje mesto! Na startu sta bili še dve najboljši s prve vožnje. Najprej se je na progo podala Avstrijka Schieldova, ki je odpeljala fenomenalno vožnjo in je v cilj prišla s skoraj dvema sekundama prednosti pred Črnjanko (-1.98). Temu času ni bila kos niti Finka Poutiainenova, ki pa je vseeno odpeljala dovolj dobro, da je osvojila drugo mesto po dveh tretjih v letošnji sezoni. Končni vrstni red torej: Marlies Schield, Tanja Poutiainen, Tina Maze. To je za našo šampionko drugi najboljši slalom v karieri po tistem mariborskem drugem mestu.

Maruša je z današnjim rezultatom lahko zadovoljna, glede na to kar se ji je dogajalo v zadnjem času, v zadnjih dveh tednih. Današnji rezultat je dosegla praktično brez pravega treninga, saj je slalom odpeljala šele, ko smo prispeli v Courchevel. To je lep rezultat in vzpodbuda za naprej. Hkrati pa je rezultat tudi dovolj zgovoren, da bomo morali narediti kakšen trening več pred naslednjimi tekmami. Vanja je zgornji del odpeljala v redu. Po dobrem letu dni se vrača po poškodbi. Za finale ji je zmanjkalo v spodnjem delu, kjer je imela enega slabših časov. Žal je tam izgubila tistih nekaj stotink za finalno vožnjo,” je po tekmi dejal glavni trener za tehnične discipline Jernej Koblar.

Dekleta sedaj čaka božični odmor vse tja do 28. decembra.


Rezultati: Svetovni pokal .: Courchevel :. Slalom (ž)
Zvočna izjava: Jernej Koblar (.mp3)


Leave a Comment