FOTO: V Innsbrucku zmaga Koivuranti, Prevc šesti

Skakalnica Bergisel skoraj v središču mesta Innsbruck je danes gostila tretjo preizkušnjo 62. novoletne turneje pri zelo toplih 10 stopinjah nad ničlo. Kljub obupni vremenski napovedi je organizatorjem uspelo izpeljati vsaj eno dokaj regularno serijo s krajšimi vmesnimi prekinitvami zaradi stalnih nihanj v jakosti in smeri vetra.


Drugo serijo na skakalnici Bergisel sta preprečila veter in tema. [foto: FIS]

Prvič po zelo dolgem času je prvo serijo na domači skakalnici otvoril lanski zmagovalec turneje Gregor Schlierenzauer, ki pa letos ni tako v ospredju, kot smo bili vajeni v zadnjih sezonah. Tekma se je začela v razmeroma dobrih pogojih, tudi ti pa so botrovali pri največjem presenečenju tekmovanja: Finec Anssi Koivuranta je z drugo daljavo serije 132,5 metra že takoj prevzel vodstvo in ostal na tem mestu vse do konca serije. Trenutno vodilni na turneji Thomas Diethart ni poletel zelo daleč (126,5 m), še bolj pa sta bila razočarana Thomas Morgenstern (119,5 m) in Anders Bardal (115 m), ki je nastopil v zelo slabih razmerah, kar je pokopalo tudi sanje o visoki uvrstitvi na turneji. Trd boj za skupno zmago pa je ponovno napovedal Simon Ammann, a niti daljava dneva 133,5 metrov ni bila dovolj za vodilnega Finca.

Štirje Slovenci do točk

Prvi od naših je dobil priložnost Rok Justin, ki je nastopil solidno in povsem primerljivo s tekmecem Nemcem Michaelom Neumayerjem, a ga je ta le uspel premagati za zgolj dve desetinki točke. 20-letni skakalec kluba iz Žirovnice je bil tudi edini od naših orlov, ki je ostal brez točk za skupni seštevek svetovnega pokala.


Na zmagovalni oder so se uvrstili Simon Ammann, Anssi Koivuranta in Kamil Stoch [foto: Ania Trybus/smucka]

Tomaž Naglič se je pomeril s Stefanom Kraftom v odličnih razmerah, zaradi katerih se je moral celo umakniti z zaletnega mesta. Pristal je pri 121 metrih, Kraft pa je bil poltretji meter daljši in kot zmagovalec para se je uvrstil v najboljšo trideseterico, Naglič pa se je tja prebil kot »srečni poraženec«. Veliko srečo sta imela Jaka Hvala (114,5 m) in Robert Kranjec (113,5 m) – oba sta namreč nastopila neprepričljivo, a sta jo hudo polomila njuna tekmeca Lukas Hlava (85 m) in zmagovalec turneje v sezoni 2008/09 Wolfgang Loitzl (70 m). Oba sta imela nekaj smole z razmerami in se komaj rešila pred padcem, sta pa omogočila dvema našima skakalcema uvrtsitev v drugi polčas, kjer sta dobre rezultate napadala iz ozadja. Ponovno je bil daleč najboljši od slovenske prve postave je bil Peter Prevc – pomeril se je s Francozom Ronanom Lamy Chappuisom, ki je pokazal verjetno najboljši skok v karieri, a tudi to ni zadostovalo za Petra »Mišico«. Ta je skočil odlično, kljub ponesrečenemu nastopu v poskusni seriji, z daljavo 128 metrov je prvi polčas končal na 6. mestu. “Za mano je znova dobra tekma. Šesto mesto je zelo dobra uvrstitev. Zadovoljen sem tudi z vetrovnim izkupičkom, kar je bil danes velik dejavnik. Kdor ni imel pomoči vzgonskega vetra, danes ni bil pri vrhu,” je dejal Prevc.


Peter Prevc je bil ponovno najboljši Slovenec na šestem mestu. [foto: FIS]

Drugi del tekmovanja so že od začetka krojile kratke prekinitve in spremenljive razmere, ki pa so vseeno dovolile nastop 21 tekmovalcem, med njimi tudi trem našim: Kranjcu in Hvali, ki sta oba popravila rezultat; Naglič pa bi ob dokončanju druge serije kar nekaj mest izgubil. Naš četrti finalist se je na zaletišču že pripravljal na skok, ko je prišlo do prve daljše prekinitve zaradi močnega vrtinčenja vetra. Izvedbo preizkušnje je še dodatno motila slaba vidljivost zaradi teme in tako je žirija po zelo kratkem sestanku odločila, da nima smisla vztrajati ter razglasila rezultate prve serije za uradno.

Tekma ni bila le vetrovna, bila ja tudi stresna. Ne le za žirijo, tudi za trenerje in predvsem za tekmovalce. Čestitke Petru za vrhunski rezultat. Najboljši rezultat kariere je dosegel Tomaž, nekoliko več sreče pa sta imela tudi Jaka in Robert. Najprej je potrebna tehnika, nato pride še sreča. Sreča ni vse, potrebno je tudi dobro skočiti. Imamo še določene rezerve, vendar je stvar ok,” je tekmo komentiral glavni trener Goran Janus.

Po današnji preizkušnji se sam vrh v razpredelnici za novoletno turnejo ni bistveno spremenil, je pa Prevc pridobil eno mesto na račun Norvežana Bardala. Ammann, ki lahko zelo upravičeno upa na prvo lovoriko s tega prestižnega tekmovanja je zmanjšal razliko do vodilnega Dietharta na manj kot 10 točk, že v ponedeljek pa bo jasno kdo bo močnejši: mladost ali izkušnje.

Pred zadnjo tekmo ni nobene taktike. Ekipa ostaja enaka. Želim si predvsem, da Peter konča novoletno turnejo tam, kjer jo je pričel,” je pred zadnjim dejanjem novoletne turneje razmišljal Janus.


Rezultati: Svetovni pokal .: Innsbruck :. Uradni rezultati
Lestvice: Novoletna turneja
Izjava: Goran Janus (.mp3)
Fotogalerija: 04.01.2014, Planica :. Tekma [foto: Klemen Zibelnik/smucka]


Leave a Comment