Trener Koštomaj: Ilka je odreagirala pozitivno, gleda naprej

Po včerajšnjem nesrečnem spletu okoliščin na ledeniku Pitztal, kjer si je naša najboljša alpska smučarka Ilka Štuhec poškodovala koleno, je njen trener Grega Koštomaj na novinarski konferenci spregovoril o dogajanju v Avstriji. Dejal je, da je Ilka odreagirala zelo pozitivno, da gleda le naprej in se ne ukvarja s preteklostjo ter da si je že zadala cilj, da bo ob vrnitvi na sneg še močnejša.


Ilka Štuhec [foto: GEPA]

Grega Koštomaj
Zadeva se je žal zgodila. Zgodila se je v sklopu treninga slaloma, v dokaj solidnih pogojih pri vožnji na čas. Ilka je startala solidno, v želji, da dobro smuča pa je naredila napako in zgodil se je padec. V prvem trenutku, po posvetu z Anjo in pregledu na snegu, je bila zadeva bolj pozitivna, kot se je kasneje izkazala. Mislili smo, da gre samo za kakšno poškodbo narastišča mišice ali v najslabšem primeru stranska vez, tako je dejala Anja. Ilka je celo odsmučala do restavracije, kjer smo poklicali reševalce in želeli, da jo s helikopterjem odpeljejo v bolnišnico ter da se takoj naredi pregled in detajlno vidi za kakšno vrsto poškodbe gre. Žal se je pokazala megla, tako da helikopterji niso mogli leteti, niti iz ledenika, niti iz spodnje postaje vlaka, tako da so Ilko do bolnišnice odpeljali z rešilcem. Moram reči, da je v Imstu zelo kvalitetna bolnišnica s povsem novimi aparati, kjer so naredili hitro diagnozo. Le-ta je bila žal šok, saj je šlo za strgano križno vez v levem kolenu. V prvem trenutku se zdi, da se ti je porušil cel svet. Žalosten si in ne veš kaj bi naredil. A moram reči, da je Ilka vse presenetila s svojo reakcijo. Tudi ostali smo zadevo poskušali čim preje pogledati iz pozitivne strani. Sami veste, da se časa ne da obrniti in v tem pogledu smo se danes zjutraj zbudili. Tako kot se drugi dan zbudiš po zmagi in je treba imeti čiste misli, če hočeš biti znova dober, ti tudi po poškodbi ne preostane drugega kot pozitiven pogled. Cilji so se morda spremenili, se pravi najprej fokus na operacijo in potem na čim bolj kvalitetno rehabilitacijo, da se lahko pripraviš na naslednjo sezono. Ilka je ostala v Švici, kjer bo v naslednjih dneh opravila nekaj razgovorov z zdravnikom, v katerega zaupa, z njim bosta v naslednjih dneh dorekla kdaj bo operacija, potem pa bo tudi več stvari jasnih.

Miha Verdnik, vodja panoge za alpsko smučanje
Vsi vemo, da so poškodbe sestavni del vrhunskega športa. V tistem trenutku, ko sem izvedel za poškodbo, je bil to zame res da velik šok, a potem ko to izveš, obrneš list naprej. V tistem trenutku me je samo zanimalo, če je za vse poskrbljeno, kje se lahko pomaga tudi iz strani Smučarske zveze. Naredili bomo vse, da bo imela Ilka vso podporo, ki jo rabi in da bo vse potekalo tako, da se čim prej vrne na sneg oziroma takrat, ko bo to želela.

Leave a Comment