V Bovcu nagradili najboljše filme o športu, avanturi in okolju


Obiskovalci ob ugledu filma [foto: BOFF]

Po treh dneh projekcij so v ponedeljek v Stergulčevi hiši na bovškem placu razglasili najboljše filme sedmega festivala filmov o športu, avanturi in ekologiji BOFF (Bovec Outdoor Film Festival).

Žirija, ki so jo sestavljali Karmen Tomšič, Stefano De Franceschi, Boštjan Mašera in Klemen Premrl, je nagrade dodelila naslednjim filmom:
Zmagovalec v kategoriji Narava in ekologija: Stand (Kanada)
Zmagovalec v kategoriji Šport – kratki filmi: Swissman Xtreme Triathlon 2013Valhalla (ZDA)
Posebna nagrada žirije: Vodni stolp (The Water Tower, ZDA)
Nagrada občinstva: Sensei (The Sensei, ZDA)


Stergulčeva hiša [foto: BOFF]

Bili smo zadovoljni s prijavljenimi filmi in z izborom,” je povedal direktor festivala Jan Maček. “Zdaj smo lahko zadovoljni tudi z obiskom festivala. Festival je tu zgradil svojo prepoznavnost in glas o njem se širi. Veliko obiskovalcev pride v Bovec v prvi vrsti zaradi festivala. S takšnim dogodkom se mora kraj poistovetiti, sodelovanje pa ni preprosto. Želimo si še pomladiti občinstvo. Letos smo tehnično in programsko napredovali, v izvedbi pa moramo opraviti še nekaj korakov, naslednji bi lahko bil podnaslavljanje filmov, ki pa ni poceni.

Več o nagrajenih filmih z utemeljitvami žirije

Stand: Film avtorjev Anthonyja Bonella in Nicholasa Teichroba, ki je v soboto v Bovcu doživel celo evropsko premiero, skozi zgodbe športnikov in staroselcev predstavlja tveganje izlitja nafte v primeru tankerske nesreče ob obali Britanske Kolumbije.
Utemeljitev žirije: To je odličen film z izvrstno zgodbo, montažo in fotografijo. Skozi izjemne osebnosti je predstavljena zgodba o veslanju, ki naj usmeri pozornost in ozavesti ljudi o grozeči nevarnosti. Le vprašanje časa je, kdaj se bo ekološka katastrofa zgodila in kako obsežna bo. Ljudje, predstavljeni v filmu, so zadovoljni z okoljem, v katerem živijo, in so tako pravi ambasadorji njegovih naravnih lepot. Vendar se hkrati zavedajo, da jih lahko tudi izgubijo na račun brezbrižnosti velikih podjetij in kapitala, ki posega v njihov ekosistem. Objektiv kamere lepo odslikava čustva nastopajočih, predvsem najmlajših v njihovi želji po življenju, ki si ga, neskvarjenega, zaslužijo.


Utrinek iz filma Far away [foto: BOFF]

Swissman Xtreme Triathlon 2013: Film v zgolj desetih minutah odlično prikaže doživetje udeležencev letošnjega ekstremnega gorskega triatlona v Švici. Avtorja sta Marc Hakan Paulsen in Sampo Lenzi.
Utemeljitev žirije: V filmu spremljamo narativno enostavno zgodbo triatloncev na ekstremni preizkušnji sredi lepot švicarskih gora, čeprav bi se lahko dogajala ali bila posneta kjerkoli na svetu. Glavni cilj tekmovalcev je namreč boj s samim seboj, čas ni pomemben, pomembno je biti tam in deliti trpljenje na poti do osebne “nirvane”. Kamera je ujela izčrpane, vendar srečne obraze in emocije tekmovalcev na cilju. Bistvo filma se odraža v objemih, kjer ni razlikovanja, kjer postanejo tekmovalci na cilju enaki med seboj. Filmska glasba odlično poudarja razpoloženje tekmovalcev in poudarja lepoto narave, montaža pa z izborom ravno pravih posnetkov zaobjema celotno tekmovanje in seveda samo bistvo zgodbe.

Valhalla: Avtorja Nick Waggoner in Ben Sturgulewski (Sweetgrass Production) sta smučarsko akcijo zelo izvirno zavila v zgodbo o iskanju prvinskih čustev. Topla in zelo gledljiva smučarska hipijada.
Utemeljitev žirije: V tem filmu predstavljena zgodba je zgodba o čistem užitku v smučanju. Izvirna uporaba kamere in montaže skozi počasne posnetke podaljšuje ujete emocije in misli, ki jih glasba razpoloženjsko še stopnjuje. Gibanje kamere poudarja osebna čustva v točno pravih trenutkih in množica detajlov, nočnih posnetkov, dvojnih ekspozicij, počasnih prelivov in kratkih glasbenih poudarkov umeščenih v to gibanje dopolnjuje zgodbo v perfektno celoto. Pripovedovalci so vsi močne osebnosti, pa vseeno pravi smučarski hipiji. To je film, kjer je pomembno zadovoljstvo, brez velikih načrtov, brez denarja in smeri, le uživanje v življenju, na poti v osebno svobodo.


Utrinek iz filma Last great climb [foto: BOFF]

Vodni stolp: Avtor Pete McBride je ob vzponu na Mt. Kenya opozoril na hitro izginjanje ledenikov v afriških gorah in posledice za življenje pod njimi.
Utemeljitev žirije: Režiser oz. pripovedovalec zgodbe opozori na eno največjih težav sodobnega sveta, čeprav pripoveduje zgodbo skozi oči preprostih ljudi. Z izginjanjem ledenikov bo voda postala zlato prihodnosti, vse to pa se toliko bolj drastično dogaja v afriških gorah. Film si po našem mnenju zasluži posebno nagrado, ker na enostaven in lep način prikazuje občutljivo tematiko tudi skozi pripovedi ljudi, ki so priča tem dramatičnim spremembam v le nekaj desetletjih.

Sensei: Občinstvu se je prikupila zgodba o sodelovanju japonske plezalske legende Judžija Hirajame, dvakrat tudi zmagovalca svetovnega pokala v Kranju, in mladega, nemirnega ameriškega plezalca Daniela Woodsa. Mojster in vajenec se skupaj odpravita v previsne granitne stolpe na Borneu.

Vse o festivalu na boff.si

Partnerji / pokrovitelji Boff 2013
LTO BOVEC, SFC javna agencija RS, HYPO Leasing, Adriatic Slovenica, Vzajemna, E3, Pro-Alt, Sanje ob Soči, Didakta, Sidarta, Fux d.o.o.

Leave a Comment