V boju s snežno površino najuspešnejši Neureuther

Potem ko smo na prvih dveh slalomih letošnje sezone alpskih smučarjev dobili avstrijska zmagovalca, je bil v Bormiu najboljši Nemec – Felix Neureuther.


Nočni slalom je dobil Felix Neureuther [foto: FIS Alpine World Cup/Facebook]

Sezona svetovnega pokala za moške se je v koledarskem letu 2013 zaključila s smukom v Bormiu, prav na Stelviu pa se je tudi v novem letu nadaljevala. Vremenske razmere namreč Hrvatom niso omogočile izvedbe jubilejne 10. Snežne kraljice, zato je organizacijo dveh slalomov, ženskega smo videli včeraj, prevzel Bormio.

Pred žensko tekmo je v Italiji zapadlo kar nekaj snega, ki je ob visokih temperaturah organizatorjem povzročal nevšečnosti. Noč je bila hladna, zato je bila bojazen pred odpovedjo moškega slaloma odveč. A snežna površina je bila razmehčana in pod velikimi pritiski se je že po manj kot desetih tekmovalcih predrla, kar je pomenilo počasnejšo smučino za vse, ki so sledili. Sicer pa je teren v Bormiu za najboljše slalomiste nezahteven, zadnji dve tretjini proge sta položni, zato so se tekmovalci morali nenehno spodbujati in hkrati biti potrpežljivi v zavojih. Rezultat tega so bile majhne razlike po prvi vožnji. Hirscherjev nastop se je, pričakovano, izkazal za najhitrejšega med vsemi 80 smučarji, ki so bili na startu, a Felix Neureuther je za njim zaostal le za stotinko sekunde. Povsem blizu je bil tudi tretjeuvrščeni Mattias Hargin.


Hirscher je v drugo smučal pregrobo [foto: GEPA]

Valenčič pridobil devet mest

25. čas prvega dela tekmovanja je postavil najboljši slovenski slalomist Mitja Valenčič. Nizka startna številka mu je v finalu po žarometi omogočila boljše razmere na progi, kar je 35-letnik znal izkoristiti. Čeprav ob prihodu v cilj s svojo predstavo ni bil najbolj zadovoljen, se je na koncu izkazalo, da le ni bilo tako slabo. Napredoval je namreč na 15. mesto. Miha Kürner pa je svoj nastop sklenil že z napako na prvi progi.

Luknjasta proga najboljši petnajsterici po prvi vožnji ni dopustila dobrih rezultatov. Kljub temu, da so smučali brez večjih napak, niso uspeli pridobivati hitrosti. Na načeti progi se s silovitim smučanjem ni dalo premagati Naokija Yuase, ki je sicer imel 21. čas prve vožnje, a ostal vodilni vse do nastopa sedmo uvrščenega po prvem delu Manfreda Moelgga. Japoncu očitno tekme v Italiji zelo ustrezajo, že lani je namreč slalom v Madonni di Campiglio končal na tretjem mestu, tokrat pa je bil četrti.

Največ občutka in zrelosti je pri svojem drugem nastopu pokazal 29-letni Neureuther, ki je bil za to nagrajen s šesto zmago v svetovnem pokalu. Niti tako vrhunski slalomist kot je Marcel Hirscher mu ni bil kos. Avstrijec se je moral sprijazniti z drugim mestom, ki si ga je zagotovil z izjemnim finišem, tretje pa si je prismučal Moelgg.


Rezultati: Svetovni pokal .: Bormio :. Slalom (m)


Leave a Comment