Tina Maze tretjič svetovna prvakinja, prvič v smuku

Svetovno prvenstvo v alpskem smučanje se je nadaljevalo z drugo končno odločitvijo v ženski konkurenci. Tina Maze je v Beaver Creeku potrdila odlično formo, ki jo je pokazala že na superveleslalomski tekmi, v igri stotink pa tokrat le za dve ugnala Avstrijko Anno Fenninger. Mazejeva je tako lanski olimpijski zmagi na smuku dodala še naslov svetovne prvakinje v kraljevi disciplini. Zaostanek 34 stotink za Črnjanko je Lari Gut prinesel bron, medtem ko je Lindsey Vonn končala na zanjo skromnem petem mestu.


Tina Maze je nova smukaška kraljica (foto: GEPA)

Na zahtevnem terenu proge Raptor, ki je bila narejena prav za to svetovno prvenstvo, se je Mazejeva dobro znašla že na treningih, vendar je na njih blestela tudi Fenningerjeva. 25-letna Avstrijka je nastopila prva izmed elitne sedmerice in si v srednjem delu, polnem zahtevnih zavojev, prismučala prednost, ki jo je do cilja povečala na več kot sekundo. Da se Fenningerjevi le da približati, je v nadaljevanju najprej dokazala Lara Gut, ki je zaostala tri desetinke, s čimer pa mlada Švicarka ni bila zadovoljna, saj sta bili vrh strmine še Tina Maze in Lindsey Vonn. Izmed omenjene dvojice pa je le slovenska smučarska šampionka uspela v srednjem delu smučati precej bolje kot Fenningerjeva, a je prednost 31-letne Črnjanke do cilja skopnela na pičli dve stotinki. Ne glede na to je osvojila že osmo odličje na svetovnih prvenstvih, prvo v smuku in tretje zlatega leska.

“Res sem vesela, da sem prišla v cilj s takšno malenkostno prednostjo. To je sigurno še slajše, kot na superveleslalomu in biti del te igre stotink je užitek in ponosna sem, da sem del tega. Proga je bila, glede na to, da je topleje, dobra, trda, bistveno bolj kot včeraj. Treba je bilo dobro smučati, kar je bilo zahtevno. Super se počutim, zmagati na olimpijadi in na svetovnem prvenstvu je res izjemno, sploh na tej progi, ki mi je predstavljala res velik izziv, ampak mi je uspelo. Atmosfera je bila res super. Vemo kakšni dvoboji so tu, zmagati je ena velika stvar,” je po tekmi dejala najuspešnejša slovenska smučarka.


Dobitnice medalj na smuku v Beaver Creeku (foto: GEPA)

Na tekmi sta nastopili tudi Ilka Štuhec, ki je bila 20., in Vanja Brodnik, ki je končala na 30. mestu.

Dekleta, med glavnimi favoritinjami je seveda ponovno Tina Maze, se bodo za nove medalje borile v ponedeljek, ko bo na sporedu kombinacija.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Vail/Beaver Creek :. Smuk (ž)


Leave a Comment