Uvodni slalom Shiffrinovi, dve Slovenki do točk

Levi na Finskem je bil prizorišče druge letošnje tekme svetovnega pokala za ženske. Smučarke so se pomerile na prvi slalomski preizkušnji, med nastopajočimi pa so bile tudi tri naše tekmovalke – Ana Bucik, Maruša Ferk in Meta Hrovat.


Najboljše slalomistke v Leviju [foto: GEPA]

Vodilno mesto po prvem teku je zasedala Američanka Mikaela Shiffrin, ki je s progo opravila s časom 56.09, drugo mesto pa sta si delili Švedinja Frida Hansdotter in Švicarka Wendy Holdener, ki sta zaostali 0.72 sekunde.

Maruša in Ana sta si zagotovili lepo popotnico za nastop v finalu. Prva je začela nekoliko hitreje, a v strmem delu proge po napaki izgubila nekaj časa, tako da je prišla v cilj z 2.08 sekunde zaostanka za Američanko in tako zasedla 18. mesto. Dobro vožnjo je prikazala tudi Ana, ki je za Marušo zaostala 15 stotink sekunde, s čimer je prišla na 21. mesto.

Meta, ki je nosila startno številko 54, je danes zabeležila svoj četrti nastop med svetovno elito oziroma prvi slalomski. Lov za prvimi točkami v karieri se je za 18-letno smučarko končal z odstopom po drugem merjenju vmesnega časa.


Ana Bucik na slalomu v Leviju [foto: GEPA]

Bucikova je v drugo prikazala podobno dober nastop, kot v uvodni vožnji. Velikih napak na poti ni delala, v cilj pa je prišla s takrat tretjim najboljšim časom. Ferkova je znova začela zelo napadalno, a v strmini naredila nekaj napak, kar je pomenilo, da je ob koncu nastopa prišla na osmo mesto.

Shiffrinova je prišla do zmage, z 0.67 sekunde zaostanka je drugo mesto zasedla Holdenerjeva, tretja pa je bila Slovakinja Petra Vlhova, ki je za vožnji potrebovala še 8 stotink več. Bucikova je na koncu zasedla 18. mesto, medtem ko je bila Ferkova 23.

Odgovorni trener za tehnične in hitre discipline za svetovni pokal, Denis Šteharnik, je o nastopih Ane in Maruše dejal: “Zadovoljen sem z dvema uvrstitvama med točke. Kot sem že rekel, vidi se, da nam manjka nekaj sigurnosti. To pomeni, da moramo še trenirati, da bodo na vseh delih proge bolj suverene. Vidi se, da so napredovale, saj je veliko bolje, kot pa na prejšnjih tekmah na začetku sezone. Je še prisotna rahla nervoza, a mislim, da bo to izzvenelo, ko bomo padi v tekmovalni ritem. Vem pa, da so sposobne več. Veseli me dejstvo, da sta obe prišli brez težav med točke, a nista vozili kot na treningih. Z ne idealno oziroma malo slabšo vožnjo sta sposobni priti v finale, kar je napredek, zdaj pa moramo samo še stopnjevati formo proti svetovnemu prvenstvu.


Maruša Ferk [foto: GEPA]

O vožnji Hrovatove pa je nato dodal: “Pri Meti je bila na startu kar prisotna nervoza. Ni bila dovolj sproščena, bila je rahlo zakrčena. Že od samega začetka se ni dobro počutila na smučkah. A tu je zato, da nabira izkušnje, da potem, ko bo pripravljena, tako kot je treba, ne bo imela teh začetnih težav. Za Meto je dobro, da je bila tu, da je trenirala z najboljšimi na svetu in jih opazovala. Žal ji danes ni uspelo, ni ujela pravega ritma, ni se dobro počutila na smučkah.

Ekipa bo v sredo odšla na tri ali štiri dnevni trening, na katerem bo tudi pričakala novice iz Severne Amerike. 18. novembra bo namreč znano, ali bo Killington v ZDA, ki ga pestijo visoke temperature, gostil veleslalomsko in slalomsko preizkušnjo svetovnega pokala. V kolikor bo snega v Ameriki dovolj bodo tja odšle tekmovati Ana Drev, Katarina Lavtar, Tina Robnik, Ana Bucik in Maruša Ferk.


Rezultati: Svetovni pokal .: Levi :. Slalom (ž)
Izjava: Denis Šteharnik (.mp3)


Leave a Comment