V Planici Maja Vtič peta, slavje Daniele Iraschko-Stolz

Najboljše smučarke skakalke sveta so se v Planici pomerile še na eni preizkušnji svetovnega pokala. Po včerajšnji zmagi Daniele Iraschko-Stolz in odličnem četrtem mestu naše Urše Bogataj, je 47 tekmovalk, med njimi tudi osmerica vražjih Slovenk, ponovno lovila točke. Ob 95-metrski skakalnici se je ponovno zbralo veliko število navijačev (4.500), ki so ustvarili odlično vzdušje.


Maja Vtič je bila tokrat s petim mestom najvišje uvrščena Slovenka [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Otvoritev prve serije je pripadla domači skakalki Barbari Klinec, ki je pristala pri 74,5 metrih, za kar je prejela 63,4 točke. Po koncu serije se je izkazalo, da njena daljava ni bila dovolj za uvrstitev v finalno serijo. Klinčeva je na koncu zasedla 46. mesto. Bolje je nastopila Anja Tepeš (84,0 m), ki je bila na pragu novih točk, a ji je na koncu na 31. mestu od tega ločilo le 0,6 točke.

Ostale tekmovalke – Katja Požun, Špela Rogelj, Urša Bogataj, Maja Vtič, Anja Javoršek, Eva Logar – so nastopile po pričakovanjih, saj so se vse gladko uvrstile v finale, najbolje pa je kazalo Maji Vtič (98,5 m), ki je zaostajale le za tremi tekmovalkami.


Tekmo si je ogledalo lepo število obiskovalcev [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V prvo Vtičeva četrta

Po prvi seriji je po pričakovanjih vodila Japonka Sara Takanashi, ki je pristala kar pri 101,5, drugo mesto z izenačitvijo ženskega rekorda skakalnice (102,5 m) je zasedala Iraschko-Stolzova, tretje pa je bila Nemka Carina Vogt. Vtičeva bila kot rečeno četrta, Bogatajeva sedma, Požunova enajsta, Logarjeva dvanajsta, Rogljeva 13., in Javorškova 24.

V finalu šest Slovenk

Trener Jože Berčič je tako v finalni seriji dal prvi znak za skok Anji Javoršek, ki je v drugo eno mesto izgubila, a se v izteku skakalnice prešerno razveselila novih točk. Kot je dejala, ji je planiški konec tedna nadvse uspel.


Nove točke je znova osvojila Anja Javoršek [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

“Tekma le kot trening”

Dlje časa je na mestu vodilne vstajala Rogljeva, ki ji je v “drugem polčasu” uspel dober skok (94,0 m). Na koncu se je izkazalo, da ji preboj med najboljšo deseterico vendarle ni uspel, saj je končala tik za njo na 11. mestu. “Vikend v Planici je bil naporen, a ne toliko kolikor bodo naporne tekme v prihodnjih dneh. Vesela sem, da se skoki izboljšujejo, manjkajo le še malenkosti, ki jih moram izboljšati. Tekmo sem vzela kot trening pred olimpijado,” je tekmo s pogledom proti Sočiju analizirala Špela.


Špela Rogelj je osvojila 11. mesto [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Bogatajeva odlično, a brez olimpijskih iger

Pred Špelo so se zvrstile še tri Slovenke. Najprej jo je ugnala Katja, ki je končno našla boljše občutke, podobne tistim iz lanske sezone. “Pred tekmami nisem točno vedela, kje se nahajam. Včeraj je bilo še kar nekaj napak. Rezultat je bil sicer lep, zaradi česar sem bila zadovoljna, saj sem mislila, da bo slabše. Današnja skoka pa sta bila že nečem podobna in se znova ne zgodil padec. Sedaj mi bo koristil trening,” se je devetega mesta razveselila Požunova, ki je bila le mesto slabša od Urše.


