Turk: “Slovenski športniki dokazujejo, da Slovenci znamo uspešno delati tudi kot ekipa”

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk je v torek nagovoril udeležence na podelitvi Bloudkovih nagrad za leto 2012. Uvodoma je nanizal uspehe slovenskih športnic in športnikov ter dejal, da je sporočilo teh reprezentanc vsem v Sloveniji, da Slovenci znamo uspešno delati tudi kot ekipa. Dejal je, da Slovenija ima dobre športnice in športnike.

Za vse uspešne športnike, ki smo jih opazili letos, in za vse te, ki so že, ali pa bodo letos dobili Bloudkove nagrade in priznanja velja nekaj, kar je širše od športa. Tekmujejo v okviru jasnih pravil. Sojenje je pošteno. Konkurenca je mednarodna. In v takih okoliščinah Slovenci lahko zmagujejo,” je dejal dr. Turk in dodal, da smo v takih okoliščinah država z enim največjih števil športnih uspehov na milijon prebivalcev. “Lahko smo najboljši na svetu, če so pogoji tekmovanja pošteni, pravila jasna in se kar naprej ne spreminjajo.


Žiga Turk [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Nekateri so v preteklosti očitali ministru dr. Turku, da razgrajuje slovenski šport. Rezultati slovenskih športnic in športnikov v zadnjem času ne dajejo videza razgrajenosti, je dejal minister. Tekoče in bodoče investicije, npr. v nordijski center Planica ali košarkarske dvorane ter izpeljava pomembnih mednarodnih tekmovanj, npr. Evropsko prvenstvo v košarki, tudi ne. Če pa je razgrajevanje v dejstvu, da so svet Fundacije za šport demokratično izvolile športne zveze ali pa v dejstvu, da so člani sveta fundacije na svoje čelo izvolili uspešno športnico, potem to minister dr. Turk šteje kot dograjevanje in ne razgrajevanje športa.

Dodal je še, da šport v letu 2013 lahko s strani MIZKŠ računa na 42 milijonov evrov, kjer levji delež odpade na investicije, nordijski športni center Planica in adaptacijo dvoran za Evropsko prvenstvo v košarki. 13 milijonov evrov namenja ministrstvo za programe športa. Ta teden je bil zaključen razpis, s katerim je ministrstvo športnim zvezam namenilo 7,1 milijona evrov. Fundacija za šport je pred tednom dni že razdelila denar namenjen nacionalnim športnim zvezam, kjer je bilo razpisanih 11,7 milijona evrov. Kljub krizi ima torej šport dobre pogoje za delo, je nagovor sklenil minister dr. Turk. Zahvalil se je še Odboru in njegovemu predsedniku za opravljeno delo ter čestital vsem dobitnikom Bloudkovih nagrad in plaket.

Leave a Comment