V Lillehammerju vse nared tudi za smučarje skakalce

Ta vikend se bo boj za zmage godil ob jezeru Mjoesa v Lillehammerju, kjer stoji norveška olimpijska skakalnica. Ta bo letos gostila še posebej zanimiv in pester tekmovalni vikend. Ne samo, da ženske tu začenjajo s prvimi tekmami svetovnega pokala, ampak se bodo po uvodu v Kuusamu tudi skakalci znova pomerili med seboj, in sicer v soboto najprej na manjši skakalnici, naslednji dan pa se bodo po zaletišču spustili še po večji.

Lillehammer
Še zadnja dela na skakalnici v Lillehammerju [foto: FIS]

Skakalnica Lysgaardsbakken je zibelka nordijskih športov in je mnogim zelo pri srcu. Večina športnikov se v Lillehammer vrača večkrat na leto, saj skakalnica ponuja zelo ugodne možnosti za trening. »Vremenske razmere so bolj predvidljive. Ko sem bila star 16 let sem tu praznoval svojo prvo zmago v svetovnem pokalu in vedno se rad vračam nazaj.Tudi sonca je več kot na Finskem,« je povedal Gregor Schlierenzauer. Tudi Martin Schmitt, ki bo na Norveško prišel na svojo prvo tekmo te sezone, ima rad to skakalnico, na kateri je nemška ekipa slavila olimpijsko zlato leta 1994. Schmitt je v Lillehammerju pred 13 leti osvojil svojo prvo zmago v seštevku svetovnega pokala, zato ima nanjo še posebej lepe spomine.

Zelo zanimivo bo videti, ali bomo na vrhu ponovno videli Avstrijce ali pa bo to uspelo mlademu Kamilu Stochu, Severinu Freundu ali Romanu Koudelki, ki so se v Kuusamu prejšnji vikend dobro odrezali. Kaj pa lahko dosežejo Norvežani pred domačim občinstvom? Spomnimo se, da je lani tu slavil Thomas Morgenstern pred Johanom Remnom Evensnom in Tomom Hildejem. Letos pa Norvežani, če odštejemo dosežke kontinentalnega pokala, (še) niso zablesteli. Na ekipni kuusamski tekmi so pristali na 8. mestu, enako mesto je na posamični tekmi dosegel Hilde in si tako prislužil ime trenutno najboljšega v moštvu. Norvežani tudi poleti niso pokazali zavidljivih rezultatov. Vzrok le-teh naj bila na novo uvedena filozofija treningov glavnega trenerja Alexandra Stöckla.

Tom Hilde
Tom Hilde [foto: Klemen Zibelnik]

Torej, čaka nas pester vikend na Norveškem in nestrpno že pričakujemo novih tekem svetovnega pokala, s tem pa tudi novih rezultatov slovenske moške in ženske ekipe.

Vir: fisskijumping.com

Leave a Comment