V Čile po ključne priprave pred novo sezono

Strokovni vodja alpskih disciplin Vladu Makuc je pretekle dni najverjetneje slabše spal, saj poročila iz La Parve, kjer bodo slovenski smučarji in smučarke opravili poletne snežne priprava na južni polobli, niso bile dobre. Skupaj s trenerji so bili ves čas v kontaktu s čilenskimi upravljavci smučišča. “V zadnjih dneh smo se z glavnima trenerjema oddahnili, saj je na smučišču zapadlo skoraj meter novega snega,” je pomirjeno dejal Makuc in obrazložil sestavo južnoameriške ekipe. Na tritedenski trening, fantje odpotujejo jutri, dekleta pa jim bodo sledila prihodnji četrtek, bodo odšli Andrej Jermen, Andrej Šporn, Rok Preko, Boštjan Kline, Maruša Ferk, Ilka Štuhec, Vanja Brodnik, Katja Horvat, Anja Oman in Tina Robnik.


Vlado Makuc je trenutno brez večjih skrbi [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Trenerjev skoraj več kot tekmovalcev

Trening na južni polobli je obvezna stvar ne glede na finančno situacijo. Vsi se zavedamo, da brez kvalitetnega treninga v zimskih pogojih ne gre. V kolikor ne bi uspeli zagotoviti treninga na južni polobli, bi bili že v štartu sezone nekonkurenčni,” je poudaril Makuc in obrazložil, da bo za deset smučarjev skrbelo kar šest trenerjev – Tadej Platovšek, Matija Grašič, Jure Gostenčnik, Andrej Možina, Jernej Voršič, Igor Zagernik.

Andrej Jerman poškodbo povsem saniral

Andrej Jerman, ki je zaradi poškodbe kolena, po padcu na smuku v Beaver Creeku, prestal artoskopijo ter izpustil dobršen del pretekle sezone je uspešno saniral poškodbo in je pripravljen na nove napore. “Po dolgotrajnih treningih je ob koncu dneva koleno še malo trdo, naslednji dan pa je vse v redu, na kar sem se že navadil,” je vse morebitne skrbi odgnal Jerman, ki od treninga v Čilu pričakuje maksimalno zavzeto delo: “Sem zelo optimističen ter se veselim vsega skupaj.“.


Andrej Jerman [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V Čile po ključne priprave pred novo sezono

Podobno se po hudi poškodbi na bele strmine vrača tudi Tina Robnik, mlajša sestra Mateje Robnik. “Pričakujem čim boljše pogoje za trening, da bom imela možnost prevoziti čim več kilometrov ter tako napredovati v tehniki smučanja,” je pred odhodom v Čile, kamor dekleta kot rečeno potujejo prihodnji četrtek, dejala Tina Robnik. Tekmovalci pogosto poudarjajo, da so priprave na južni polobli ključnega pomena, česar se zaveda tudi Maruša Ferk. “Nekaj malega snežnih treningov smo napravili že v Švici, a čakajo nas ključne priprave v Čilu. Želim si tri tedne dobre snežen podlage, da bom lahko kvalitetno preizkusila opremo. Trening mi je všeč, ker imamo mir in se lahko osredotočimo le na trening.” Vsi seveda pričakujejo dobre pogoje, da bodo lahko izpopolnili tehniko smučanje, med njimi je tudi Katja Horvat: “Tako kot vsi, si tudi sama želim in pričakujem dobre pogoje. Upam, da bodo podobni kot so bili lani.” “Kondicijske priprave so v polnem teku vse do odhoda na južno poloblo,” je program do odhoda opisala Ilka Štuhec in dodala, da je nekaj dni preživela tudi na snegu.


Tina Robnik, Katja Horvat, Ula Hafner, Anja Oman in Ana Drev [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V Čile z dvema tonama prtljage

Priprave v Čilu so za Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) poleg finančnega tudi velik logistični zalog. “Trening moramo pripraviti mesece v naprej. Potrebno je zagotoviti optimalne prevoze tekmovalcev in opreme,” je obrazložil Vlado Makuc. Pri opremi tekmovalci ne bodo skoparili, saj bo za primer Andrej Šporn seboj vzel kar med 40 in 45 pari smuči. Obe ekipi skupaj pa bosta imeli za dve toni opreme.

Že od začetka avgusta pa snežne kilometre v argentinski Ushuaii in v čilskem Portillu nabira tudi najboljša slovenka smučarka Tina Maze.


Fotogalerija: 21.08.2012, Ljubljana :. Novinarska konferenca smučarjev


Leave a Comment