Tina Maze ni več vodilna smučarka sezone

Are, predzadnja postaja sezone, je s tehničnim dvojčkom še drugič v tej sezoni pozdravila smučarke svetovnega pokala. Prvih 718 točk se je delilo v letošnjem šestem veleslalomu, kjer si je največji kos pogače, 100 točk, odrezala Anna Fenniger, malce manj, a vseeno zelo točkovno ”kaloričen” obrok pa sta si privoščili tudi Nadia Fanchini in Eva-Maria Brem.

Veleslalomsko tekmo je sicer odprla prav slednja Avstrijka, a najhitreje s prvo progo, ki jo je postavil trener Tine Maze iz šampionske sezone Livio Magoni, je opravila njena rojakinja Anna Fenninger (1:10.67). Naša najboljša smučarka si je po prvi vožnji s slavljenko Mikaelo Shiffrin razdelila šesto mesto (+1.12), kar je bilo po polovici tekme mesto više kot decembra. Na vrhu so sicer kraljevale Avstrijke, na Fenningerjevo sta namreč najbolj prežali Zettlova (+0.50) in Bremova (+0.56). S progo Olympia se je odločno spopadla tudi Ana Drev, ki je, podobno kot Ilka Štuhec v hitrih disciplinah prejšnji vikend v Garmisch-Partenkirchenu, lovila zadnji vlak, ki pelje na finale v Meribel. To ji je z 11. mestom (+1.60), ki si ga je delila s Frido Hansdotter in na katerega je prišla iz 19. pozicije po prvi vožnji (+1.98), tudi uspelo, tako, da tja odhaja kot 25. veleslalomistka sveta. Za točke sta kandidirali tudi Katarina Lavtar in Tina Robnik. Prva je z zelo solidno prvo vožnjo dosegla 27. čas (+2.70) in s še pogumnejšo drugo napredovala do 22. mesta (+2.57) ter tako vknjižila svoje pete točke v svetovnem pokalu v karieri. Novo ničlo je žal vpisala Tina Robnik, za katero je bila že prva proga v Areju, kot za še drugih pet deklet, pretrd oreh, saj je odstopila.


Tina Maze je bila po nastopu razočarana [foto: GEPA]

Tina Maze je v drugi vožnji, ki je terjal dva odstopa, upala na ponovitev decembrskega scenarija iz Areja, ko je slavila svojo edino veleslalomsko zmago v tej sezoni. Ne samo, da je bil to zanjo do zdaj kraj srečnega imena, v prid tega ji je šlo tudi dejstvo, da je lahko svojo smučarsko poezijo pisala na postavitev svojega trenerja Valerija Ghirardija, ki je pod žarometi postavil bolj odprto postavitev kot njegov rojak v prvem teku. Pred njeno vožnjo je bila v cilju vodilna Mikaela Shiffrin, a žal se Črnjanki nastop ni najbolje posrečil in se je po prihodu v cilju podpisala pod 15. mesto (+1.16), kar je bilo na koncu dovolj za 20. mesto (+2.25) in 11 novih točk. Tako je bila danes nekoliko presenetljivo najboljša Slovenka Ana Drev, ki je izboljšala tudi svojo letošnjo najboljšo uvrstitev, ki jo je s 14. mestom prav tu postavila tri mesec nazaj.

Vrstni red pri samem vrhu ni bil tako presenetljiv kot vrstni red Slovenk, se je pa glede na prvo vožnjo vseeno nekoliko premešal, saj trojne avstrijske zmage vendarle ni bilo. Majhno presenečenje je drugo mesto Italijanke Nadie Fanchini, pete po prvem teku, ki ni bila kos edinole Fenningerjevi (+0.71), ki je sicer suvereno opravila s konkurenco. Že tretja Bremova je za njo namreč zaostaja za več kot sekundo (+1.07). Prvi čas druge vožnje je sicer postavila Švicarka Lara Gut.

Denis Šteharnik, odgovorni trener tehničnih disciplin svetovnega pokala, je nastop svojih varovank videl takole: ″Končno, lahko rečem za Ano. Že celo leto kaže takšne vožnje. Na treningih, na ogrevanjih, na tekmah pa ne. Že v Soeldnu je bila dobro pripravljena in dobro drži formo. Nenehno smo čakali tak rezultat, lahko gre pa še višje. V zadnjih šestih vratih v drugem teku je delala napake, tako da bi lahko bila še višje. Postaja dobra tekmovalka, a moram povedati, da ima probleme s hrbtom in rabi nenehno zraven fizioterapevta, da lahko trenira, a ga nimamo. Vesel sem, da ji je ta rezultat uspel, smo ga tudi pričakovali. Mislim, da jo čaka en super rezultat v Meribelu, saj se je sprostila. Katarina je naredila pravo potezo, ker je šla v Korejo, si sama plačal pot, dobila FIS točke ter dobila številko 32. S to številko pa je seveda veliko lažje. Problem je bil samo v tem, ker je prišla v Ameriko na prvenstvo čisto sesuta oziroma neprespana. Imela je ogromne težave in nismo mogli kaj narediti. A zdaj smuča dobro in to je njen domet. Mi je pa zelo všeč, da sta bili obe na različnih postavitvah zelo konkurenčni. Prva proga je bila postavljena na 25, 26 metrov in zelo zavita, na takšnih progah smo bili konkurenčni že prej, na drugi progi, ki jo je postavil Ghirardi, pa so bile velike razdalje, to je 27, 28 metrov. Na tem smo delali celo leto, saj na takšnih progah v prejšnjih letih niso bile konkurenčne. Zdaj smo dobili potrditev tudi na takšni progi. Upam, da ljudje vidijo, da dobro delamo in da rabimo samo podporo. Sistem je pravi, a rabimo večjo finančno podporo, da lahko gremo v korak s konkurenco.

Na jutrišnjem slalomu, ki se začne ob 10.30, bodo slovenske barve branile Tina Maze, Ana Bucik in Katarina Lavtar.


Rezultati: Svetovni pokal .: Are :. Veleslalom (ž)


Leave a Comment