Urša Bogataj je znova prikazala odlične skoke, a je ostala brez olimpijskih iger [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Urša Bogataj je s sobotnim četrtim in današnjim osmim mesto največje pozitivno slovensko presenečenje vikenda v Planici. Zaradi nekoliko čudnih pravil Smučarske zveze Slovenije in Olimpijskega komiteja Slovenije pa je tako tekmovalka iz Briš pri Polhovem Gradcu ostala brez olimpijskega nastopa, čeprav bi si to glede na trenutno formo vsekakor zaslužila. “S tekmovalnim vikendom v Planici sem zelo zadovoljna. Tekme so bile dobre za motivacijo, saj sem bila v zadnjem času v krizi. Želim si, da mi tudi na prihodnjih tekma tako uspeva. Na mladinskem svetovnem prvenstvu si želim, da bi nastopila sproščeno in brez treme,” se je v prihodnost ozrla Bogatajeva.

V finalni seriji je nekoliko popustila Logarjeva, a je bila članica SD Zabrje kljub temu z 14. mestom zadovoljna: “Včeraj sem sama sebe presenetila, nisem si mislila, da bom namreč med šesterico. Pred današnjo tekmo sem si dejala, če bom med deseterico, bom zelo zadovoljna. Danes sem hotela nekoliko preveč dodati in se le sprostiti, tako kot sem se včeraj ter uživala v skokih. To se je odrazilo v nihanju pri skokih. Na domači tekmi je noro vzdušje, kar mi da dodatno motivacijo.


Eva Logar je pogumno zajadrala proti dnu skakalnice [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V finalu Vtičeva mesto navzdol

Zadnje železo v ognju za najvišja mesta je bila Maja Vtič, katera je v finalu pristal pri 96,5 in tako nazadovala za eno pozicijo in 12 tekmo sezone končala na petem mestu. “Danes sem se na start podala veliko bolj sproščeno kot v soboto. Vesela sem, da sem se uspela zbrati po včerajšnjem dnevu. Uspela sta mi dva lepa skoka. Tudi včeraj ni bilo slabo, tako da sem zadovoljna z vikendom v Planici,” je po tekmi menila Vtičeva.

Berčič: Čakamo na ekipne tekme

Dekleta so pokazala kam sodijo. Veseli me, da je Maja prišla nazaj. Včerajšnjo smolo s čakanjem na štartu je danes obrnila sebi v prid. Brez napake na mizi, bi bila lahko še boljša. Vsa dekleta so pokazala stabilno formo. Škoda, da ni ekipnega nastopa. Prve tri zaenkrat odstopajo. Nam pa manjka le še pika na i. Menim, da je težava le v tem, da se morajo dekleta še nekoliko bolj sprostiti. Že napredek v Planici je pokazal ogromen korak naprej. Če bomo to formo stabilizirali, bodo rezultati prišli. Dekleta so pritisk domače tekme uspešno prenesle. To ni bil negativni pritisk, temveč pozitivni. Če pogledamo rezultate Urše, Špela in Katje so naredile velik korak naprej,” je tekmovalni vikend v Planici analiziral glavni trener Jože Berčič.

Vnovična zmaga Avstrijke

Vrstni red na zmagovalnem odru pa je bil do potankosti enak sobotni tekmi. Znova je slavila Iraschko-Stolzova, druga je bila Takanashijeva, tretja pa Vogtova. “Motivacija je na visokem nivoju zaradi včerajšnje zmage. Tekmovalke so bile danes nekoliko bližje, vendar je bilo vseeno dovolj za zmago,” pa je v veselem tonu dejala zmagovalka.


Sara Takanashi, Daniela Iraschko-Stolz in Carina Vogt so zapolnila mesta na zmagovalnem odru [foto: GEPA]

Do Sočija še mladinsko svetovno prvestvo in Hinzenbach

Skakalke se sedaj odpravljajo na mladinsko svetovno prvenstvo v italijanski Val di Fiemme, kjer jih posamična tekma čaka že v torek, v četrtek pa je na sporedu še ekipna preizkušnja. V Italiji bodo nastopile Bogatajeva, Rogljeva, Javorškova in Klinčeva. Prihodnji konec tedna pa se bodo udeležile še zadnjih dveh tekem svetovnega pokala v avstrijskem Hinzenbachu, kjer bodo Slovenijo zastopale Vtičeva, Rogljeva, Bogatajeva, Logarjeva, Požunova in Tepeševa.


Rezultati: Svetovni pokal .: Planica
Fotogalerija: 26.01.2014, Planica :. Tekma [foto: Klemen Zibelnik/smucka]


Leave a Comment