To soboto gremo v (štiri)boj s pležuhi!


[foto: RedBull]

Za prvi štiri kros s tradicionalnimi sankalnimi napravami je prijavljenih že več kot 70 tekmovalcev. Organizatorji si jih do konca tedna obetajo preko 100. Z ramo ob rami se bodo na mariborskem Snežnem stadionu borili za prvega kralja Red Bull Pležuh 4 Crossa in pokazali, kaj vse zmorejo sankaški pripomočki na eni nogi. Da o njihovih pilotih ne govorimo!

Sprva se bodo tekmovalci pomerili v samostojnih vožnjah na čas, najboljših 64 pa se bo nato po sistemu na izločanje borilo v četverobojih. Od štirih, ki bodo startali istočasno, se bosta prva uvrstila v nadaljevanje, druga pa bosta izpadla. Proga bo zavita, kot pri 4 krosu mora biti, na njej pa bo tudi vsaj en skok. Najboljši si bo poleg laskavega naziva 1. kralja pležuh 4 krosa priboril tudi obisk Hangarja 7 v Salzburgu in polet z ameriškim letalom oldtimerjem, B-25 Mitchell.

Pležuh je doma nad Dravsko dolino in je po ustnem izročilu star več kot dvesto let. Kasneje se je razširil na področje Pohorja, kjer ga še danes imenujejo tudi “pok” in na območje Slovenskih goric, kjer je bil poznan kot “drlec”, včasih pa je slišal tudi na ime “koza” ali “polžek”. Drsna površina je bila nekoč narejena iz ukrivljene deske, “doge”, ki so jo sneli z neuporabnega soda, pležuh pa je bil v celoti lesen. Tradicija se je skozi leta ohranila, današnji pležuhi pa so izboljšani in največkrat iz sodobnejših materialov. Graditelji za drsno ploskev radi uporabljajo odrezane smuči, pod oblazinjenim sedežem pa se včasih najdejo celo vzmeti. Selniški pležuharji pravijo, da se je njihova naprava razvila le z eno drsno površino zato, ker je tako lažje vodljiva in hitrejša, danes, ko za to uporabljajo odslužene smuči, pa robniki na njih omogočajo hitro vožnjo tudi po trdem snegu. “Osnova za dobro vožnjo je občutek za ravnotežje. Ko ga enkrat občutiš, dvigneš noge in zavijaš z nagibanjem v levo ali desno,” še povedo izkušeni pležuharji.

1. Red Bull Pležuh 4 Cross se bo zgodil to soboto, 19. februarja na Snežnem stadionu v Mariboru, pod geslom “Obudi tradicijo in zmagaj četveroboj” Kvalifikacije z vožnjami na čas se bodo pričele ob 12h, ob 15h pa bo na vrsti glavno tekmovanje s četveroboji, ki naj bi se z razglasitvijo zmagovalca končalo okoli 17h.

Prijavnico, pravila tekmovanja in tehnične zahteve za pležuhe najdete na povezavi:
http://redbullplezuh4x.freemedia.si, še več o samem dogodku pa na spletni strani www.redbull.si.

Leave a Comment