V Bad Gastein z dobrimi občutki

Avstrijski Bad Gastein bo konec tedna (petek in nedelja) že štirinajsto sezono zapored gostil najboljše deskarje na snegu. Tako kot lani, se bodo na klasičnem prizorišču alpski deskarji pomerili na dveh paralelnih slalomih za svetovni pokal. Ker sta to hkrati zadnji slalomski tekmi v sezoni, bo v nedeljo podeljen tudi prvi mali kristalni globus. Na tekmi se dobro pripravljen in optimističen odpravlja tudi Rok Marguč, aktualni svetovni prvak v tej olimpijski disciplini. Zaključne treninge za “Gasteinski dvojček” Laščan opravlja v zimsko športnem središču Weinebene na meji med avstrijsko Koroško in Štajersko.


Rok Marguč na uvodnih tekmah sezone v Carezzi [foto: Miha Matavž]

V božično-novoletnem obdobju za Roka Marguča ni bilo počitka. Po premiernih tekmah v italijanski Carezzi je zaradi bolezni namreč teden dni miroval, zato je bilo potrebno nadoknaditi zamujeno. “Treniral sem vseskozi, tudi na Božič. Resda so bili pogoji doma zelo spremenljivi, toda maksimalno sem izkoristil vsak dan. ‘Veseli deskarski december’ na Rogli se je nadaljeval tudi v prvih dneh januarja. Če razmere niso dovoljevale treningov med količki sem deskal prosto. Iz vsakega treninga, tudi tistega v slabših pogojih, sem iztisnil maksimum, tako da sem zadovoljen z opravljenim delom. Sem zdrav in telesno odlično pripravljen. Tudi občutki po zadnjem veleslalomskem treningu so zelo dobri,” nam je pred odhodom na sklepni slalomski trening v sosednjo Avstrijo zaupal aktualni svetovni slalomski prvak.

Želi si čim višjo uvrstitev

V Weinebenu bom opravil zaključne priprave, nato pa se dan pred tekmo odpravljam v Bad Gastein. Upam, da bodo snežne razmere tam solidne, proga pa dovolj dobro pripravljena, da bodo gledalci na prizorišču in pred TV zasloni lahko uživali v vrhunskem deskanju. Pričakovanja? Prizorišče mi je všeč. Najprej se bo potrebno uvrstiti v finale, potem pa pogumno, korak za korakom, naprej. Seveda si želim čim višje,” pravi štajerski reprezentant, ki upa, da bo izkušenim prirediteljem tekem za svetovni pokal uspelo pripraviti dobri tekmi. Organizatorji “Gasteinskih klasik” namreč od leta 2001 še niso odpovedali niti ene tekme za svetovni pokal. Doslej so priredili 12 paralelnih slalomov in 10 deskarskih krosov. Pod vodstvom predsednika organizacijskega komiteja, Franza Weissa, v zadnjih dneh trdo delajo na progi v neposredni bližini mesta, saj mila zima tudi njim ne gre na roke.


Delavci na progi so v zadnjih dneh zelo aktivni [foto: PR Bad Gastein]

Vse bližje domača tekma na Rogli

Držim pesti, da jim bo uspelo, saj bosta le privlačni tekmi, ki ju bo v živo prenašala tudi avstrijska ORF, lahko pripomogli k še boljšemu obisku naše domače tekme na Rogli, ki nas čaka 18. januarja,” že v nadaljevanje sezone pogleduje Rok, ki je v Bad Gasteinu leta 2008 že stal na stopničkah (3. mesto, prve slalomske stopničke v karieri) za zmagovalce. Takrat je v malem finalu ugnal domačega matadorja Andreasa Prommegerja z bližnjega St. Johanna, ki ga poznavalci, tako kot Marguča, uvrščajo med favorite za najvišja mesta tudi letos.

Spored

:
Petek, 10. januar 2014
9:00 kvalifikacije
12:45 finale
“šprinterski format” – v finalnih dvobojih tekmeca vozita zgolj eno vožnjo, pri čemer hitrejši iz kvalifikacij izbira progo)

Nedelja, 12. januar 2014
9:00 kvalifikacije
13:00 finale
“klasični format”- v finalnih dvobojih tekmeca vozita po dve vožnji

Finalne vožnje obeh tekem bo v živo prenašala avstrijska nacionalna televizija ORF1, Eurosport 2 pa v živo petkovo finale, nedeljsko pa v posnetku.

Leave a Comment