V Kvitfjellu nov vrhunski rezultat Klineta

Boštjan Kline je včeraj v norveškem Kvitfjellu slavil svojo krstno zmago v svetovnem pokalu in se v smukaškem seštevku povzpel na visoko šesto mesto, danes pa je imel novo priložnost za vrhunsko uvrstitev. Na štartu predzadnjega smuka v sezoni je bilo 58 smučarjev, poleg Klineta so se od Slovencev iz štartne hišice pognali še Klemen Kosi (41), Rok Perko (44) in Martin Čater (45).

Na progi – za razliko od včeraj so smučarji tokrat štartali povsem z vrha – so vladale zahtevnejše razmere kot dan pred tem. Tekmo je odprl Američan Travis Ganong. Pred nastopom Klineta, ki se je na progo podal kot 11, je vodil Norvežan Kjetil Jansrud, ki je v cilj prišel z veliko prednostjo. Avstrijca Vincenta Kriechmayrja je ugnal za 74 stotink.

Kline je začel zelo dobro. V zgornjem delu, ki so ga včeraj izpustili, je bil za 22 stotink počasnejši od Norvežana. Zaostanek je nato zmanjšal na 14 stotink. Pri tretjem merjenju je ta narasel na 46 stotink, kar je obetalo nov vrhunski rezultat. Tudi 58 in 79 stotink zaostanka na zadnjih merjenjih. V cilju ga je zmanjšal na 56 stotink, kar je pomenilo peto mesto. Od preostalih smučarjev sta bila kasneje hitrejša zgolj dva in s sedmim mestom je vknjižil nov vrhunski rezultat.


Boštjan Kline [foto: GEPA]

Jansrudu se je najbolj približal Italijan Peter Fill, ki je zaostal zgolj 8 stotink, še šest več pa svetovni prvak Švicar Beat Feuz. Razlike med tekmovalci pri vrhu so bile nasploh izjemno majhne. Prvega in šestnajstega je namreč ločila zgolj sekunda.

Od naših se je kot drugi na progo podal Kosi, ki je žal tudi danes ostal izven dobitnikov točk za svetovni pokal. Z zaostankom 2.47 sekunde je zasedel 44. mesto. Perko je bil na poti nekoliko hitrejši kot Kosi, a bil na koncu za 16 stotink prekratek za točke. V cilju je zaostal 1.99 sekunde, kar je zadoščalo za končno 33. mesto. Kot zadnji od Slovencev je šel na progo Čater, ki je srednji in spodnji del odpeljal odlično (zgoraj vremenski pogoji niso več dopuščali konkurenčne vožnje) in z 1.45 sekunde zaostanka zasedel zelo solidno 23. mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev v tej disciplini v karieri.

Boštjan Kline se je moral po včerajšnji čustveni zmagi danes ponovno zbrati: “Bilo je malo drugače. Malo so mi misli begale, malo več treme sem imel na štartu. Nekako sem se skušal spraviti v tisti pravi ritem, v tisto pravo rutino, kar mi je kar uspelo. Na koncu sicer ne čisto tako, kot sem si zamislil oz. bi hotel, ampak vseeno je bilo v redu. Tudi vožnja je bila v redu. Zadovoljen sem s smučanjem in rezultatom. Ni to zmaga, je pa dober rezultat.

Pa če iščemo dlako v jajcu, kaj je odneslo še boljši rezultat. “Malo je bilo nesproščenosti. Bolj aktivno bi lahko peljal po celi progi. Malo bolj agresivno linijo ponekod. Male razlike so bile. Vse šteje.

Podlaga je bila super, veter je sicer pihal v zgornjem delu, ampak zdelo se je, da konstanten. Dobro je bilo smučati,” pa je Kline ocenil razmere na progi.

Glavni trener hitrih disciplin Peter Pen je o predstavi Boštjana dejal: “Zelo pomemben odziv po včerajšnji zmagi. ‘Top’ rezultat. Vse kar je med deset v tej konkurenci je v redu. Danes je bila malce slabša vidljivost, njegovo smučanje je bilo dobro. Sam je dejal, da je bil malo zakrčen, da se je dal pod pritisk. Sam tega nisem opazil. Z njegovim rezultatom sem zelo zadovoljen.
Zalo zadovoljen pa je bil Pen tudi s predstavo Martina Čatra: “Mislim, da je bil to njegov najboljši smukaški rezultat v karieri. Po padcu Goldberga je zgoraj začelo snežiti, malo je tudi pihal veter. Prvih 25 sekund je bilo nemogoče konkurenčno smučati. Spodnji in srednji del pa je odpeljal tako, kot je treba.

Sam smuk je opisal s temi besedami: “Prava moška tekma. Po treh dneh vsi poznajo vse zanke. Včeraj jih je Boštjan v srednje delu malo prelisičil. Danes so po tisti liniji peljali vsi.” Glede jutrišnjega superveleslaloma, ki ga – razen na svetovnem prvenstvu – na sporedu ni bilo že od Kitzbühla, pa je Pen dejal: “Ne vemo točno, kje smo. Upam, da bodo progo dobro pripravili in bomo dobro odsmučali ekipno. To mi je zelo pomembno.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kvitfjell :. Smuk (m)
Izjava: Boštjan Kline (.mp3)
Izjava: Peter Pen (.mp3)


Leave a Comment